To τρίτο κατά σειρά θεατρικό έργο του, που έχει σχέση μα την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου , ετοίμασε ο συγγραφέας και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσοβούνου Παύλος Παραστατίδης.
Πρόκειται για ένα αξιόλογο θεατρικό έργο γραμμένο στην ποντιακή διάλεκτο με τίτλο «ΤΑΠΙΑΤ ΚΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ» και τοποθετείται την μεταπολεμική περίοδο στην Τοπική Κοινότητα Μεσοβούνου «ΚΡΕΜΙΤΣΑ» όταν η τοπική κοινωνία αγωνίζεται να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον καθόλου εύφορο.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον Συγγραφέα του έργου σκοπός του είναι να προβάλλει δύο θέματα . Το ένα είναι η εγκατάσταση στην Ελληνική γη και το άλλο η κήρυξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου , που οδήγησε στην εκτέλεση των 157 ανδρών στις 23 Οκτωβρίου 1941 κατοίκων του χωριού και των 112 γυναικόπαιδων στις 24 Απριλίου 1944 .
Φρικτά γεγονότα που επέφεραν την απελπισία , την φτώχια , τον αφανισμό ενός ολόκληρου χωριού, οδηγώντας οικογένειες και νέους στο να ξενιτευτούν τόσο στο εξωτερικό , όσο και ενδοχώρα.
Όμως κάποια στιγμή επιστρέφουν και προσπαθούν να παντρέψουν πολύ δύσκολα παραδόσεις και έθιμα με τον σύγχρονο πολιτισμό , ενώ από την άλλη διυλίζουν το θέμα του κωμικού με φράσεις και φραστικές ακρότητες.
Μέσα από ποντιακές παροιμίες και ποντιακές λέξεις της πρώτης γενιάς, παρουσιάζουν περιστατικά και γεγονότα από την καθημερινότητα των Μεσοβουνιωτών με μία δραστική και μοναδική προφορά ομιλίας και έναν εσωτερικό κόσμο αυθορμητισμού , σε αληθινά και φανταστικά συμβάντα.
Ο κ. Παραστατίδης αναφέρεται σε πρόσωπα αληθινά και άλλοτε φανταστικά προσφέροντας στον θεατή συναισθήματα που μιλούν στην καρδιά του , λακτίζοντας μέσα του τη νοσταλγία , τη ζωή , τους ανθρώπους και την κίνηση ενός χωριού , που φεύγει από τα μάτια τους με γρηγοράδα.
Όμως δήλωσε στον «e-ptolemeos.gr» ο Συγγραφέας οι πρόβες του πολυμελούς θιάσου συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς , προκειμένου το έργο να ανεβεί προς το τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου 2018.