Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Τα ΜΑΒΕ διχάζουν- Αμίαντος Ελλάδας ή Δυτικής Μακεδονίας;- Σε πρώιμο στάδιο η συζήτηση, καμία απόφαση χωρίς περιβαλλοντικές διασφαλίσεις- Τι ειπώθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος

Τα ΜΑΒΕ διχάζουν- Αμίαντος Ελλάδας ή Δυτικής Μακεδονίας;- Σε πρώιμο στάδιο η συζήτηση, καμία απόφαση χωρίς περιβαλλοντικές διασφαλίσεις- Τι ειπώθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Συζήτηση που βρίσκεται σε πολύ πρώιμο και αρχικό στάδιο, χαρακτηρίζουν στελέχη της Περιφερειακής Αρχής Δυτικής Μακεδονίας, την κουβέντα η οποία άνοιξε χθες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος με θέμα τη «Συζήτηση για τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιαντούχων Αποβλήτων στη θέση Ζιδάνι».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» στην χθεσινή συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, ακούστηκαν οι απόψεις επί της αρχής και μόνο, χωρίς σαφέστατα να παρθεί καμία απόφαση κάτι που σε όλους τους τόνους επισημαίνεται «θα γίνει μόνο από το Περιφερειακό Συμβούλιο» και φυσικά με τη διευρυμένη συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες και τους εκπροσώπους τους.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σερβίων καθώς και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων της περιοχής, όπως και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και τη Δ/νση Περιβάλλοντος.

Επίσης εκπροσωπήθηκε η ΔΙΑΔΥΜΑ, η οποία ευελπιστεί να παίξει κομβικό ρόλο για τη δημιουργία ΧΥΤΑ Αμιάντου στην περιοχή, έχοντας φυσικά την σχετική εμπειρία, γεγονός που ίσως την καταστήσει στο μέλλον φορέα διαχείρισης και υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, ώστε ο όλος έλεγχος και τα οικονομικά οφέλη να παραμείνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά παράλληλα να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας για την περιοχή.

Σημείο τριβής και έντονων αντιπαραθέσεων αναμένεται να αποτελέσει στο μέλλον και όταν πραγματικά θα μπει στη ουσία της η συγκεκριμένη συζήτηση, το αν θα πρέπει ο συγκεκριμένος χώρος να λειτουργήσει μόνο ως ΧΥΤΑ για τα απόβλητα αμιάντου της Δυτικής Μακεδονίας ή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε χώρο αποθήκευσης αμιαντούχων αποβλήτων απ’ όλη την Ελλάδα.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων 2020-2030, προγραμματίζει την απογραφή των ποσοτήτων αμιαντούχων ποσοτήτων στον ελλαδικό χώρο για το 2021, και μετέπειτα (2022, 2023 και μετά) την «εξέταση δυνατότητας αξιοποίησης υφιστάμενων ΧΥΤΕΑ ή/ και δημιουργίας νέων ΧΥΤΕΑ, με διερεύνηση -μεταξύ άλλων- ευρύτερης αξιοποίησης και του ΧΥΤΕΑ αμιαντούχων αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία ΜΑΒΕ (Ζιδάνι)».

Αντιθέτως σε ισχύ βρίσκεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από 1.11.2016, με την οποία εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που προβλέπει τη χρήση των ΜΑΒΕ για τη «διάθεση των αποβλήτων αμιάντου που παράγονται μόνο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας».

Στο χώρο των πρώην ΜΑΒΕ έχει ολοκληρωθεί μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές αποκαταστάσεις στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος LIFE, ενώ απομένει η κατεδάφιση των κτιρίων, έργο το οποίο χρειάζεται τη διασφάλιση περίπου 8εκ. ευρώ, αν και στη χθεσινή συνεδρίαση ειπώθηκε πως ίσως να μη χρειαστεί να προχωρήσει η κατεδάφιση.

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν απ’ όλες τις πλευρές οι επίσημες θέσεις για το μέλλον των πρώην ΜΑΒΕ, με την Περιφέρεια να διαμηνύει πως ότι είναι να προχωρήσει θα γίνει εφόσον διασφαλιστούν όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι και πάντα μετά από συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες.

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Κάθοδο στην Αθήνα ετοιμάζουν οι Βοϊώτες για τα διόδια – Συμμετοχή στη συνάντηση στο Υπ. Μεταφορών – Ζευκλής: Να κλείσουν συμβολικά τα δημοτικά καταστήματα– Πρόταση για πανό και καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Πρόταση ώστε να κατέβουν μαζικά στην Αθήνα οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Βοϊου και να συμμετάσχουν με τους ...