Σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό έχει το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο για να καλύψει τις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τα κενά που παρουσιάζει χρειάζεται άλλους τόσους καθηγητές. Το θλιβερό είναι ότι αυτό το σοβαρό πρόβλημα δεν χαρακτηρίζει μόνο την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, αλλά και την επόμενη.
Δυστυχώς το τεράστιο σε μέγεθος ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της περιοχής, διαθέτει μόλις το 50% του αναγκαίου αριθμού εκπαιδευτικών, ενώ για μια «κανονικότητα» στα μαθήματα και για μια εκπαιδευτική διαδικασία με επιστημονικά κριτήρια απαιτείται διπλάσιος αριθμός καθηγητών. Το θέμα συζητήθηκε την Πέμπτη στη Σύγκλητο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, όπου αποφασίστηκε να επισπευτούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού. Ειδικότερα, ανατέθηκε στα τμήματα να προχωρήσουν στην απαιτούμενη προετοιμασία για τις προκηρύξεις των θέσεων έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, κυρίως εργαστηριακών και επιστημονικών συνεργατών. Η εντολή της Συγκλήτου είναι να έρθουν οι προτάσεις την επόμενη εβδομάδα για τον ακριβή αριθμό και τις ειδικότητες του έκτακτου προσωπικού, ώστε η Σύγκλητος να «βγάλει στον αέρα» τις θέσεις άμεσα.
Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Στέργιο Γκανάτσιο, «ο ακριβής αριθμός των θέσεων και των ειδικοτήτων θα προκύψει από τις προτάσεις των τμημάτων», ωστόσο, σύμφωνα με την υπάρχουσα εμπειρία, «συνήθως προσλαμβάνονται 50 – 60 καθηγητές με πλήρες εκπαιδευτικό ωράριο». Επειδή όμως οι έκτακτοι καθηγητές δεν καλύπτουν πλήρες ωράριο, ο αριθμός των ατόμων που θα προσληφθεί ως έκτακτο προσωπικό, εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 80 – 100 άτομα. Αυτός ο αριθμός των εργαστηριακών και επιστημονικών συνεργατών θα καλύψει τις «τεράστιες τρύπες» που δημιουργούνται από το επίσης ελλιπέστατο μόνιμο προσωπικό, ο αριθμός του οποίου ανέρχεται σε 130 καθηγητές. Σε αυτούς συνυπολογίζονται και οι υπό προκήρυξη 16 νέες θέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού, μόνιμου και έκτακτου, χαρακτηρίστηκε «πολύ ελλιπές για να καλύψει τις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες», από τον ίδιο τον πρύτανη του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Οι έκτακτοι καθηγητές θα βρίσκονται στις θέσεις τους τον προσεχή Σεπτέμβριο με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε ο συνολικός αριθμός μόνιμων και έκτακτων καλύπτει μόλις το 50% των πραγματικών αναγκών, έλλειψη πολύ μεγάλη, η οποία ήταν παρούσα στην ακαδημαϊκή χρονιά που φεύγει, αλλά δυστυχώς θα είναι παρούσα και στην επόμενη χρονιά, πράγμα που σημαίνει ότι η κατάσταση είναι στάσιμη και δεν βελτιώνεται. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τις 60 θέσεις έκτακτου προσωπικού με πλήρες ωράριο στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το …γενναιόδωρο υπουργείο Παιδείας «έδωσε» μόνο μία θέση. Επίσης, η δαπάνη για τις 80 – 100 προσλήψεις εκτάκτων βαρύνει αποκλειστικά το ίδρυμα, το οποίο μάλιστα διαθέτει τα κονδύλια από τα αποθεματικά του, πράγμα που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την ανταπόκριση του ιδρύματος στις πάγιες λειτουργικές ανάγκες, σε μια περιοχή που ο χειμώνας είναι βαρύς και απαιτούνται μεγάλα ποσά για θέρμανση, σε συνδυασμό με τους σφιχτούς προϋπολογισμούς που έχουν τα ιδρύματα και την χρηματοδότησή τους με το σταγονόμετρο.