ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟ ΝΕΡΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Τα ζητήματα ελέγχου του πόσιμου νερού των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης των δημάρχων που συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Με τα προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά το πρόσφατο παρελθόν σε δήμους της Καστοριάς (Άργος Ορεστικό), αλλά και την πρόσφατη αναστάτωση στο δήμο Βοΐου, το θέμα κρίνεται σημαντικό.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Άργος Ορεστικού και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, γίνονται συνεχώς έλεγχοι και από το 2016 όπου πρωτοεμφανίστηκε το πρόβλημα στον εν λόγω δήμο, δυστυχώς η κατάσταση παραμένει στάσιμη. «Δεν υπάρχει αποδεδειγμένος τρόπος για ριζική απορρύπανση, άρα πρώτα από όλα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν συνεχίζεται η ρύπανση. Εγώ δεν έχω πεισθεί ότι έχει σταματήσει η ρύπανση από τους ρυπογόνους φορείς, πιθανόν να μειώθηκε αλλά δεν έχει εξαλειφτεί», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος ζήτησε να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα , φίλτρα ενεργού άνθρακα, που είναι η μόνο ενδεδειγμένη επιστημονική λύση ώστε να διασφαλιστεί 100% ότι το νερό που δίνεται προς πόση είναι απαλλαγμένο από ουσίες. Ωστόσο , οι μετρήσεις είναι απρόβλεπτες, με τον κ. Κεπαπτσόγλου να τονίζει πως επειδή ανεβοκατεβαίνει η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα, υπάρχουν διακυμάνσεις στην ανίχνευση του τετραχλωροαιθυλένιο στην περιοχή.
Μετά τη πρόβλημα που δημιουργήθηκε και στη Σιάτιστα, ο κ. Κεπαπτσόγλου τόνισε πως στην Καστοριά έγιναν πολλοί έλεγχοι στις γουνοποιητικές επιχειρήσεις, ενώ έγιναν και συναντήσεις με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη για να δοθούν λύσεις οριστικές. Ωστόσο η λύση θα δοθεί διαχρονικά, με στόχο να διασφαλιστεί ότι το νερό είναι καθαρό.
Ρυπογόνοι παράγοντες θεωρούνται οι γουνοποιητικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την εν λόγω ουσία στα πλυντήρια τους , είτε τα βυρσοδεψία.
Ζήσης Πιτσιάβας