Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες των τελευταίων ημερών, οι δανειστές απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση επιπλέον μέτρα της τάξης των 3 έως 3,6 δις ευρώ – περάν αυτών που ήδη συζητούνται – ως εγγύηση για την εκτέλεση των ήδη συμφωνηθέντων. Με πιο απλά λόγια, ζητούν από την κυβέρνηση να νομοθετήσει ήδη για μέτρα που θα γίνουν πράξη αυτόματα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% το 2018 και δεν γίνουν πράξη τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα. Όντας μάλλον βέβαιοι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια τακτική κωλυσιεργίας και άρνησης εφαρμογής συμφωνηθέντων, όπως στην περίπτωση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, θέλουν να πιέσουν για εναλλακτικά μέτρα που θα γίνουν άμεσα εκτελεστέα σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν αυτά που συμφωνήθηκαν.
Στο πλαίσιο της μη-εφαρμογής από πλευράς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ των συμφωνηθέντων λοιπόν, οι δανειστές έστειλαν τις προηγούμενες μέρες τελεσίγραφο ειδικά για το θέμα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Ο λόγος για αυτό δεν είναι άλλος από την (σκόπιμη) κωλυσιεργία της κυβέρνησης στο να υλοποιήσει το ήδη συμφωνηθέν σχέδιο πριν από λίγους μήνες για «κρατικοποίηση» του ΑΔΜΗΕ (51% στο δημόσιο, 29% στο χρηματιστήριο και 20% πώληση σε στρατηγικό επενδυτή) που τότε παρουσιάστηκε από τους σημερινούς κυβερνώντες ως «επιτυχία» και «διάσωση» του ΑΔΜΗΕ από την πλήρη πώληση. Επειδή δηλαδή η σημερινή κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα ώστε να ολοκληρώσει την συμφωνία που η ίδια επέτυχε πριν λίγους μήνες, έθεσαν τελεσίγραφο 2 μηνών ώστε να την ολοκληρώσει. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση σε άμεση πώληση του 100% της εταιρείας σε στρατηγικό επενδυτή, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο που είχε συμφωνηθεί επί συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Πιο συγκεκριμένα, οι δανειστές έθεσαν τελεσίγραφο για άμεση προκήρυξη της πώλησης του 20% της εταιρείας σε στρατηγικό επενδυτή και ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τον Ιούνιο το αργότερο. Αν δεν ολοκληρωθεί μέχρι τότε, πρέπει να εφαρμοστεί η αρχική συμφωνία που προέβλεπε πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΜΗΕ, με την κυβέρνηση να υποχρεούται να ανακοινώσει ημερομηνία δεσμευτικών προσφορών για το 100% της εταιρείας μέχρι τον Οκτώβριο του 2016.
Στο ίδιο πλαίσιο κυμαίνεται και το τελεσίγραφο των δανειστών όσον αφορά την ΔΕΗ. Το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προβλέπει μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας κατά 25% έως το 2018 και κατά 50% έως το 2020. Για να γίνει αυτό, προβλεπόταν πώληση μέσω δημοπρασιών της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η ΔΕΗ (μοντέλο ΝΟΜΕ). Επειδή όμως η σημερινή η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως καμιά κίνηση και σε αυτόν το τομέα, τώρα οι δανειστές επανέρχονται στον «εναλλακτικό» τρόπο μείωσης του μεριδίου της αγοράς της ΔΕΗ: Αυτόν της μείωσης του μεριδίου της εταιρείας που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο (34%), μέσω μεταβίβασής του προς το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο στην συνέχεια θα το διαθέσει σε ιδιώτη επενδυτή. Θα πρόκειται δηλαδή για πώληση του 51% της ΔΕΗ, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει ήδη το 17% της εταιρείας. Μάλιστα αν δεν προχωρήσουν οι δημοπρασίες, η κυβέρνηση υποχρεούται να ξεκινήσει διαδικασίες και για την πώληση του 40% των ενεργών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, με δέσμευση για ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το 2017. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αποτελεί μάλιστα «χειροτέρευση» της συμφωνίας για την «μικρή ΔΕΗ» που είχε συμφωνήσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία έπρεπε να διατεθεί το 30% των μονάδων.
Είναι προφανές πως η στάση της ελληνικής κυβέρνησης που θεωρούσε ότι μπορεί να συμφωνεί σε οτιδήποτε για να «πάρει τα λεφτά» και στην συνέχεια να μην το εφαρμόζει, έχει οδηγήσει τους δανειστές στην σκλήρυνση της στάσης τους. Ο λόγος για αυτό δεν είναι άλλος, από την άρνηση της σημερινής κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα που η ίδια υπέγραψε πριν λίγους μήνες, ακόμα και σε περιπτώσεις που τα μέτρα αυτά ήταν σαφώς ηπιότερα σε σχέση με τις αρχικές συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Με απλά λόγια, η σημερινή κυβέρνηση απλώς δεν εφαρμόζει τίποτα και χρησιμοποιεί τακτική της κωλυσιεργίας, των κενών συμφωνιών που εξαρχής δεν έχει σκοπό να υλοποιήσει και των «κουτοπόνηρων» τακτικισμών. Δυστυχώς αυτή η τακτική τώρα που η κυβέρνηση έχει καταβαραθρωθεί δημοσκοπικά, είναι μάλλον βέβαιο ότι θα συνεχιστεί. Προσωπική εκτίμηση του γράφοντος είναι πως η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί υπό την σημερινή κυβέρνηση. Καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ουδέποτε αντιλήφθηκε ότι με στυγνή δημαγωγία, «κάλπικες υποσχέσεις», κουτοπόνηρους τακτικισμούς και ψεύδη, ποτέ δεν μπορεί να διαρκέσει μια πολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να καταρρεύσει και απογυμνωθεί στα μάτια όλων. Ούτε καν για μικρό διάστημα. Το «ψέμα έχει κοντά ποδάρια» λοιπόν και μάλλον έρχονται σύντομα πολιτικές εξελίξεις…
Παύλος Κιλίντζης
Μέλος της Ένωσης Κεντρώων