Στο στοίχημα της επόμενης ημέρας για την περιοχή, με ημερομηνία – ορόσημο το 2023 και το αναπτυξιακό σχέδιο που θα αναπτυχθεί με στόχο να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην περιοδεία του στο Νομό Φλώρινας ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου.
Ο υπουργός επισκέπτεται από το πρωί της Παρασκευής τους νομούς Φλώρινας και Γρεβενών όπου και έχει συναντήσεις με τις αρχές του τόπου, με αυτοδιοικητικούς φορείς, τον Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, επιχειρήσεις, ενώ ακολούθησε σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς της Φλώρινας όπως το Επιμελητήριο, το Εργατικό Κέντρο, τον Εμπορικό Σύλλογο, Αγροτοσυνεταιριστικές Οργανώσεις και Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο.
«Να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή πριν πάρουμε πίσω αυτές που θα χαθούν», είπε χαρακτηριστικά στον υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Καράογλου, ο δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης, στο πλαίσιο σχετικής σύσκεψης που έγινε στο Αμύνταιο. Ο κ. Μπιτάκης ζήτησε το σχέδιο μετάβασης να πάει πίσω, αλλά και να συμμετέχουν οι ενεργειακοί δήμοι στο συντονιστικό όργανο. Επίσης, ζήτησε στόχευση στον πρωτογενή τομέα, αναμένοντας το ειδικό αναπτυξιακό τοπίο για την περιοχή, ώστε να στραφεί η περιοχή στην μεταποίηση. Ακόμη, ζήτησε να αναπτυχθεί άμεσα το εθνικό ταμείο δίκαιης μετάβασης ώστε να μπορέσουν να αντληθούν πόροι για συντάξεις μελετών, με στόχευση άντλησης πόρων μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου δίκαιης μετάβασης. Τέλος, ζήτησε την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε οι φορείς να είναι πιο ευέλικτοι στη σύνταξη μελετών, με στόχο να γίνουν με ευελιξία εκείνες οι μελέτες που θα δώσουν πλούτο στην περιοχή.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας κ. Κιοσσές αναφέρθηκε στη φθορά του πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής, που είναι η ΔΕΗ, παρακαλώντας τον υπουργό να βρουν στο πρόσωπο της κυβέρνησης και των υπουργών της «ευήκοα ώτα» ώστε να πετύχουν τους περισσότερους, εφικτούς από τους στόχους της περιοχής.
«Η κυβέρνηση δείχνει τη βούληση της να βάλει σε προτεραιότητα την περιοχή, με τις προσπάθειες να είναι να γίνει ένα πιλοτικό σχέδιο μόνο για το Αμύνταιο και να ακολουθήσουν και οι άλλες περιοχές, όπως της Πτολεμαΐδας» τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα επίκειται έλευση του υπουργούν Αγρ. Ανάπτυξης κ. Βορίδη, του υπουργού τουρισμού για την ανάπτυξη των παραλίμνιων περιοχών, αλλά θα υπάρξει και συνεννόηση με τους υπουργούς ανάπτυξης και οικονομικών, ειδικά με τον κ. Σταϊκούρα για τη μείωση των ασφαλιστικών περιοχών, την επιδότηση του αναπτυξιακού νόμου και τα ειδικά κίνητρα της περιοχής.
Ειδικά για το Αμύνταιο, ανέφερε πως στα προηγούμενα χρόνια ή έπρεπε να γίνει αποθείωση ή να ξεκινήσει ο διάλογος πριν από 4 χρόνια για να είναι έτοιμο το πρόγραμμα. «Το είχαμε παραμελήσει. Ευθύνες υπήρχαν και στις προηγούμενες κυβερνήσεις», τόνισε ο κ. Αντωνιάδης, ζητώντας από εδώ και πέρα να είναι όλοι ενωμένοι, δίνοντας αγώνα ενάντια στο χρόνο, ώστε μέχρι οτ καλοκαίρι να είναι έτοιμο το αναπτυξιακό σχέδιο, αλλά μέχρι τότε να δοθούν λύσεις για την περιοχή.
«Οφείλουμε να ετοιμαζόμαστε και έχουμε ένα ορόσημο, του 2023»
Από την πλευρά του ο κ. Καράογλου τόνισε πως κατανοεί το μεγάλο πρόβλημα της «επόμενης ημέρας» για την περιοχή, αλλά και το ζήτημα προσανατολισμού προς ποια κατεύθυνση οδηγείται η περιοχή, ειδικά για τους επαγγελματίες που έχουν επενδύσει στη λιγνιτική δραστηριότητα. «Οφείλουμε να ετοιμαζόμαστε και έχουμε ένα ορόσημο, του 2023. Ως τότε θα πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να δίνει απαντήσεις και διεξόδους που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τη λειτουργία των μονάδων. Κανείς δεν θέλει να βρεθεί άνθρωπος ξεκρέμαστος», είπε χαρακτηρισιτκά ο υπουργός.
Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «πρωτοφανές» ότι δεν έγινε καμία προετοιμασία από την προηγούμενη κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα στο Αμύνταιο ειδικά, άρα ό,τι και να γίνει τώρα θα γίνει με πολύ μεγάλη πίεση. «Το ζήτημα της επόμενης ημέρας είναι κορυφαίο. Θέλουμε σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, παραγωγικούς φορείς να δούμε ποια θα είναι η προοπτική του τόπου και αφού καταλήξουμε με τον υπουργό Οικονομίας, να εξασφαλίσουμε πόρους ανάλογους», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας για ανάγκη προγραμματισμού «για την επόμενη ημέρα ώστε να μην μείνει κανείς ξεκρέμαστος».
Για τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Καράογλου τόνισε πως αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά αρκετός κόσμος θα στραφεί εκεί την επόμενη ημέρα. Αναφέρθηκε ε συγκεκριμένα προβλήματα του αγροτικού τομέα, όπως τις αδειοδοτήσεις σταβλικών εγκαταστάσεων, λέγοντας πως θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα, ένα από αυτά είναι και η γραφειοκρατία. «Πρέπει να δώσουμε κίνητρα για να υπάρχουν ομάδες παραγωγών. Αυτά είναι στοιχήματα που πρέπει να δούμε, ώστε να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας», σημείωσε ο υπουργός.
Στο κομμάτι των υποδομών, ο κ. Καράογλου επανέλαβε τη σπουδαιότητα ολοκλήρωσης του κάθετου οδικού άξονα, ώστε να καλύψει τη Φλώρινα, το Αμύνταιο και όλη την περιοχή. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας έργων όπως φράγματα.
«Δεν παριστάνω τον Άγιο Βασίλη που έχει έρθει εδώ φορτωμένος με δώρα. Ήρθα να σας ακούσω, να ακούσω τους προβληματισμούς σας και θα προσπαθήσω σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία να τα διεκδικήσω όσο και όπως καλύτερα μπορούμε», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα της οικονομίας και στην προσπάθεια της κυβέρνησης , ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα με το μεταναστευτικό και το πρόβλημα που υπάρχει στα σύνορα της πατρίδας μας.
Βάσω Σάφη