Τελειώνουν τα ψέματα. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, επίκειται η ψήφιση των 48 προαπαιτούμενων σε ένα πολυνομοσχέδιο, ώστε να προχωρήσει η καταβολή της 1ης δόσης. Με την ψήφιση των μέτρων του πολυνομοσχεδίου, θα αρχίσουν να «βιώνουν» οι Έλληνες πολίτες, το τρίτο μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους δανειστές. Μπαίνω στον κόπο να κάνω μια σύντομη αναφορά των σημαντικότερων από αυτά τα μέτρα, ώστε να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα να αποκτήσουν μια εικόνα για το τι ακριβώς πρόκειται να έρθει άμεσα.
Τα πρώτα 48 προαπαιτούμενα του πολυνομοσχεδίου, αφορούν το πρώτο τμήμα της δόσης (2 δις ευρώ) και πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως τις 15 Οκτωβρίου. Και τα υπόλοιπο 1 δις ευρώ θα δοθεί με την ψήφιση μιας σειράς ακόμα επαχθέστερων μέτρων, που θα υλοποιηθεί σε επόμενο νομοσχέδιο.
Τα σημαντικότερα μέτρα μεταξύ άλλων είναι η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι αυτόματες κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για χρέη άνω των 70 χιλιάδων ευρώ στο Δημόσιο, η εύρεση ισοδυνάμων για την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και η εισαγωγή αυστηρότερων κριτηρίων για την αναστολή πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας. Επίσης, προβλέπεται η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, η μείωση του ύψος των συμβολαιογραφικών πράξεων για αντικείμενα έως 120 χιλιάδες ευρώ και η σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης στους αγρότες.
Τα περισσότερα από τα παραπάνω μέτρα μπορούν να χαρακτηριστούν επαχθή, αλλά κάποια μπορούν να χαρακτηριστούν δίκαια. Για παράδειγμα, θεωρώ απαράδεκτη την κατάργηση της επιστροφής του φόρου του πετρελαίου κίνησης στους αγρότες. Σε μια χώρα που η παραγωγική της βάση έχει σχεδόν αφανιστεί, και δεν παράγει ούτε τα αναγκαία τρόφιμα για να θρέψει τον πληθυσμό της, είναι απαράδεκτο να έρχονται νέα οικονομικά βάρη στους αγρότες. Οι οποίοι αποτελούν την κύρια παραγωγική βάση της χώρας και έχουν ήδη πληγεί σε τεράστιο βαθμό. Αντιστρόφως, ένα από τα δίκαια μέτρα είναι σαφώς η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Το φαινόμενο των πρόωρων συντάξεων είναι ο κύριος λόγος διάλυσης των ασφαλιστικών ταμείων, και η κατάργησή τους θα έπρεπε να έχει συντελεστεί εδώ και χρόνια. Αν δεν συμβεί, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πρόκειται να ανακάμψουν ποτέ και με κανέναν τρόπο.
Ωστόσο όλα τα παραπάνω μέτρα ωχριούν μπροστά σε αυτά που έρχονται, για την αποταμίευση του υπολοίπου 1 δις της δόσης. Σύμφωνα με την συμφωνία, προβλέπεται περαιτέρω αύξηση της φορολογίας των αγροτών. Επίσης θα γίνει αλλαγή στην φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, έτσι ώστε να ενσωματωθεί και η έκτακτη εισφορά (η οποία θα «μονιμοποιηθεί» κατά αυτόν τον τρόπο…). Ακόμα θα γίνει άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων, θα πρέπει να υλοποιηθεί η εύρεση ισοδυνάμων για την μη-εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις (προσωπικά πολύ αμφιβάλω ότι θα βρεθούν τέτοια «ισοδύναμα»…), η εύρεση ισοδυνάμων για την μη-μείωση των συντάξεων βάσει της δικαστικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2012 (και για αυτά τα ισοδύναμα αμφιβάλω…) και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Η οποία επίσης, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μπορεί να αντικατασταθεί με «ισοδύναμα».
Το ζήτημα των «ισοδυνάμων» δείχνει να αποκτά κωμικές διαστάσεις. Η κυβέρνηση μέσω των υπουργών της μιλά «από το πρωί μέχρι το βράδυ» δημοσίως για εύρεση ισοδυνάμων ώστε να μην συντελεστούν οι συμφωνημένες περικοπές. Και μέχρι τώρα για το μόνο που ακούσαμε συγκεκριμένα, ήταν το ισοδύναμο της… αύξησης εισιτηρίων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους!! Παρατηρώντας το ύψος των συμφωνηθέντων περικοπών και φόρων, η κυβέρνηση θα χρειαζόταν ακόμα ένα «μνημόνιο ισοδύναμων» για να τις εξισώσει! Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει παρά ελάχιστη δυνατότητα ισοδυνάμων. Τόσο εξαιτίας του υψηλοτάτου ύψους των συμφωνημένων περικοπών, όσο και λόγω της έλλειψης βούλησης, ανικανότητας και του άκρατου ερασιτεχνισμού που έχει επιδείξει σε κάθε σοβαρό ζήτημα μέχρι σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Οπότε η κυβέρνηση μάλλον θα εφαρμόσει κατά γράμμα τις απίστευτες περικοπές που συμφώνησε με τους δανειστές, ή θα βιώσουμε ξανά τις στιγμές διάλυσης της χώρας που βιώσαμε πριν λίγους μήνες. «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» κατά το κοινώς λεγόμενο…