ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΜΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΡΕΒΑΤΙΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘ
Για τις διακομιδές ασθενών, τα τεστ, τις αγωνίες των υγειονομικών και τον επιχειρησιακό συντονισμό της τιτάνιας προσπάθειας στη Β. Ελλάδα, με ειδικότερες αναφορές για τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας που «σήκωσαν» μεγάλο βάρος σε αυτή την κρίση του κορωνοϊού, μίλησε στο e-ptolemeos.gr και τον Αντώνη Πουγαρίδη η Τζίνα Λεπτοκαρίδου – Λαγκασά, ακτινολόγος, διευθύντρια στο Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας Βορείου Ελλάδος του ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας).
Τι είναι το ΕΚΕΠΥ
Το ΕΚΕΠΥ υπάρχει από το 2004, με την κ. Λεπτοκαρίδου να σημειώνει πως βρίσκεται εκεί από το 2007 και διοικήτρια από το ‘09 έως το ‘13 και ακολούθως από το ‘14 έως σήμερα. Το ΕΚΕΠΥ έχει συνενωθεί με το ΕΚΑΒ σε έναν φορέα, έχοντας αρμοδιότητες για τις μονάδες εντατικής θεραπείας ενηλίκων και παίδων, με διακομιδές, επεμβάσεις που δεν γίνονται σε επαρχιακά νοσοκομεία, προβλήματα – ελλείψεις νοσοκομείων, πρόγραμμα εφημεριών για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για την εξυπηρέτηση του κόσμου. Καθώς επίσης, το ΕΚΕΠΥ είναι υπεύθυνο για όλα τα σχέδια εκτάκτων αναγκών, για τις διακομιδές ασθενών από τα νησιά προ της ενδοχώρα, αλλά και για τις λιμώξεις, πανδημίες.
Από την ημέρα που άρχισε να εμφανίζεται ο ιός στην Κίνα το ΕΚΕΠΥ έβαλε μπρος τον σχεδιασμό του, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, έχοντας κρίσιμο συντονιστικό ρόλο και 24ωρη επαφή με τα νοσοκομεία και της περιοχής.
«Είχαμε αγωνία, τρομάξαμε αλλά τα καταφέραμε»
«Θα ήταν ψέμα αν λέγαμε ότι δεν είχαμε αγωνία ή δεν τρομάξαμε. Όταν βλέπαμε χώρες που υποτίθεται ότι είχαν καλύτερο σύστημα υγείας από εμάς. Δεν χάσαμε, όμως την ψυχραιμία μας. Είδαμε τι μπορούμε να κάνουμε και τι μπορεί να μας δώσει το υπουργείο, ώστε να στήσουμε ΜΕΘ, να στελεχώσουμε τις υπάρχουσες, αλλά φάνηκε ότι η μικρή Ελλάδα κατάφερε πράγματα που δεν πίστευε κανένας ότι θα τα καταφέρναμε. Με τη συνδρομή του υπουργείου, που μας έδωσε ό,τι ζητούσαμε και μπορούσε να μας δώσει. Δεν είναι εύκολο να βρεις τις ειδικότητες που θέλεις, όταν τους θέλεις. Παρόλες τις προσκλήσεις που κάναμε, δεν είμαστε ικανοποιημένη από τον αριθμό των γιατρών που ήρθαν, αλλά καταφέραμε να λειτουργήσουμε τις μονάδες όπως θέλαμε εμείς», είπε αρχικά η κ. Λεπτοκαρίδου, αναφερόμενη στη διαχείριση της κατάστασης αρχικά και στην πορεία.
«Το σύστημα λειτούργησε»
Η ίδια, μάλιστα, εξήγησε πως λειτούργησαν οι ΜΕΘ εν μέσω κορωνοϊού, από την παραλαβή των διασωληνωμένων ύποπτων περιστατικών και των διασωληνωμένων θετικών. Το χρονικό διάστημα μέχρι να βγει το αποτέλεσμα ήταν σημαντικό, αλλά το σύστημα λειτούργησε, παραδέχθηκε. Όπως είπε χαρακτηριστικά η επαρχία βοήθησε πολύ, όπως και το Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας που δέχθηκε στη ΜΕΘ διασωληνωμένα αρνητικά και αργότερα και θετικά. Μπήκε νοσοκομείο αναφοράς το ΑΧΕΠΑ που τράβηξε μεγάλο βάρος, για νοσηλεία και ΜΕΘ, ενώ μπήκε και ο Άγιος Δημήτριος και το Παπανικολάου στην 3η ΥΠΕ, αλλά και στην Αλεξανδρούπολη στην 4η ΥΠΕ για Θράκη – Καβάλα.
«Ανά πάσα στιγμή υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι»
Στόχος ήταν να καλυφθεί και η περιφέρεια και το κέντρο, κατορθώνοντας να μην υπάρχει ημέρα να ζητηθεί κρεβάτι και να μην υπάρχει, αφού ανά πάσα στιγμή για ύποπτα και θετικά, υπήρχε κρεβάτι ΜΕΘ, είπε η ίδια, λέγοντας πως την συγκίνησε ο τρόπος που λειτούργησαν τα νοσοκομεία Καστοριάς (μια περιοχή που την έπληξε ιδιαίτερα η πανδημία), Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, αλλά και Κατερίνης), νοσοκομεία μικρότερα της Θεσσαλονίκης, που έδειξαν «ηρωισμό και αυτοθυσία», δουλεύοντας 24 ώρες το 24ωρο. Μάλιστα τους συνεχάρη, λέγοντας πως αν η Β. Ελλάδα πέτυχε κάτι για αντιμετώπιση του ιού, το οφείλει και στα νοσοκομεία.
Επίσης, σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό, τα νοσοκομεία υποχρεώθηκαν να έχουν κλίνες για ύποπτα κρούσματα, κάτι που βοήθησε να μην «φορτώσουν» τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα έγιναν ανάλογες διεργασίες και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με συνεργασία από όλους τους γιατρούς, όλων των ειδικοτήτων, που όπως τόνισε, έδειξαν συμπαράσταση και βοήθεια. «Σήμερα φτάσαμε να υπάρχουν ελάχιστες εισαγωγές ύποπτων κρουσμάτων, τη στιγμή που σε γειτονικές χώρες χάνουν εκατοντάδες άτομα τη ζωή τους», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν προσπαθήσαμε να ωραιοποιήσουμε μια κατάσταση»
«Μιλήσαμε με ειλικρίνεια στον κόσμο. Ανακοινώσαμε την αλήθεια για τους θανάτους και τα περιστατικά. Δεν προσπαθήσαμε να ωραιοποιήσουμε μια κατάσταση», είπε η ίδια, λέγοντας πως είναι επιφυλακτική πλέον με την άρση των μέτρων, ώστε να μην πάει η προσπάθεια που έγινε χαμένη.
Επίσης, δήλωσε «ικανοποιημένη» από το αποτέλεσμα, γιατί, όπως τόνισε, οι προσπάθειές δεν πήγαν χαμένες. «Η προσπάθειά μας δεν πήγε χαμένη και νοιώθω υπερήφανη σαν ελληνίδα, είπε με συγκίνηση, αναφερόμενη στην προσπάθεια που έγινε να επανδρωθούν επαρχιακές ΜΕΘ και στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. «Το ΕΣΥ έδειξε ό,τι αντέχει», σχολίασε.
Για τα κρούσματα σε υγειονομικούς και στην Καστοριά
Σε ό,τι αφορά την Καστοριά, μιας και το νοσοκομείο εκεί είχε αρκετά κρούσματα σε υγειονομικούς, η ίδια απάντησε πως οι γιατροί ξέρουν τι κινδύνους ενέχονται, όχι μόνο με τον κορωνοϊό, αλλά και με άλλες ασθένειες. «Αν το περιμέναμε, ναι, το περιμέναμε. Αυτό που δεν θέλαμε ήταν να μην κολλήσουν μέσα στο νοσοκομείο. Σε ορισμένες περιοχές, δεν κόλλησαν μέσα στο νοσοκομείο, αλλά φάνηκε ότι δεν έγινε τις ημέρες που κόλλησαν», απάντησε σχετικά. Για την Καστοριά, απάντησε πως άτομα που δούλευαν όλη μέρα με τον κορωνοϊό, και δεν κόλλησαν. Ή δεν ξέρουν αν κόλλησαν, γιατί ο ιός κάνει και ασυμπτωματικές αντιδράσεις. Μάλιστα και αρκετοί έκαναν τεστ και δεν νόσησαν.
«Ο πόνος δεν μετριέται ανάλογα με την ηλικία αυτού που πεθαίνει…»
Σε ερώτηση για το αν υπήρξε κάποια στιγμή ένα νοσοκομείο λύγισε και είπε «δεν αντέχουμε άλλο», η ίδια απάντησε πως επωμίστηκαν με μεγάλο βάρος νοσηλευτές, ιδίως αλλά και γιατροί, βάζοντας στολές και κάνοντας απολύμανση 5 φορές την ημέρα. «Υπάρχει ο φόβος, αλλά και η αγωνία, να βοηθήσουμε τον άρρωστο να γίνει καλά, να βγει από τη ΜΕΘ. Ο άρρωστος να μπορέσει από μόνος του να συνέλθει και να βγει έξω. Για αυτό όταν κάποιος έβγαινε από τη ΜΕΘ ήμασταν συγκινημένοι. Είχαμε και απώλειες, αλλά κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα αποφύγεις. Τα ίδια πράγματα κάναμε για όλους τους ασθενείς, αλλά δυστυχώς υπήρξαν απώλειες. Ο πόνος δεν μετριέται ανάλογα με την ηλικία. Και οι μεγαλύτεροι έχουν πίσω τους, παιδιά, εγγόνια. Με ενοχλεί αυτό που λένε, οι μεγαλύτεροι ας πεθάνουν. Αυτοί δεν προσέφεραν τόσα πράγματα;», είπε με συγκίνηση.
Το στοίχημα των διακομιδών
Για τις διακομιδές, απάντησε πως ρωτούσαν την ηλικία του ασθενούς, για να δουν αν ο ασθενής αντέχει λ.χ. τη μεταφορά από την Καστοριά στη Θεσσαλονίκη. Οι γιατροί δεν αφήνουν το περιστατικό να μην εξεταστεί, παρά την κούραση, τόνισε με νόημα. Σχολίασε, μάλιστα, τη δυσχέρεια που επικρατεί στην κανονική λειτουργία των νοσοκομείων, λέγοντας πως ήδη γίνεται προσπάθεια να επανέλθουν στην κανονικότητα, μιας και οι παθήσεις δεν σταματούν λόγω κορωνοϊού. Μάλιστα υπάρχουν επείγοντα περιστατικά που πρέπει να χειρουργηθούν.
Τόνισε πως οι επαφές με τους διοικητές της 3ης ΥΠΕ και των νοσοκομείων συνεχίζονται καθημερινά, μιας και τα προβλήματα είναι εξελισσόμενα. «Γίνονται πολλά που ο κόσμος δεν τα ξέρει. Έγινε προσπάθεια από κράτος και γίνεται. Ακούσαμε τα παράπονα, όπως τις έλλειψη μασκών. Αυτό δεν φάνηκε γιατί έγινε για μικρό χρονικό διάστημα. Δεν έρχονται σε μεγάλες ποσότητες. Αλλά αυτά που ζήτησαν με μέτρο τα πήραν», είπε η ίδια.
Μιλώντας για τις διακομιδές και πως αυτές έγιναν, και πως αποφασίζεται που δια πάει το κάθε περιστατικό, η ίδια απάντησε πως η διαχείριση των περιστατικών γίνεται με τον ίδιο τρόπο. Ο ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ γνωρίζει καθημερινά πόσα κρεβάτια είναι κενά, αλλά μπορεί στο μεταξύ ένα άδειο κρεβάτι σε μια ΜΕΘ να χρειαστεί να καλυφθεί άμεσα από το ίδιο το νοσοκομείο. Ή αντίθετα, μπορεί κάποιος να κατέληξε και να βρεθεί κρεβάτι. «Δεν κάνουμε επιλογή ποιος πάει που. Τα ύποπτα περιστατικά τα κρατούσε η Καστοριά. Όταν ένα περιστατικό βάραινε, οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να διασωληνωθεί και εμείς είχαμε καθορίσει ότι θα πήγαιναν ή Πτολεμαΐδα ή εδώ. Αν η Πτολεμαΐδα δεν μπορούσε να καλύψει το περιστατικό, πήγαινε ΑΧΕΠΑ. Αργότερα, μπήκαν και άλλα. Στα θετικά, δεν υπήρξε περιστατικό που να χρειαζόταν να μεταφερθεί και να μην γινόταν. Για αυτό μπήκε και το Παπανικολάου. Δεν υπήρχε περίπτωση να χρειαστεί κρεβάτι και να μη το βρω», σχολίασε.
Αναφορικά με τις έγκυες και από τη Δ. Μακεδονία, παιδιά χρειάστηκε να πάνε Ιπποκράτειο και ευτυχώς δεν υπήρξαν με θετικά κρούσματα περιστατικά.
«Τα νοσοκομεία και οι διοικητές συνεργάστηκαν πολύ καλά»
Ερωτηθείς αν σήμερα υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς στη Δ. Μακεδονία, η ίδια απάντησε πως η Πτολεμαΐδα είχε νοσοκομείο αναφοράς και για τις ΜΕΘ, κρατώντας θετικά περιστατικά μη διασωληνωμένα, αλλά και η Κοζάνη και τα Γρεβενά. «Τα νοσοκομεία και οι διοικητές συνεργάστηκαν πολύ καλά. Καμία πόλη δεν θέλει το νοσοκομείο να είναι νοσοκομείο αναφοράς. Ξέρω τις διαμάχες μεταξύ πολιτών για την περιοχή σας και αλλού. Δεν είναι εύκολο να βάζεις ένα νοσοκομείο να δουλεύει και τα άλλα όχι. Στο ΑΧΕΠΑ συγχωνεύσαμε κλινικές, κρεβάτια λ.χ.», είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας για τα τεστ, απάντησε πως αν κάποιος δεν νοσεί δεν έχει νόημα να το κάνει. «Ωστόσο ακολουθώ ότι μου πει η πολιτεία πιστά», απάντησε, λέγοντας πως δεν χρειάστηκε να το κάνει και για τον γενικό πληθυσμό θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες τις οδηγίες της πολιτείας.
Οι ακτινολόγοι, μάλιστα, έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο διαγνωστικό στάδιο, στο κομμάτι περίθαλψης των ασθενών, τόνισε, αφού σήμερα τα τεστ βγαίνουν γρήγορα, ενώ κάποια νοσοκομεία μπορούν να κάνουν τεστ με τα ειδικά μηχανήματα, όπως στην Κοζάνη, γεγονός το οποίο είναι πολύ σημαντικό, όπως τόνισε.
«Μικρότερος από αυτόν που περιμέναμε ο αριθμός των διακομιδών»
«Ο αριθμός διακομιδών που συντονίσαμε είναι πολύ μεγάλος, αλλά μικρότερος σε σχέση με αυτόν που περιμέναμε. Έχουμε αναλυτικά στοιχεία ανά νοσοκομείο, αλλά θα συγκεντρωθούν, επεξεργαστούν . Σημασία έχει ότι μπορέσαμε να τα αντιμετωπίσουμε, δίνοντας ποιότητα στους ασθενείς», σχολίασε μάλιστα.
Επίσης, τόνισε πως υπήρχαν νοσοκομεία με άδεια κρεβάτια για covid, κάτι πολύ θετικό.
Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να ευχαριστήσει την Πτολεμαΐδα και το νοσοκομείο της, όπως και την Καστοριά και την Κοζάνη, γιατί συγκινήθηκε από τον τρόπο με τον οποίο δούλεψαν οι γιατροί. «Τα διαχειριστικά προβλήματα με έφεραν πιο κοντά στους γιατρούς. Παρόλο που φώναζα και την ταραχή που υπήρχε και την κρίση που υπήρξε, απέκτησα καλύτερες σχέσεις με τους συναδέλφους».
Επίσης, στάθηκε στη σπουδαιότητα του ότι σήμερα υπάρχουν μονάδες και κρεβάτια για covid, ενώ με την έναρξη τακτικών χειρουργείων ήδη από τη Δευτέρα γίνεται η κατάλληλη προετοιμασία.
Τέλος, κάλεσε τους συναδέλφους της να στηρίξουν το ΕΣΥ, λέγοντας πως κάποια πράγματα δεν τα κάνεις για τα χρήματα, λέγοντας πως «η καραντίνα ήταν ίδιοι για όλους, πλούσιοι και φτωχοί. Περίμενα να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη», είπε μάλιστα.
Τέλος, έστειλε ένα μήνυμα προς τους κατοίκους της περιοχής, λέγοντας πως θα έρθει στην περιοχή για να γνωρίσει όλους όσους συνεργάστηκα, εξαίροντας το ήθος τους. Ευχαρίστησε όλο το υγειονομικό και μη προσωπικό της περιοχής, ανεξαιρέτως, αλλά και το διοικητή του νοσοκομείου κ. Παπασωτηρίου, λέγοντας πως ό,τι μπορεί να βοηθήσει θα το κάνει. «Ό,τι αφορά τον άρρωστο θέλουμε να μπορούμε να ανταποκριθούμε άμεσα», είπε κλείνοντας.