Περισσότερα από 1.570 έργα, ύψους 22,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, συνιστούν το πανόραμα της ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για σημαντικά έργα υποδομής στις τρεις περιφέρειες (Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας) πολλά εκ των οποίων εμβληματικά, με μεγάλη σημασία για τη χώρα και στρατηγικού χαρακτήρα.
Βάσει της καταγραφής της κυβέρνησης, τα έργα αυτά θα συνοδεύσουν για την επόμενη δεκαετία την αναπτυξιακή διαδικασία και κυρίως την αναβάθμιση των υποδομών, με την κάλυψη των χρόνιων ελλειμμάτων που παρουσιάζει η περιοχή.
Σε αυτά περιλαμβάνονται αρκετά έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα προηγούμενα λίγα χρόνια ή ακόμα και πέρσι, μεταξύ των οποίων η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και έργα που έχουν εμφανίσει καθυστερήσεις, πλην όμως έχουν νέους χρονικούς ορίζοντες ολοκλήρωσης.
Μια συνολική εικόνα ανά περιφέρεια είναι η εξής:
-Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 850 κρίσιμα έργα, ύψους 13,5 δισ. ευρώ. Σε εξέλιξη είναι 610 έργα προϋπολογισμού 10 δισ. ευρώ, ολοκληρωμένα είναι 176 έργα προϋπολογισμού 1,44 δισ. ευρώ και υπό σχεδιασμό είναι 70 έργα ύψους 2 δισ. ευρώ.
-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: 370 κρίσιμα έργα, ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Σε εξέλιξη είναι 264 έργα προϋπολογισμού 3,3 δισ. ευρώ, ολοκληρωμένα είναι 78 έργα προϋπολογισμού 636 εκατ. ευρώ και υπό σχεδιασμό είναι 33 έργα ύψους 1,33 δισ. ευρώ.
-Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 350 κρίσιμα έργα, ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Σε εξέλιξη είναι 238 έργα προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, ολοκληρωμένα είναι 79 έργα προϋπολογισμού 207 εκατ. ευρώ και υπό σχεδιασμό 39 έργα ύψους 1 δισ. ευρώ.
Τα έργα αυτά περιλαμβάνονται στα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Σχέδια, που παρουσιάστηκαν ήδη από την κυβέρνηση, είναι έργα προϋπολογισμού άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ το καθένα (άρα και σημαντικά) και αφορούν σε όλους τους τομείς του κυβερνητικού έργου.
Ανά περιφέρεια η εικόνα των πιο κρίσιμων έργων είναι η εξής:
Κεντρική Μακεδονία
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και δεύτερη σε πληθυσμό Περιφέρεια της Ελλάδας. Η πλεονεκτική γεωγραφική θέση της την καθιστά διάδρομο των ηπειρωτικών δικτύων μεταφορών, επικοινωνίας και ενέργειας της χώρας προς τις χώρες της Βαλκανικής και την Τουρκία, αλλά και κύριο διαμετακομιστικό κόμβο για την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. Με πλούσιους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους, είναι ένας τουριστικός προορισμός τεσσάρων εποχών. Σήμερα το ΑΕΠ της Περιφέρειας ανακάμπτει σημαντικά ενώ ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας δείχνει την αναπτυξιακή προοπτική της. Το σχέδιο για την Κεντρική Μακεδονία αξιοποιεί τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφέρειας μέσω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει, όπως την ποικιλομορφία του φυσικού περιβάλλοντος, τους φυσικούς πόρους, τη γεωγραφική θέση και τον πολιτισμό, με ατμομηχανή της ανάπτυξης την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, που γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη. Έργα κρίσιμης σημασίας όπως σιδηροδρομικές και οδικές διασυνδέσεις, η αναβάθμιση του Λιμένα Θεσσαλονίκης, έργα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα καθώς και δράσεις στήριξης των επενδυτικών πρωτοβουλιών βρίσκονται σε εξέλιξη με σκοπό την αναδιάρθρωση του παραγωγικού υποδείγματος», αναφέρεται στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Σχέδιο.
Στα σημαντικότερα έργα περιλαμβάνονται:
-Αγωγός Νέας Μεσημβρίας – Ευζώνων / Γευγελή και Μετρητικός Σταθμός: 91 εκατ. ευρώ. Ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο.
-6ος προβλήτας Λιμένα Θεσσαλονίκης – Επέκταση λιμενικής υποδομής: 180 εκατ. ευρώ. Σε διαγωνιστική διαδικασία.
-Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (Flyover): 463 εκατ. ευρώ. Ολοκλήρωση Μάιος 2027.
-Κάθετος Άξονας 56 – Ολοκλήρωση σύνδεσης ΠΑΘΕ και Εγνατίας Οδού με τον 6ο προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης και το οδικό δίκτυο Καλοχωρίου: 80,6 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται ολοκλήρωση εντός του 2025.
-Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση της Αναβάθμισης του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης – Έδεσσας: 445 εκατ. ευρώ. Σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία. Προβλέπεται ολοκλήρωση στο τέλος του 2030.
-Αναβάθμιση υποδομής της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας (τμήμα Μουριές – Προμαχώνας) για την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης: 202 εκατ. ευρώ. Ολοκλήρωση στο τέλος του 2028.
-Επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης έως Καλαμαριά: 425 εκατ. ευρώ. Ολοκλήρωση τον Φεβρουάριο του 2026.
-Προμήθεια τροχαίου υλικού για το Μετρό Θεσσαλονίκης και την επέκταση προς Καλαμαριά: 175 εκατ. ευρώ, ολοκλήρωση εντός του 2025.
-Μελέτη για τη βορειοδυτική επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης: 18,6 εκατ. ευρώ. Ωρίμανση των μελετών με τη σχετική σύμβαση να είναι σε εξέλιξη και ορίζοντα ολοκλήρωσης της επέκτασης το 2031.
Ανατολική Μακεδονία – Θράκη
«Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διακρίνεται από ιδιαίτερες κοινωνικές, πολιτισμικές και γεωγραφικές παραμέτρους. Αυτές οφείλονται αφενός στην προνομιακή γεωγραφική θέση της, με τη διασυνοριακότητα και την εύκολη πρόσβαση στον κρίσιμο γεωπολιτικό χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης κι αφετέρου στην συνύπαρξη πληθυσμών, δημιουργώντας τόσο προκλήσεις όσο και ευκαιρίες. Η παραγωγική δομή της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στηρίζεται σημαντικά στον πρωτογενή τομέα, ενώ στον δευτερογενή τομέα παρατηρείται υψηλό μερίδιο στο ΑΕΠ, με τις πιο χαρακτηριστικές μονάδες να συγκεντρώνονται στην περιοχή της Ξάνθης και της Ροδόπης. Ο τριτογενής τομέας εντοπίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας, ωστόσο παρατηρείται ανάπτυξη τα τελευταία έτη, με σημαντικό μοχλό αυτής την περιφερειακή ενότητα της Καβάλας. Σταδιακά, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη μετασχηματίζονται σε δυναμικούς, υπερεθνικούς κόμβους ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου», αναφέρεται στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Σχέδιο.
Στα σημαντικότερα έργα περιλαμβάνονται:
-Αναβάθμιση ανατολικής εισόδου Δράμας: 13 εκατ. ευρώ. Σε εξέλιξη η επικαιροποίηση της μελέτης.
-Αναβάθμιση της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο: 868 εκατ. ευρώ Σε διαγωνισμό. Προβλέπεται ολοκλήρωση τέλος 2028.
-Αναβάθμιση υποδομών λιμανιού Αλεξανδρούπολης και σύνδεση με τη νέα περιφερειακή οδό: 24 εκατ. ευρώ. Αναμένεται ολοκλήρωση στο τέλος του έτους.
-Διπλασιασμός κλάδου υψηλής πίεσης Καρπερή – Κομοτηνή: Ενεργειακό έργο 290 εκατ. ευρώ υπό σχεδιασμό. Προβλέπεται ολοκλήρωση τον Μάρτιο του 2027.
-Κάθετος Άξονας E61 Εγνατίας Οδού Καβάλα – Δράμα – Σέρρες “Τμήμα Κρηνίδων – Σταυρός”: 61 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς το τέλος του έτους.
-Κάθετος άξονας Δράμα – Αμφίπολη: 248,5 εκατ. ευρώ. Σε διαγωνισμό. Ορίζοντας ολοκλήρωσης: τέλος 2029.
– Παράκαμψη Μελιβοίων – Δημάριο επί του Κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού Ξάνθη-Εχίνος-Ελληνοβουλγαρικά σύνορα: 49 εκατ. ευρώ. Σε διαδικασία ανάθεσης σύμβασης.
-Σταθμός Συμπίεσης στην Κομοτηνή: 110 εκατ. ευρώ. Αναμένεται ολοκλήρωση εντός του έτους.
-Ανατολική περιφερειακή Αλεξανδρούπολης: 36 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται ολοκλήρωση τον Ιούνιο του 2026.
-Κατασκευή τμήματος “Άγιος Αθανάσιος-Α/Κ Κρηνίδων” επί του Καθέτου άξονα της Εγνατίας Οδού Σέρρες – Δράμα – Καβάλα: 56 εκατ. ευρώ. Υπό σχεδιασμό.
-Κατασκευή τμήματος “Δράμα – Άγιος Αθανάσιος” επί του Καθέτου άξονα της Εγνατίας Οδού Σέρρες- Δράμα-Καβάλα: 97 εκατ. ευρώ. Υπό σχεδιασμό.
-Κατασκευή τμήματος “Σμίνθη-Εχίνος” επί του Κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού Ξάνθη – Εχίνος – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα: 105,4 εκατ. ευρώ. Υπό σχεδιασμό.
-Κατασκευή νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Τοξότες – Νέα Καρβάλη, με ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση: 269 εκατ. ευρώ. Κατακυρώθηκε στις 21 Ιανουαρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2028.
-Παραλλαγή της χάραξης της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Ίασμου – Πολύανθου και Μέστης – Αλεξανδρούπολης “Τμήμα Ίασμος – Πολύανθος”: 136,4 εκατ. ευρώ. Σε διαγωνισμό η ανάθεση μελετών με ορίζοντα ολοκλήρωσης τέλος 2029.
Δυτική Μακεδονία
«Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποτέλεσε για πολλές δεκαετίες το ενεργειακό κέντρο της χώρας σηματοδοτώντας την εξάρτηση της οικονομίας από δραστηριότητες σχετικές με την εξόρυξη του λιγνίτη και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας. Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την περιφέρεια πλέον καθορίζεται από την πρόκληση της μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο και την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας, η οποία παρότι έχει μειωθεί δραστικά από το 2019 παραμένει υψηλότερη από τον μέσο όρο της χώρας. Το περιφερειακό σχέδιο για την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας αξιοποιεί τη σημαντική γεωγραφική θέση της ως κόμβου εισόδου προς τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τον μετασχηματισμό της οικονομίας. Τα σημαντικά οδικά έργα που έγιναν και συνεχίζονται, όπως η Εγνατία Οδός και οι κάθετοι άξονες, έχουν βγάλει την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από την απομόνωση, καθώς μέχρι πρόσφατα αποτελούσε την πιο δύσκολα προσπελάσιμη περιοχή. Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα δρομολογώντας σημαντικά αρδευτικά έργα και ενισχύοντας τους αγρότες με γνώμονα την αναδιάρθρωση της παραγωγής και την αύξηση της απασχόλησης. Για την ανάκαμψη του κλάδου της γούνας, της σημαντικότερης οικονομικής δραστηριότητας στην Καστοριά, που έχει πληγεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, προωθούμε έκτακτες επιχορηγήσεις. Με μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων προς τις διεθνείς αγορές. Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση μέσω της οποίας διοχετεύονται πόροι άνω του ενός δισ. ευρώ για την οικοδόμηση ενός νέου ισορροπημένου και βιώσιμου, αναπτυξιακού προτύπου», αναφέρεται στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Σχέδιο.
Στα σημαντικότερα έργα περιλαμβάνονται:
-Ανέγερση φοιτητικών εστιών στις Πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: 105 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάρτιο του 2026.
-Αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία: 167 εκατ. ευρώ. Σε εξέλιξη.
-Σύνδεση Γρεβενά – Βασιλίτσα: 17 εκατ. ευρώ. Σε διαγωνιστική διαδικασία. Προβλέπεται ολοκλήρωση το 2026.
-Κάθετος Άξονας 50 Πτολεμαΐδα – Φλώρινα: 188,5 εκατ. ευρώ. Υπό σχεδιασμό.
-Καστοριά – Πτολεμαΐδα: 71 εκατ. ευρώ. Αναμένεται ολοκλήρωση τον Οκτώβριο.
-Παραλίμνια οδική χάραξη βόρειο τμήμα (λίμνης Πολυφύτου): 30 εκατ. ευρώ. Σε σχεδιασμό.
-Ε65 Τρίκαλα – Εγνατία: 480 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.
Πηγή: Voria