Συνέντευξη στο e-ptolemeos.gr και τον Αντώνη Πουγαρίδη έδωσε ο Δρ Γρηγόρης Μ. Μιχαηλίδης, Λέκτορας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC), Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Κοινοτικός Δικηγόρος Κύπρου.
Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στις σπουδές στην Κύπρο και ειδικά γιατί είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για κάποιον να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC), που είναι το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, τόσο σε Προπτυχιακά όσο και σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών σε όλες σχεδόν τις Επιστήμες.
Στην Κύπρο τα Πανεπιστήμια ξεκίνησαν να λειτουργούν από το 2010, όταν η Κύπρος αποφάσισε ότι θα πρέπει να καταστήσει τη Μεγαλόνησο ένα πανεπιστημιακό κέντρο και το έκανε, γιατί έχει τα συνταγματικά δικαιώματα.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην Κύπρο, σε σχέση με την Ελλάδα, είναι ότι ο φοιτητής από την Κοζάνη ή την Πτολεμαΐδα, είναι σα να πηγαίνει να σπουδάσει στην Κρήτη, τονίζει. Το Πανεπιστήμιο είναι αγγλόφωνο, ωστόσο τα πιο πολλά προγράμματα παρουσιάζονται στην Ελληνική γλώσσα και προσθέτει: “Πηγαίνει σε ένα διεθνές πανεπιστήμιο και θα σπουδάσει στη δική του γλώσσα. Στη Νομική σχολή, υπάρχει αυτό το πλεονέκτημα. Πρέπει κανείς να τη σπουδάσει στη μητρική του γλώσσα. Για τους Ελλαδίτες, έχει μεγάλη σημασία να διδαχθούν ελληνικό δίκαιο, στην ελληνική γλώσσα. Αυτό συμβαίνει στη Νομική Σχολή Πανεπιστήμιο Λευκωσίας”, σημειώνει.
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι το μεγαλύτερο και καλύτερο πανεπιστήμιο στην Κύπρο, με πάνω από 100 προγράμματα σπουδών και σχεδόν 18.000 φοιτητές. Η Νομική του σχολή, είναι η μεγαλύτερη στην Κύπρο και τα τμήματα που παρακολουθούν ελληνικό δίκαιο είναι πολυπληθέστερα. Όπως σημειώνει, το πτυχία για κάποιον που ενδιαφέρεται είναι ισότιμο, ισάξιο, αναγνωρισμένο και με πλήρη ακαδημαϊκά και επαγγελματικά εχέγγυα.
Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και στο επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων, λέγοντας πως νομικές σπουδές στην Ελλάδα γίνονται από τα κρατικά ιδρύματα, ενώ στα κολλέγια δίνονται “ίσως” και “υπό αμφισβήτηση” πτυχία σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια, με τον κ. Μιχαηλίδη να λέει πως “ακόμα και αν είναι επαγγελματικά, δεν δίνει ακαδημαϊκά δικαιώματα”, λέγοντας πρακτικά πως κάποιος στην Ελλάδα μπορεί τελειώνοντας ένα Κολλέγιο να γίνει δικηγόρος αλλά όχι νομικός. Δεν μπορεί να κάνει μεταπτυχιακά, δεν μπορεί να διοριστεί ως νομικός σύμβουλος κ.ο.κ.
Κάποιος που θέλει να σπουδάσει στο εξωτερικό πρέπει να διαλέξει ένα πανεπιστήμιο που να είναι νομοταγές για τα Ελληνικά, όπως της Λευκωσίας. Έπειτα, τα διαλέξει ένα πρόγραμμα και ένα πτυχίο που να το αναγνωρίζει ο ΔΟΑΠΤΑΠ, με τα προγράμματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας να αναγνωρίζονται. Έπειτα θα πρέπει να κοιτάει αν τα πτυχία που λαμβάνει είναι ισότιμο και αντιστοιχίζεται, όπως της Κύπρου, χωρίς εξετάσεις.
Συνοψίζοντας, είπε πως για κάποιον που θέλει να σπουδάσει στο εξωτερικό με τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν (ακαδημαϊκές αναγνωρίσεις και επαγγελματικά δικαιώματα). Επίσης, στην Κύπρο το πλεονέκτημα είναι ότι ο σπουδαστής γλιτώνει τον ένα χρόνο προετοιμασίας στην ξένη γλώσσα. Eπίσης, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εμπιστεύεται ο μεγαλύτερος όγκος φοιτητών. Ανάλογα με τον παγκόσμιο φορέα που αξιολογεί τα πανεπιστήμια, η Λευκωσία κινείται στην παγκόσμια χιλιάδα και σε κάποιες κατηγορίες είναι στις 500 και 300 πρώτες. Επίσης, στη Λευκωσία η αναλογία διδάσκοντα ανά φοιτητή είναι 1/15, που σημαίνει ότι ο καθηγητής τον παρακολουθεί προσωπικά, βελτιώνοντας την απόδοσή του και να λαμβάνει πτυχίο που μετράει. Σε σχέση πάντα και με μια νομική σχολή στην Ελλάδα όπου η αναλογία είναι 1/400, όπου κανείς δεν γνωρίζει κανέναν. Το Harvard θεωρείται η πιο καλή νομική γιατί έχουν 1/1 αναλογία καθηγητή – φοιτητή. Αυτό και μόνο το 1/35 στη Λευκωσία, τους βάζει στα 300 καλύτερα στον κόσμο στη Νομική.
Αναλογικά με το κόστος σπουδών, ο κ. Μιχαηλίδης, για τη νομική είναι γύρω στα 8.880 ευρώ ετησίως. Φέτος, υπάρχει μια υποτροφία που μειώνεται κατά 15% τα δίδακτρα. Εξήγησε δε ότι αν δώσει κανείς την εγγραφή και μοιράσει τα δίδακτρα σε 12 δόσεις στο έτος, βγαίνει κάτι παραπάνω από έναν καλό παιδικό σταθμό σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Επίσης, προσφέρονται πολυτελέστατες εστίες, με 300-400 ευρώ ο φοιτητής έχει τα πάντα προσφερόμενα από ανέσεις. Μια δαπάνη που μπορεί να βγαίνει 50-100 ευρώ πάνω από τις σπουδές σε μια πόλη στην Ελλάδα.
Το ακαδημαϊκό έτος ξεκινάει την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται με τις εξετάσεις το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου, που σημαίνει ότι έχει ελεύθερους όλους τους άλλους μήνες, που σημαίνει ότι δεν δαπανάει επιπρόσθετα για τη φοίτηση.
Αναφορικά με την πανδημία και πως αντιμετωπίστηκε πέρυσι στην Κύπρο, τόνισε πως όταν χρειάστηκε να κλείσουν, είχε άμεσα την υποδομή να κάνει διδασκαλίες μέσω πλατφόρμας, ώστε να μην χαθεί μια ώρας μάθημα. Φέτος, τόνισε, πως ανυπομονεί να επιστρέψουν στα αμφιθέατρα, ενώ μέχρι την ώρα και στην Κύπρο θα ισχύσει ότι και στην Ελλάδα. Ενώ αν χρειαστεί να γίνουν εξ αποστάσεως μαθήματα, ο μαθητής μπορεί να είναι και στην Ελλάδα.
Η σχολή έχει διακρίσεις, απόφοιτοί της κάνουν πρακτικές σε διεθνείς οργανισμούς, είναι ενταγμένοι στα Erasmus, ενώ οι απόφοιτοί του λαμβάνουν επαγγελματικής αναγνώρισης. Μάλιστα το πανεπιστήμιο έκανε έρευνα απορρόφησης στην αγορά εργασίας, όπου καμία σχολή δεν έχει πέσει κάτω από 85% και η Νομική Λευκωσίας είναι στο 96% ποσοστού απορρόφησης.