Τις ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού αλλά και την τεράστια μείωση της χρηματοδότησης στα δύο νοσοκομεία του Νομού Κοζάνης, ανέδειξε το ΚΚΕ, στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε σε Πτολεμαΐδα και Κοζάνη, με θέμα «Οι εξελίξεις στο χώρο της υγείας, οι δομές υγείας-πρόνοιας στο νομό και οι προτάσεις του ΚΚΕ».
Αυτό που χαρακτηρίζει όλες τις δομές υγείας είναι η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση τους, κατάσταση που επικρατούσε και πριν την κρίση και έχει επιδεινωθεί τραγικά τα χρόνια της κρίσης και χρόνο με το χρόνο γίνεται χειρότερη, τόνισαν στις ομιλίες τους στην εκδήλωση της Πτολεμαΐδας τα μέλη του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, Αντώνης Τσάκωνας και Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο τελευταίος μάλιστα είναι Νοσηλευτής.
Χαρακτηριστική είναι η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου Κοζάνης, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, παραθέτοντας εξής στοιχεία του Μαμάτσειου τέλος του 2016:
- Από 84 οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών, υπηρετούν μόνο 41 μόνιμοι ειδικοί γιατροί.
- Για όλο το υπόλοιπο προσωπικό από 410 οργανικές θέσεις υπηρετούν μόνο 267 μόνιμοι εργαζόμενοι.
- Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου Κοζάνης από 7.877.506,91 ευρώ το 2011 μειώθηκε στα 3.280.574,34 ευρώ το 2016. Δηλαδή είναι μειωμένος πάνω από 50% την τελευταία πενταετία.
Στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας από 59 οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών ΕΣΥ και 34 ειδικευόμενων, υπηρετούν:
47 μόνιμοι γιατροί ΕΣΥ, 12 επικουρικοί που καλύπτονται μισθολογικά από έξοδα του νοσοκομείου και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, και 15 ειδικευόμενοι.
Επισήμανε μάλιστα ότι ενώ φαινομενικά υπάρχει κάλυψη των θέσεων που προβλέπονται, στην πράξη οι οργανισμοί των νοσοκομείων έχουν ελάχιστες θέσεις ειδικών γιατρών ανά κλινική, καθώς οι οργανικές θέσεις μόνιμων ειδικών γιατρών οριακά φθάνουν το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας. Έχουν 2 – 4 οργανικές θέσεις -με ελάχιστες εξαιρέσεις και φυσικά με τεράστια κενά, λόγω της υποστελέχωσης τους. Αυτό δημιουργεί το κλείσιμο κατά καιρούς βασικών τμημάτων και κλινικών στα νοσοκομεία όταν αποχωρούν κάποιοι μόνιμοι ή επικουρικοί γιατροί ή ακόμη και για να πάρουν κανονικές ή αναρρωτικές άδειες.
Επιπλέον, μόνο μέσα στο 2018 θα συνταξιοδοτηθούν κάποιοι γιατροί ενώ αρκετοί επικουρικοί θα απολυθούν, όπως και γιατροί που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ (2-3). Επίσης, υπάρχουν κλινικές και ιατρεία που δεν καλύπτουν τις ανάγκες πχ: Ουρολογική, ΩΡΛ, Δερματολογικό, κλπ. ή είναι παντελώς ανύπαρκτες όπως η Οφθαλμολογική.
«Εάν λάβουμε υπόψη μας το απαράδεκτο καθεστώς των εφημεριών, την εντατικοποίηση της εργασίας των ιατρών, την εξάντληση και την ψυχική πίεση που υφίστανται, καταλαβαίνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για κάλυψη από πλευράς ιατρικού προσωπικού», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Όσο για τς προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού είπε ότι, γίνονται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας του προσωπικού, να υπάρχει κόπωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προσφερόμενες υπηρεσίες και σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν τις συνταξιοδοτήσεις. Στη νοσηλευτική υπηρεσία από 189 οργανικές θέσεις υπηρετούν 165 μόνιμοι εργαζόμενοι. Οι όποιες προσλήψεις μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ ή επικουρικών είναι σταγόνα στον ωκεανό, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση στις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες, αλλά και δεν υπάρχουν χρήματα και προσωπικό για να γίνονται έγκαιρα οι συντηρήσεις και οι επισκευές ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού και κτιριακών εγκαταστάσεων.
Κατήγγειλε επίσης ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να απολυθούν διαδοχικά επικουρικοί, συμβασιούχοι ΟΑΕΔ, ΕΣΠΑ «για να δώσουν τη θέση τους και πάλι σε εργαζόμενους που θα προσληφθούν με ημερομηνία λήξης… Η κυβέρνηση, εκτός από την ανακύκλωση της ανεργίας και τους πανηγυρισμούς για τη δήθεν μείωσή της, χειρίζεται αυτές τις χιλιάδες ανθρώπων και τις ανάγκες τους ως εκλογική δεξαμενή, εκβιάζοντάς τους για “ψήφο και παράταση” στην εργασιακή ομηρία.»
Το στέλεχος του ΚΚΕ κατήγγειλε επίσης ότι «ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Μποδοσάκειου. Αγγίζει τα όρια των εγκληματικών ευθυνών. Αντί να είναι στελεχωμένο και να εφημερεύουν ειδικοί ιατροί, μεταφέρονται γενικοί ιατροί από τα κέντρα υγείας και άλλες δομές υγείας και μάλιστα στη λογική του “εντέλεσθαι” και των διώξεων, ειδικευόμενους, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται για την υγεία των προσερχομένων ασθενών, το ιατρικό λάθος κλπ. και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κέντρα υγείας κλπ.» Πρόσθεσε μάλιστα ότι στο τμήμα Επειγόντων υπάρχουν επιπλέον τραγικές ελλείψεις σε τεχνικό εξοπλισμό, ειδικός χώρος ανάνηψης και μόνιτορ.
Ειδική αναφορά έκανε στο σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο Ογκολογικό τμήμα του Μποδοσάκειου, το μοναδικό σε όλη τη δυτική Μακεδονία, καθώς μετά την αποχώρηση του μοναδικού μόνιμου ιατρού, αφού διορίστηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα, έχουν μείνει μόνο δυο επικουρικοί που υπηρετούν σήμερα και μάλιστα η μια από αυτούς προσφέρει υπηρεσίες και στην παθολογική κλινική που και αυτή είναι υποστελεχωμένη. «Απειλείται άμεσα η λειτουργία του ογκολογικού τμήματος, με ,τι αυτό συνεπάγεται, την ταλαιπωρία, το κόστος και την επιδείνωση της υγείας των πάνω από 300 ασθενών που αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί.»
Πρόβλημα στο Μποδοσάκειο, πρόσθεσε, υπάρχει και με τους τραυματιοφορείς καθώς δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες των κλινικών, χειρουργείων και επειγόντων. «Είχαμε φαινόμενα γιατροί και νοσηλευτές, πολλές φορές και οι συνοδοί των ασθενών να αναλαμβάνουν την μεταφορά των ασθενών λόγω των ελλείψεων και του φόρτου εργασίας.»
Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας από 15.068.901.,83 € ευρώ το 2011 μειώθηκε στα 7.065.699,50 € ευρώ το 2017. Μείωση πάνω από 50% την τελευταία πενταετία.
Την πρόταση του ΚΚΕ για την Υγεία παρουσίασε ο Α. Τσάκωνας, τονίζοντας ότι η θέση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας – πρόνοιας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας – πρόνοιας, είναι η μόνη ρεαλιστική φιλολαϊκή πρόταση που ανταποκρίνεται στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών υγείας του λαού και συγχρόνως υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζόμενων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο.
Η Υγεία, υπογράμμισε, είναι πραγματικό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και κάλεσε το λαό να παλέψει για δωρεάν υγεία και να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για την υγεία από εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους.