Προχωρούν οι διαδικασίες για τη στελέχωση ασθενοφόρων με προσωπικό στρατού και πυροσβεστικής, μετά και την σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, με τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων ΕΚΑΒ αλλά και την Ομοσπονδία να ζητούν να διαφυλαχθεί η ειδικότητα και η ιδιότητα του διασώστη.
Για το θέμα ο «Π» συνομίλησε με τον Θωμά Σαραφίδη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δ. Μακεδονίας, ερωτηθείς για το πόσο θα επηρεάσει την περιοχή η εν λόγω ΠΝΠ και που ακριβώς εγείρονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων. Ο κ. Σαραφίδης, τόνισε, αρχικά, πως αυτό που προβλέπεται είναι να ενισχυθούν όπου χρειάζεται τα ασθενοφόρα των κέντρων υγείας. Τα κέντρα υγείας, άλλωστε, δεν έχουν το ίδιο νομικό καθεστώς και τον εσωτερικό κανονισμό με το ΕΚΑΒ. Για τα Κέντρα Υγείας, η νομοθεσία είναι πιο ασαφής ενώ υπήρχε και παλιότερα η δυνατότητα να πλαισιωθεί το όποιο κενό οδηγού ασθενοφόρου με προσωπικό ΟΤΑ (ενώ τώρα προστέθηκαν και Στρατός – Πυροσβεστική).
Στη Δ. Μακεδονία υπάρχουν δύο περιπτώσεις που ενδεχομένως να χρειαστεί να ισχύει η νέα ΠΝΠ με βάση τα ανοιχτά «σενάρια»: Η πρώτη περίπτωση αφορά στο Κέντρο Υγείας Αμυνταίου που αυτή τη στιγμή έχει τρία άτομα και χρειάζονται ακόμη δύο για να βγαίνουν όλες οι βάρδιες. Η δεύτερη περίπτωση αφορά στο Κέντρο Υγείας Λευκώνα, στις Πρέσπες, όπου χρειάζεται ένα άτομο.
👍 Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα για θέματα που αφορούν το Αμύνταιο και τη Φλώρινα 💙
«Τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων ΕΚΑΒ και η Ομοσπονδία, θέλουμε όλα τα κέντρα υγείας να ενταχθούν στη δύναμη του ΕΚΑΒ και να καλυφθούν τα κενά με διασώστες. Να λειτουργούν με τον κανονισμό και τα πρωτόκολλα του ΕΚΑΒ. Αυτό θα ήταν 1000% περισσότερο αποτελεσματικό», σημειώνει ο κ. Σαραφίδης.
Ο ίδιος προσέθεσε πως η ομοσπονδία εργαζομένων ΕΚΑΒ είναι στη διαδικασία να αναζητάει νομική στήριξη από δικηγόρο, προκειμένου να διερευνήσει νομικά το ζήτημα της ΠΝΠ.
Επίσης και το σημαντικότερο, είναι πως οι διασώστες ΕΚΑΒ ζητούν να διαφυλαχθεί ο διασώστης σαν ειδικότητα και στην προνοσοκομειακή φροντίδα, όπως τονίζει ο κ. Σαραφίδης. Μια λύση θα ήταν να καλυφθούν τα κενά από εποχικούς διασώστες, ενώ σημειώνει πως υπάρχουν προτάσεις και εικόνα για το τι προσωπικό χρειάζεται και που, ώστε να ενισχυθεί το ΕΚΑΒ.
Ακόμη, ο κ. Σαραφίδης θέτει έναν προβληματισμό: Σε περίπτωση που τύχει ένα σοβαρό περιστατικό (στα ασθενοφόρα που θα στελεχωθούν με το προσωπικό μέσω της ΠΝΠ), αν υπάρξει απώλεια ζωής, ποιος θα έχει τη νομική, πειθαρχική και ποινική ευθύνη; Ο πιστοποιημένος διασώστης ή ο ανειδίκευτος που θα εργάζεται ως οδηγός.