Οι πρώτες αντιδράσεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, αρχής γενομένης άμεσα από τους εργαζόμενους σε γηροκομεία και από τον Σεπτέμβριο σε υγειονομικούς, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον πρωθυπουργό. Ωστόσο η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού συναντάει ήδη αντιδράσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων επαγγελματικών κλάδων, κλάδοι που σημειωτέων έχουν μεγάλα ποσοστά εμβολιασμένων στους κόλπους τους.
Την εξειδίκευση ξεκίνησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είπε πως θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας υγείας, είτε υγειονομικοί είτε διοικητικοί θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Αυγούστου, αλλιώς θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας και θα παύεται η καταβολή του μισθού τους. Όπως είπε, υποχρεωτικός θα είναι και ο εμβολιασμός και όσων διαμένουν εκεί. Επίσης, τα πρόστιμα ορίζονται, για όσους παραβαίνουν τον σχεδιασμό, στα 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ. Υποχρεωτικός επίσης ο εμβολιασμός σε όλες τις δομές υγείας. Έως την 1/09 όλο το προσωπικό θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση. Ο υπουργός Υγείας συνέστησε σε όλους να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Θα έρθει, είπε ο κ. Κικίλιας, νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.
Ντέντης (Μαμάτσειο): «Ενημέρωση και συζητήσεις με τα συνδικάτα».
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δείχνει πως τα μέτρα απέτυχαν, σημειώνει μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης Δημήτρης Ντέντης.
Σημείωσε, ωστόσο, πως σήμερα στο Νοσοκομείο έχει εμβολιαστεί το 70% του υγειονομικού προσωπικού, ένα 20% έχει νοσήσει και ένα 10% δεν εμβολιάστηκε.
«Δηλώνουν πως θα τεθούν οι εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα. Αυτό πρέπει να δούμε αν ισχύει στο Σύνταγμα. Επίσης, να σκεφτούμε πως στους 27 της ΕΕ μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία τάχθηκαν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Στο νοσοκομείο θα έρχονται μόνο εμβολιασμένοι ή και ενεμβολίαστοι», λέει δεικτικά.
Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι είναι ξεκάθαρα υπέρ του εμβολιασμού, αλλά ο κόσμος θα έπρεπε να είναι ελεύθερος να επιλέγει, και αφού έχει προηγηθεί συζήτηση με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα.
Σαραφίδης (ΕΚΑΒ): «Από τη μια αναγνωρίζουν το επάγγελμα σαν ανθυγιεινό και από την άλλη δεν μας βάζουν στα βαρέα»
Αυτό που πάει να γίνει είναι προκλητικό, δηλώνει στον «Π» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας Θωμάς Σαραφίδης, λέγοντας πως σαν θεσμικά όργανα υποστηρίζουν το εμβόλιο, μιας και φώναζαν από την αρχή της πανδημίας για μέσα προστασίας (σε αυτά και το εμβόλιο), ώστε να προφυλαχθούν οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και οι ασθενείς.
«Ευθύς εξαρχής συναινούσαμε με το εμβόλιο. Μάλιστα στο σωματείο μας στη Δ. Μακεδονία είναι το 95% εμβολιασμένοι. Η υποχρεωτικότητα, όμως, προσωπικά με βρίσκει αντίθετο και με προσβάλει σαν επαγγελματία. Εγώ, πρώτος, σαν επαγγελματίας υγείας και θεσμικά, είμαι υποχρεωμένος και θέλω την προστασία. Όχι, όμως, να μου το επιβάλλεις», σημειώνει και λέει επίσης: «από τη μια μας λένε να κάνουμε υποχρεωτικά το εμβόλιο, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνό μας σαν επαγγελματίες, και από την άλλη δεν μας βάζουν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Εμείς κρατήσαμε το σύστημα όρθιο, στερηθήκαμε τα ρεπό, τις άδειές μας, και το ευχαριστώ είναι αυτό. Ούτε καν έχει θεσμοθετηθεί το επίδομα ειδικών συνθηκών που είχε εξαγγελθεί».
Β.Σ.