Το μεγάλο «αγκάθι» για τη διαδημοτική επιχείρηση τηλεθέρμανσης και οι επιφυλάξεις των Δημάρχων.
Εκτενή αναφορά στα όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις τρεις τηλεθερμάνσεις που λειτουργούν στην περιοχή μας έκανε την περασμένη Δευτέρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Αμανατίδης.
Περιέγραψε όσα συμφωνήθηκαν και δρομολογήθηκαν στις διάφορες συναντήσεις, με το Υπουργείο, τη ΔΕΗ και τις Δημοτικές αρχές Αμυνταίου, Εορδαίας και Κοζάνης και κατέληξε τονίζοντας πως το βασικό ζήτημα που παραμένει ανοιχτό είναι αυτό της υπογραφής της σύμβασης παροχής θερμικής ενέργειας ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη διαδημοτική επιχείρηση τηλεθέρμανσης που συστήνουν οι τρεις Δήμοι.
***
Το ότι το ζήτημα αυτό παραμένει ανοιχτό είναι ευρέως γνωστό, όπως γνωστό είναι και πως αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς των τριών Δημάρχων.
Διότι αν η τιμή που θα προταθεί εκ μέρους της ΔΕΗ είναι τέτοια που θα αυξάνει σημαντικά το κόστος προμήθειας της θερμικής ενέργειας, τότε αυτό θα συνιστά ένα σημαντικό πρόβλημα για όλες τις τηλεθερμάνσεις, οι οποίες πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να το μετακυλίσουν στους καταναλωτές, ακόμα και αν ήθελαν να το κάνουν.
Έτσι, και κατά πώς φαίνεται, η σύμβαση αυτή της παροχής θερμικής ενέργειας εξελίσσεται σε «αγκάθι» για τη διαδημοτική επιχείρηση τηλεθέρμανσης, με τον προβληματισμό των Δημάρχων Αμυνταίου, Εορδαίας και Κοζάνης να είναι απόλυτα δικαιολογημένος.
Τα υπάρχοντα χρέη επηρεάζουν τη συμφωνία με τη ΔΕΗ;
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που λέγεται πως έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων για το μέλλον των τριών τηλεθερμάνσεων είναι και το τι μέλλει γενέσθαι με τα χρέη που έχουν απέναντι στη ΔΕΗ οι σημερινές Δημοτικές Επιχειρήσεις.
Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Αμανατίδης στην ίδια προχθεσινή του τοποθέτηση αναφέρθηκε στα χρέη αυτά που μόνο ευκαταφρόνητα ή αμελητέα δεν είναι.
***
Γι’ αυτό τίθεται το εύλογο και αναπόφευκτο ερώτημα:
Η ύπαρξη των χρεών αυτών των Δημοτικών Επιχειρήσεων επηρεάζει και την όποια συμφωνία μπορεί να γίνει με τη ΔΕΗ για την παροχή θερμικής ενέργειας;
Αν ναι, με ποιο τρόπο σκέφτονται να λύσουν αυτό το ζήτημα που μόνο απλό και εύκολο δεν είναι;
Το ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση για τα χρέη αυτά, έχει ακουστεί και γραφτεί αρκετές φορές, καθώς είναι αντικειμενικά δύσκολο να τα αντιμετωπίσουν, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη.
***
Όσοι υποστηρίζουν τη λύση αυτή, και δεν είναι λίγοι, εστιάζουν στο γεγονός πως τα χρέη αυτά των Δημοτικών Επιχειρήσεων είναι σε μεγάλο βαθμό απόρροια της απολιγνιτοποίησης της περιοχής μας, την οποία αποφάσισε και εφαρμόζει η Κυβέρνηση.
Άρα, το δίκαιο και το σωστό είναι να αναλάβει και εκείνη τις δικές της ευθύνες και να πάρει την ανάλογη πολιτική απόφαση για το χρέος αυτό.
Προς το παρόν το θέμα αυτό φαίνεται πως παραμένει ανοιχτό…
Όταν χρειαζόμαστε ψηφίσματα ή αποφάσεις για τα αυτονόητα…
Αντιγράφουμε την πρώτη παράγραφο από το χθεσινό πρώτο θέμα της έντυπης έκδοσης του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ:
«Πρόταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο να δεσμευτεί μαζί με τους Βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας, σε ένα ψήφισμα ή απόφαση με το οποίο θα ζητά από το Υπουργείο Υγείας να τοποθετήσει πέντε (5) manager ως Διοικητές των Νοσοκομείων της περιοχής χωρίς καμία πολιτική παρέμβαση, κατέθεσε στη συνεδρίαση του οργάνου τη Δευτέρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και γιατρός στο επάγγελμα, Τάσος Φούντογλου.»
***
Το ότι έχουμε φτάσει στο 2024 και έχουμε την ανάγκη ενός ψηφίσματος ή μιας απόφασης για να τοποθετηθούν Διοικητές Νοσοκομείων χωρίς πολιτική παρέμβαση, κάτι που δεχόμαστε, υποθέτουμε, όλοι πως θα έπρεπε ν’ ανήκει στη σφαίρα του λογικού και του αυτονόητου, δείχνει και το σημείο στο οποίο βρίσκεται η λειτουργία του κράτους μας, ακόμα και σε τόσο σοβαρά και κρίσιμα θέματα.
Μακάρι η πρόταση του κ. Φούντογλου να υιοθετηθεί αλλά κυρίως να υλοποιηθεί μέχρι κεραίας γιατί στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ τα ψηφίσματα στα οποία συνομολογούμε ή οι αποφάσεις που παίρνουμε.
Το πρόβλημα είναι πως πάντα βρίσκεται το κατάλληλο παραθυράκι και η απαραίτητη… χαραμάδα για να τα καταστρατηγήσουμε και να επαναλάβουμε μια από τα ίδια.