Συνήθως αυτές τις μέρες, οι ειδικοί μας συμβουλεύουν τι να μην φάμε στο γιορτινό τραπέζι για να μην πάρουμε κιλά και να αποφύγουμε να χαλάσουμε τις καλές διατροφικές μας συνήθειες. Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου, αντιστρέφει την κατάσταση και μας προτείνει τα 5 τρόφιμα που πρέπει να φάμε τα Χριστούγεννα.
Φιλέτο γαλοπούλας
Η άπαχη πρωτεΐνη θα μας βοηθήσει να χορτάσουμε δίνοντάς μας ελάχιστες θερμίδες. Συγκεκριμένα όμως, η γαλοπούλα περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ το οποίο βελτιώνει τη διάθεση και με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε το “συναισθηματικό” φαγητό και θα μπορούμε να οριοθετήσουμε καλύτερα τη διατροφή μας.
Πράσινη σαλάτα
Αρκεί να γνωρίζετε ότι ένα ολόκληρο μαρούλι σας δίνει μόλις 17 θερμίδες! Καταναλώνοντας 30 γραμμάρια φυτικές ίνες ημερησίως, μπορούμε να χάσουμε βάρος, σύμφωνα με διάφορες έρευνες, χωρίς να αλλάξουμε τίποτα άλλο στη διατροφή μας.
Κάστανα ή/και αποξηραμένα φρούτα
Έχουν σημαντικό ρόλο στο γιορτινό τραπέζι – στην γέμιση της γαλοπούλας, σε κάποιο ρόλο κρέατος ή μέσα στις σαλάτες. Συνδυάζοντας το αλμυρό με το γλυκό στο κύριο γεύμα, είναι πολύ πιθανό να αρκεστείτε στη συνέχεια σε μικρότερο κομμάτι γλυκό.
Ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο ή αβοκάντο
Τα καλά λιπαρά ενεργοποιούν το μεταβολισμό και βοηθούν σημαντικά στο αδυνάτισμα. Έχουν αρκετά καλό βαθμό κορεσμού και η κατανάλωση τους θα μας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τυρί
Το τυρί έχει βρεθεί πως ενισχύει τις καύσεις χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα του σε ασβέστιο. Βέβαια, τα τυριά έχουν μεγάλη θερμιδική αξία, οπότε θα πρέπει να προσέξουμε την ποσότητα που θα φάμε.