Αρχική > Στήλες > Σχολικά κείμενα > 5ο Γυμνάσιο > Τεχνο – news – Aπό την εφημερίδα του 5ου Γυμνασίου

Τεχνο – news – Aπό την εφημερίδα του 5ου Γυμνασίου

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print


Συσκευή εντοπισμού του καρκίνου του δέρματος

Μια ομάδα προπτυχιακών του McCaster University κέρδισε την διάκριση στον διαγωνισμό του International James Dyson Award 2017, χάρη στο sKAN.Το sKAN είναι μια συσκευή η οποία εντοπίζει τον καρκίνο του δέρματος, χωρίς να χρειάζεται κάποιου είδους επέμβαση. Η κατασκευή αυτή πραγματοποιήθηκε από τον James Dyson με πολύ φθηνά υλικά. Μιλάμε για μια κατασκευή που είναι πολύ έξυπνη σώζοντας ζωές από όλο τον κόσμο.

Πηγή: skai.gr

Ρομποτικό «χέλι» που «κυνηγά» την μόλυνση στο νερό

Envirobot είναι το όνομα ενός ρομποτικού χελιού που αναπτύσσουν μερικοί ερευνητές στην Ελβετία, το οποίο μπορεί να κινείται σε μολυσμένα νερά και να εντοπίζει την πηγή μόλυνσης. Το ρομπότ είναι εξοπλισμένο με χημικούς και βιολογικούς αισθητήρες και μπορεί να κινείται στο νερό χωρίς να αναστατώνει τα ζώα ή να ανασηκώνει την λάσπη.

FightHoax

Ο Βαλεντίνος Τζέκας, φοιτητής στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είχε την ιδέα να φτιάξει ένα τεχνολογικό εργαλείο για τον εντοπισμό των ψευδών ειδήσεων σε κάποιο ειδησεογραφικό κείμενο. Αυτό που κάνει το FightHoax σε πολύ καλό βαθμό είναι να διασταυρώνει τις πηγές. Κάνει πολλές συγκρίσεις ταυτόχρονα από πολλές σελίδες πάνω στο ίδιο θέμα που σε απασχολεί και δείχνει αν το δημοσιογραφικό κείμενο που διαβάζεις είναι αξιόπιστο και έγκυρο.

Πηγή: propaganda.gr

Βιονικός φακός

Είναι ο βιονικός φακός που ανέπτυξε ο Καναδός επιστήμονας και ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας, κύριος Γκαρθ Ουέμπ. Ο φακός, πέρα από την αποκατάσταση της όρασης υπόσχεται, σύμφωνα με τον δημιουργό του, και την ενίσχυσή της. Πρόκειται για έναν δυναμικό φακό που θα αντικαθιστά τον φυσικό φακό μέσα στο μάτι, κατά την διάρκεια της κλασικής επέμβασης καταρράκτη.

Πηγή: http://www.skai.gr/

Το ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιo που μπορεί να ανεβεί σε σκάλες

Τρεις σπουδαστές από το πανεπιστήμιο της Ελβετίας σχεδιάζουν να μεταφέρουν στην αγορά αυτό το ηλεκτρικό αναπηρικό αφού τελειώσουν τις σπουδές τους. Είναι ένα ηλεκτρικό αναπηρικό καροτσάκι το οποίο θα χρησιμοποιούν οι αναπηροι. Δεν όμως ένα συνηθισμένο αναπηρικό καροτσάκι, θα δίνει την δυνατότητα στα άτομα με αυτή την δυσκολία να ανεβαίνουν τις σκάλες κάτι που είναι δύσκολο να γίνει.

Πηγή: eduadvisor

Moptil

Ο Μιχάλης Κόκκινος μετά από ένα χρόνο ανεργίας αποφάσισε να αφοσιωθεί στο να δημιουργήσει με την βοήθεια αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων προγραμματιστών τρισδιαστατες εικονικές αναπαραστάσεις του αρχαίου Ελληνικού κόσμου. Μέσα σε δυο χρόνια δημιούργησε μια επιχείρηση, την Moptil. Σχεδόν 60.000 τουρίστες ξεναγήθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας κρατώντας τα τάμπλετ ή τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας της Moptil και ανακάλυψαν χρώματα που έχουν σβηστεί, αγάλματα που δεν υπάρχουν πια, μέχρι αρχαίους Έλληνες είδαν να περπατούν μπροστά τους!

Πηγή: //www.kathimerini.gr/

Η πρώτη εκτυπωμένη γέφυρα στον κόσμο

Σε μία μικρή πόλη της Ολλανδίας εγκαινιάστηκε η πρώτη εκτυπωμένη γέφυρα στον κόσμο. Έχουν την δυνατότητα να την διασχίσουν πεζοί, ποδήλατα και οχήματα. Έχει μήκος 8 μέτρων και πλάτος 3,5 μέτρα. Έχει δημιουργηθεί από περίπου 800 διαδοχικά στρώματα ενισχυμένου με χάλυβα σκυροδέρματος και όλα αυτά βγήκαν από τον εκτυπωτή. Μπορεί να αντέξει βάρος έως δύο τόνους!

Πηγή: eduadvisor

Escape Rooms

Γνωρίζετε τα escape rooms; Είναι μια μόδα που έγινε γρήγορα γνωστή σε όλη την υφήλιο, ξεκινώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το δωμάτιο απόδρασης είναι θεματικό, περιπετειώδες παιχνίδι, στο οποίο ομάδες μπαίνουν σε ένα θεματικό δωμάτιο και κλειδώνονται μέσα σε αυτό. Στόχος είναι η ομάδα να αποδράσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, λύνοντας μία σειρά από γρίφους ή αναλαμβάνοντας διάφορες αποστολές.
Στην Ελλάδα η εταιρεία (ιδρυτές της είναι τέσσερις νέοι), που εξάγει escape rooms σε όλο τον κόσμο ονομάζεται GAME OVER. Η Game Over αυτή τη στιγμή έχει 12 δωμάτια στην Ελλάδα και πολύ περισσότερα στην Γερμανία, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

Μελλοντικό βιοκαύσιμο από κόκκους καφέ στο Λονδίνο

Οι κάτοικοι του Λονδίνου καταναλώνουν μέσα στην διάρκεια της ημέρας πολύ καφέ. Έτσι ο Άρθου Κέι επινόησε ένα νέο έργο βιοκαυσίμου. Οι κόκκοι που μαζεύονται καθημερινά από το ρόφημα του καφέ θα χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο για την κίνηση των λεωφορείων.

 

Παπούτσι που προκαλεί ηλεκτροσόκ σας μαθαίνει να τρέχετε σωστά

Μια νέα τεχνολογία θέλει να διορθώσει το βάδισμα των ερασιτεχνών δρομέων, κάνοντας διαδοχικά μίνι-ηλεκτροσόκ στα πόδια, ώστε να πατάνε σωστά. Την καινοτόμο τεχνολογία Foot Striker ανέπτυξαν Γερμανοί και Δανοί ερευνητές. Το Foot Striker χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα πίεσης που τοποθετείται στο εσωτερικό του πάτου του παπουτσιού. Κάθε φορά που ο δρομέας πάει να πατήσει λάθος με το πίσω μέρος του ποδιού του πρώτα, μεταδίδεται ένα σήμα σε ένα επίθεμα που έχει προσκολληθεί στο πίσω μέρος της γάμπας. Αυτό στέλνει μια μικρή δόση ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα οι μύες να ενεργοποιούνται, ώστε να διορθώσουν τη θέση του ποδιού στο επόμενο βήμα και το πόδι να πατήσει πρώτα με το μπροστινό μέρος του. Περισσότεροι από τους μισούς ερασιτέχνες δρομείς παθαίνουν κάποιον μικρό ή μεγαλύτερο τραυματισμό κάθε χρόνο. Άρα είναι σημαντικό να τρέχει κανείς σωστά, πατώντας πρώτα με το μπροστινό μέρος του ποδιού του και όχι με τη φτέρνα και μάλιστα δεν είναι και τόσο επικίνδυνο και σε βοηθάει να τρέχεις καλύτερα.

 

«Amazon go»

Το πρώτο σούπερ μάρκετ στον κόσμο χωρίς παρουσία ανθρώπου, αλλά με αυτόματη χρέωση της αγοράς μέσω κινητού. Άνοιξε τις πύλες του στο Σιάτλ. Στο σούπερ μάρκετ αυτό ο πελάτης μπορεί να αγοράζει ό,τι θέλει χωρίς να περιμένει στην ουρά αφού δεν θα υπάρχουν καθόλου ταμεία.

«Sprout»

Μια νέα και πολύ πρωτοπωριακή ιδέα είχε μια ομάδα φοιτητών του διάσημου ερευνετικού πανεπιστημίου. Πιο συγκεκριμένα ενσωμάτωσαν στο άκρο του μολυβιού αντί για κλασική γόμα μια κάψουλα που περιέχει τουλάχιστον τέσσερις σπόρους φυτών. Έτσι, όταν γίνει πολύ μικρό το μολύβι «Sprout» και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αντί να το πετάξετε, το βάζετε στη γλάστρα σας και θα αποκτήσετε ένα νέο φυτό στο μπαλκόνι σας.

Κατερίνα Λεγκίσι, Γ2
Χριστίνα Κοσμίδου Γ2
Δήμητρα Κωσταντινίδου Γ2
Μαρίνα Ζανίδου, Β1
Νίκη Καλαϊτζοπούλου, Β1

 

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την εφημερίδα εδώ…   

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team