Τα προβλήματα στη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας καταδεικνύει η Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας, τονίζοντας πως στο σχολείο λείπουν μουσικoί, ενώ οι οικογένειες καλύπτουν τα μουσικά βιβλία από την τσέπη τους. Επίσης, η ανακοίνωση επισημαίνει πως το σχολείο έχει πρόβλημα με τις υδρορροές, σημειώνοντας, δε πως : «Είναι απορίας άξιον πως σε ένα σχολείο που λειτούργησε μόλις το 2009 παρατηρείται ένα τέτοιο φαινόμενο μόλις από το 2015». Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Η Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας για άλλη μια φορά όπως και στο παρελθόν (θυμίζουμε για την απόσυρση του άρθρου 40 του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που μετέτρεπε την μουσική εκπαίδευση σε απλή εμβάθυνση) βρίσκεται στο πλευρό των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας και εκφράζει τη στήριξη της στους αγώνες των μαθητών για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους στην μόρφωση και στη ζωή.
Έχουν χαθεί αρκετές διδακτικές ώρες, μιας και έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από το πρώτο κουδούνι και απουσιάζουν τουλάχιστον δέκα καθηγητές μουσικής παιδείας τόσο σε βασικά όργανα, όσο και σε όργανα μικρότερης ζήτησης. Μας καλούν να δεχτούμε την εξής αντιφατική πρόταση: Μουσικό σχολείο χωρίς μουσικούς!!
Για άλλη μια χρονιά, επομένως η «πληγή» των χαμένων διδακτικών ωρών παραμένει ανοιχτή. Τα μουσικά βιβλία για τα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα ειδικότητας στα μουσικά σχολεία δεν διανέμονται δωρεάν στους μαθητές.
Σε συνθήκες που το λαϊκό εισόδημα όλο και περισσότερο μειώνεται, διαρκούς αύξησης της φτώχειας και της ανεργίας, οι γονείς των μαθητών του μουσικών σχολείων εξακολουθούν να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών τους, σε μουσική βιβλιογραφία από την τσέπη τους. Επομένως , ούτε δωρεάν αλλά ούτε και ισότιμη είναι η εκπαίδευση όταν οι γονείς των μαθητών επιβαρύνονται με την αγορά των απαραίτητων για τη διδασκαλία ειδικών μαθημάτων και εγχειριδίων μελέτης. Πρόβλημα υπάρχει και με την πιστοποίηση σπουδών παρόλο που προβλέπετε από την ίδρυση τους το 1988 καθώς ουσιαστικά δεν διεξάγεται.
Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στους μαθητές , τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς το πρόβλημα με τις υδρορροές στο συγκεκριμένο σχολείο καθώς είναι ακόμα νωπές οι μνήμες με αυτό που συνέβη στο σχολείο της Θεσσαλονίκης, όπου το ταβάνι κατέρρευσε και από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Είναι απορίας άξιον πως σε ένα σχολείο που λειτούργησε μόλις το 2009 παρατηρείται ένα τέτοιο φαινόμενο μόλις από το 2015.
Το τι συμβαίνει στα μουσικά σχολεία είναι μία μικρογραφία του τι συμβαίνει γενικότερα στην εκπαίδευση και σε όλη την κοινωνία. Η ολοκληρωμένη μουσική και καλλιτεχνική παιδεία στο Δημόσιο Σχολείο δεν είναι πολυτέλεια, άλλα οφείλει να είναι κομμάτι της αισθητικής και ψυχικής ανάπτυξης της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου.
Ο αγώνας για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών στα Μουσικά-Καλλιτεχνικά σχολεία πρέπει να συναντηθεί με τη διεκδίκηση για την αναβάθμιση της μουσικής και καλλιτεχνικής παιδείας συνολικά στην εκπαίδευση ως οργανικό και απαραίτητο κομμάτι της διαπαιδαγώγησης των μαθητών.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους μαθητές, τους γονείς και εκπαιδευτικούς να μην συμβιβαστούν με τα προβλήματα, να μην συνηθίσουν στην άθλια κατάσταση στην πραγματικότητα που μας επιβάλλουν. Οι ευθύνες βαραίνουν όλους όσους κυβέρνησαν μέχρι τώρα γιατί όλοι τους αντιμετωπίζουν την εκπαίδευση σαν κόστος. Παρόλο που οι φόροι άμεσοι και έμμεσοι αυξάνονται κάθε χρόνο οι δαπάνες για την παιδεία μειώνονται.
Καλούμε την Δημοτική Αρχή να λύσει άμεσα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και είναι αποκλειστικά δική της αρμοδιότητα.
Απαιτούμε:
- Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών με μόνιμη και σταθερή δουλειά για την κάλυψη των αναγκών.
- Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Μουσική Εκπαίδευση.
- Να γίνει συγγραφή και δωρεάν διανομή όλων των βιβλίων, όλων των τάξεων, όλων των βαθμίδων για τα μουσικά μαθήματα που διδάσκονται στο σχολείο.
- Αναγνωρισμένη πιστοποίηση του επιπέδου σπουδών των αποφοίτων και υποχρεωτική.
«Γιατί η Τέχνη είναι όπλο του λαού και οι αγώνες είναι Τέχνη»»