Ψηφιδωτό ονομάζεται η τέχνη της διακόσμησης επιφανειών με σχέδια ή εικόνες που φιλοτεχνούνται με μικρές πολύχρωμες, συνήθως τετράγωνες, ψηφίδες από φυσικά πετρώματα ή γυαλί, οι οποίες επικολλώνται σε κατάλληλα διαμορφωμένο υπόστρωμα από κονίαμα. Τα παλαιότερα σωζόμενα ψηφιδωτά εντοπίζονται στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα στη Μικρά Ασία και χρονολογούνται στον 8ο αιώνα π.Χ. Στον ελλαδικό χώρο βρίσκονται στην Πέλλα, στη Ρόδο και τη Δήλο. Από τον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, η τεχνική των ψηφιδωτών μεταλαμπαδεύτηκε στη Ρώμη τον 1ο π.Χ. αι. και από εκεί σε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν ψηφιδωτά ευρέως σε επιτοίχιες εφαρμογές, σε αψίδες και στην πεζοδρόμηση. Τη μεγάλη τους ακμή γνωρίζουν οι ψηφιδωτές διακοσμήσεις κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Οι Βυζαντινοί εκτός από επιδαπέδια και επιτοίχια ψηφιδωτά έφτιαχναν και φορητές ψηφιδωτές εικόνες. Τα ψηφιδωτά αντικατέστησαν την εξαιρετικά δαπανηρή επένδυση με πλάκες μαρμάρου.
Η περσινή Δευτέρα Τάξη του σχολείου μας στο μάθημα του project με τη βοήθεια του κυρίου Σιαμπανόπουλου κατασκεύασε τέσσερα ψηφιδωτά περιστέρια που σήμερα στολίζουν τον τοίχο δίπλα από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας.
Ο κ. Σιαμπανόπουλος μας μίλησε για τη διαδικασία κατασκευής. «Αρχικά χρησιμοποιήσαμε ένα σανίδι ως βάση και από πάνω του τοποθετήσαμε μια διάφανη μεμβράνη και ύφασμα για να μην κολλάνε πάνω του οι ψηφίδες. Έπειτα σχεδιάσαμε το θέμα από την ανάποδη πλευρά πάνω στο ξύλο και τοποθετήσαμε τις ψηφίδες με κόλλα. Στη συνέχεια κόψαμε το υαλόπλεγμα μαζί με το μεταλλικό πλέγμα για να ενισχύσουμε την αντοχή του ψηφιδωτού. Τέλος ρίξαμε το κονίαμα και κλείσαμε τα κενά και τους αρμούς που υπήρχαν»
Το αποτέλεσμα ομορφαίνει τον χώρο του σχολείου μας!
Παπαδοπούλου
Ευαγγελία Β3