Ωχ! Έρχονται και τα… εμπριμέ τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος;
Από την πρώτη του Γενάρη έχουν μπει στη ζωή μας τα τέσσερα χρώματα των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να επιλέξουμε αν θα ενταχθούμε στο πράσινο, το μπλε, το κίτρινο ή το πορτοκαλί.
Μια επιλογή που δεν είναι πάντα και η ευκολότερη απόφαση καθώς υπάρχουν διάφορες παράμετροι και δεδομένα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου για να μην την πατήσεις και καταλήξεις να χρωστάς στο ρεύμα όσα και στο στεγαστικό δάνειο που πήρες για να αγοράσεις το σπίτι.
***
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μια χθεσινή ανάρτηση του πρώην Προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ ΔΕΗ κ. Γιώργου Αδαμίδη στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, μας έβαλε ψύλλους στ’ αυτιά ότι μπορεί να υπάρξει και άλλη κατηγορία τιμολογίων, καθώς αναφέρει ότι:
«… η επιλογή του υπουργού και της ΡΑΑΕΥ για τα εμπριμέ τιμολόγια ρεύματος, είναι άλλο ένα μέτρο υπέρ του καρτέλ (ολιγοπώλιο) της ενέργειας που λειτουργεί με απόλυτη ασυδοσία σε βάρος των καταναλωτών.» (σ. σ. η υπογράμμιση δικιά μας)
***
Γνωρίζοντας πως εμπριμέ σημαίνει αυτό (σ. σ. το ύφασμα συνήθως) που είναι διακοσμημένο με πολύχρωμα σχέδια, συνήθως λουλουδιών, ανησυχήσαμε και αναρωτηθήκαμε.
Μήπως κάτι ξέρει ο κ. Αδαμίδης και μετά τα τέσσερα μονόχρωμα τιμολόγια ρεύματος πρόκειται να μας προκύψει όντως και το εμπριμέ;
Εκτός και αν ο πρώην Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ ΔΕΗ με τον όρο εμπριμέ ήθελε απλώς να καταδείξει και να τονίσει την πολυχρωμία των υπαρχόντων τιμολογίων…
Σκηνές από το μέλλον;
Έγραψε χθες το e-ptolemeos.gr γι’ αυτό που συνέβη το βράδυ της Κυριακής 7 Ιανουαρίου, ανήμερα του Αη Γιαννιού, στο κέντρο της Πτολεμαΐδας: «Προσωρινή διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος άφησε χωρίς ηλεκτροδότηση τα νυχτερινά μαγαζιά και τις καφετέριες στο κέντρο της πόλης, με τους θαμώνες να το ….γιορτάζουν υπό το φως των κεριών, με φαναράκια και με το φως από τις σόμπες θέρμανσης.
Η ρευματοδότηση επανήλθε μετά από λίγο.»
***
Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το συγκεκριμένο περιστατικό απεικονίζουν μια… ρομαντική, έως και… ειδυλλιακή, ατμόσφαιρα!
Οπότε αναρωτιόμαστε, μήπως αυτές είναι κάποιες σκηνές από το μέλλον;
Με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να θυμίζουν πολλές φορές πουλιά πετούμενα που δύσκολα τα πιάνεις ενώ κάποιες φορές δυσκολεύεσαι ακόμα και να τα διακρίνεις και την ανάγκη για εξοικονόμηση να γίνεται όλο και μεγαλύτερη, ειδικά για επιχειρήσεις σαν αυτές των νυχτερινών μαγαζιών και των καφετεριών που θα πρέπει να πληρώνουν σημαντικά ποσά για τις καταναλώσεις τους, μήπως η προγραμματισμένη και μερική συσκότιση για ορισμένες ώρες κάθε βράδυ αποτελέσει μια κάποια λύση;
***
Μια συσκότιση η οποία μπορεί να ανακοινώνεται εκ των προτέρων στους πελάτες, με το να υπάρχει, για παράδειγμα, στον κατάλογο του μαγαζιού, όπου κάτω από τις τιμές θα αναφέρεται: «Από τις 22.00 έως τις 24.00 το κατάστημα μας χαμηλώνει τα φώτα προσφέροντας στην εκλεκτή πελατεία του μια ζεστή, ρομαντική και ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.»
Τακτική που είμαστε αισιόδοξοι πως θ’ αρέσει σε πολλούς και αν καθιερωθεί και γίνει γνωστή τότε δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί από ανάλογα καταστήματα άλλων πόλεων, με το σύνθημα «καν ‘το όπως η Πτολεμαΐδα!».
***
Καταλαβαίνουμε πως σε πολλούς δεν θα αρέσει η ιδέα, καθώς όλοι μας έχουμε μάθει και συνηθίσει να είμαστε πρωτοπόροι και η περιοχή που παράγει το ρεύμα σ’ όλη την Ελλάδα.
Αλλά και το να προσφέρουμε ιδέες για εξοικονόμηση ρεύματος και χρημάτων είναι και αυτή μια πρωτοπορία.
Δεν συμφωνείτε;
Σύνεση αλλά και ψυχραιμία για όλους…
Γράφει η κ. Ιωάννα Κωσταρέλλα, δημοσιογράφος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα δημοσιογραφίας και μέσων επικοινωνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη στήλη «Μεταξύ μας» που διατηρεί στην εφημ. ΧΡΟΝΟΣ της Κοζάνης, για τους αιρετούς, πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης που ανέλαβαν τώρα τα καθήκοντα τους, τα εξής:
«… να πορευτούν με σύνεση, γνωρίζοντας ότι οι θέσεις εξουσίας έρχονται με ημερομηνία λήξης, ενώ όταν κάποιος βρίσκεται πάνω στο άλογο, όπως συνηθίζουμε να λέμε μεταφορικά, δείχνει και τον πραγματικό του εαυτό. Το αυτό ισχύει για όλους όσοι έχουν, λόγω της ιδιότητάς τους, κάποια μορφή εξουσίας, συμπεριλαμβανομένων και των δημοσιογράφων.»
Μπορεί κάποιος να διαφωνήσει με την άποψη αυτή;
Εμείς πάντως προσυπογράφουμε, προσθέτοντας πως εκτός από τη σύνεση καλό είναι να έχουν και ψυχραιμία, όσο περισσότερη γίνεται, όχι μόνο όσοι κρίνονται αλλά και όσοι κρίνουν τα δημόσια, καθώς και οι κρίνοντες κρίνονται.