Τα sms και η κομματική γραμμή!
Υπάρχει ένας μύθος και μια αλήθεια σε ό,τι αφορά αυτό που συνηθίζουμε ν’ αποκαλούμε ως «κομματική γραμμή».
Ο μύθος είναι πως η «κομματική γραμμή» μπορεί να επηρεάσει πολίτες και να καθορίσει την εκλογή ή όχι ενός υποψηφίου, Βουλευτή, Περιφερειάρχη, Δημάρχου ή Συμβούλου, και η αλήθεια πως αυτό μπορεί να το πετύχει με σχετική σιγουριά μόνο σε κλειστά και ελεγχόμενα περιβάλλοντα όπως είναι, για παράδειγμα, ένα κομματικό συνέδριο, όπου τα κουκιά είναι μετρημένα.
***
Πάρτε για παράδειγμα αυτό που συνέβη με τον κ. Στέφανο Κασσελάκη που μέσα σε είκοσι επτά (27) ακριβώς μέρες δεν έκανε απλώς μια καλή εμφάνιση αλλά κατάφερε να εκλεγεί με άνετη διαφορά Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.
Κι αυτό το πέτυχε επειδή η εκλογή του νέου Προέδρου δεν ήταν μια κλειστή εσωκομματική διαδικασία μέσω, λόγου χάρη, ενός συνεδρίου, αλλά χάρη στη δυνατότητα που δόθηκε σε οποιονδήποτε πολίτη να πάει να ψηφίσει.
Διαφορετικά πιστεύει κανείς ότι ο κ. Κασσελάκης θα είχε καταφέρει να εκλεγεί μέσω μιας κλασικής κλειστής εσωκομματικής διαδικασίας, όπου οι δυνάμεις είναι συγκεκριμένες και σαφέστατα οριοθετημένες;
Δύσκολο μας φαίνεται, αν και στην πολιτική καλό είναι να μην λες ποτέ.
***
Θυμηθήκαμε την «κομματική γραμμή» επειδή διαβάσαμε στο χθεσινό ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ για το μήνυμα (sms) που εστάλη στα κινητά τηλέφωνα των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας με το οποίο τα ενημέρωναν (!) πως το κόμμα στη Δυτική Μακεδονία στηρίζει ως υποψήφιο Περιφερειάρχη τον κ. Γιώργο Κασαπίδη!
Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε πως υπάρχει στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος που να μη γνώριζε μέχρι τώρα ότι ο σημερινός Περιφερειάρχης είναι και ο επίσημος υποψήφιος για τις εκλογές του Οκτωβρίου.
***
Να μιλούσαμε για κάποια απλά μέλη και όχι από τα πιο ενεργά αλλά από εκείνα που γράφτηκαν κάποια μέρα στο πρόσφατο ή το μακρινό παρελθόν, πλήρωσαν μια δύο συνδρομές και έπειτα έπαψαν ν’ ασχολούνται και τόσο πολύ, ναι, τότε θα μπορούσαμε να δεχτούμε πως ίσως και να μην το άκουσαν ή να μην ενδιαφέρθηκαν να μάθουν έχοντας τις δικές τους ασχολίες και τις προσωπικές τους έγνοιες.
Να λέγαμε για ορισμένους απλούς πολίτες που για κάποιο λόγο το νούμερο του κινητού τους τηλεφώνου βρέθηκε στις λίστες της Νέας Δημοκρατίας, και να υποθέσουμε και γι’ αυτούς πως δεν άνοιξαν τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα, δεν είδαν τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, ούτε άκουσαν να γίνεται λόγος για το ποιοι κατέρχονται ως υποψήφιοι, αλλά ούτε τους «επιτέθηκε» υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την κάρτα ή το διαφημιστικό- ενημερωτικό του φυλλάδιο ανά χείρας, και άρα δεν ήξεραν τι γίνεται με τις εκλογές και ποιοι κατέρχονται.
Τότε ναι.
Στις δύο παραπάνω περιπτώσεις είχε νόημα να σταλεί μήνυμα στο κινητό και όχι μόνο μια φορά, μήπως και δεν το προσέξουν, αλλά και περισσότερες.
Αλλά το να στέλνεις μήνυμα στα στελέχη, σε τι άραγε θα βοηθήσει;
Αν δεν γνωρίζουν τα στελέχη την «κομματική γραμμή», τότε ποιος;
***
Ίσως όσοι αποφάσισαν στα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας να στείλουν αυτά τα μηνύματα να είχαν υπόψη τους ένα ανέκδοτο που λεγόταν παλιά για τα μέλη άλλου κόμματος.
Ένα ανέκδοτο που έλεγε πως τα μέλη του όταν πήγαιναν για το συνέδριο του κόμματος, επέστρεφαν πάντα στη βάση τους οπωσδήποτε με το τρένο για να μη… χάσουν την κομματική γραμμή!
Και επειδή στα μέρη μας έχει να σφυρίξει τρένο πολύ καιρό (σ. σ. μιλάμε για την Π. Ε. Κοζάνης) αποφάσισαν να στείλουν την «κομματική γραμμή» μέσω ενός sms.
***
Έχουμε όμως και μια ακόμα απορία.
Το μήνυμα πήγε παντού, ακόμα και στα στελέχη που εκδηλώθηκαν ανοιχτά υπέρ του κ. Αμανατίδη;
Αν ναι, πολύ θα θέλαμε να μάθουμε τι απάντησαν…
Θα υπάρξει και άλλος ή άλλοι;
Η αποχώρηση του κ. Γιώργου Χιωτίδη από το ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούμε να πούμε πως προκάλεσε μεγάλη έκπληξη.
Όχι γιατί αποχώρησε το συγκεκριμένο ιστορικό, για την περιοχή μας, στέλεχος, αλλά επειδή όσοι γνωρίζουν τα του χώρου έλεγαν πως εφόσον εκλεγόταν στην ηγεσία του ο κ. Στέφανος Κασσελάκης θα είχαμε τέτοιου είδους αποχωρήσεις.
Ίσως όμως να μην ήξεραν ή να μην μπορούσαν να μαντέψουν ποιος θα έκανε την αρχή.
***
Το ερώτημα βέβαια είναι πλέον αν η αρχή θα έχει και συνέχεια.
Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται αφού υπάρχουν τοπικά στελέχη που ενώ έδειξαν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία πριν επικυρωθεί με τις εκλογές της δεύτερης Κυριακής η ανάδειξη της νέας ηγεσίας, έχουν αρχίσει πια να το σκέφτονται και ίσως τελικά κάνουν το καθοριστικό βήμα προς την έξοδο.
Αν όχι τώρα, άμεσα, ίσως το κάνουν μετά το πρώτο επί εποχής Κασσελάκη συνέδριο, όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά για το πώς θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα.