Ζητήματα τραγικής υποστελέχωσης των νοσοκομείων στη Δυτική Μακεδονία και μια σειρά άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με την υγεία, ανέδειξε ο Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, πρόεδρος ΕΙΝΔΥΜ (Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Δ. Μακεδονίας), στην εκπομπή Γ. Ψάλτη – Π. Χατζηδημητρίου στο Real FM, με αφορμή τα περιστατικά των παιδιατρικών διακομιδών από τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης επεσήμανε την έλλειψη ΜΕΘ για παιδιά στη Βόρεια Ελλάδα, εκτός των 8 κλινών στο Ιπποκράτειο, με τον ίδιο να τονίζει πως η περιοχή της Δ. Μακεδονίας είχε τρεις διακομιδές παιδιών μέσα στις γιορτές, από Γρεβενά και Κοζάνη και όλες έγιναν με αυτοθυσία των γιατρών: «Όλα έγιναν με αυτοθυσία των γιατρών στο κομμάτι της διακομιδής, ενώ στον 6χρονο αναδείχθηκαν πολλά προβλήματα καθώς χάλασε το ασθενοφόρο», τόνισε καταλήγοντας ότι τα παιδιά στη Βόρεια Ελλάδα είναι αβοήθητα.
«Είμαστε μια περιοχή που έχουμε 1.5 ώρα απόσταση τη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα και αναδεικνύεται η αναγκαιότητα ύπαρξης τριτοβάθμιου νοσοκομείου. Για τις ΜΕΘ Παίδων θα έπρεπε να έχουν όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Η απουσία ΜΕΘ Παίδων είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Τα τριτοβάθμια νοσοκομεία θα έπρεπε να έχουν όλες τις ειδικότητες», σημείωσε.
Προσέθεσε, μάλιστα, ότι οι διακομιδές που έγιναν σε παιδιά μέσα στις γιορτές στη Δ. Μακεδονία έχει οξύνει την κατάσταση, ενώ υπάρχει ήδη εκρηκτικό κοκτέιλ λοιμώξεων, και μεγάλη αύξηση παιδιατρικών περιστατικών: «Οι δύο παιδίατρο που έχουν μείνει στο Μαμάτσειο Κοζάνης βλέπουν καθημερινά 70-80 παιδιά και νοσηλεύουν 10». σημείωσε.
Προσέθεσε, επίσης, σε ό,τι αφορά το συμβάν με τον 6χρονο, ότι η ύπαρξη αναισθησιολόγου στα Γρεβενά ήταν τυχαία, καθώς το νοσοκομείο μένει ακάλυπτο 10 -12 ημέρες το μήνα, λέγοντας ότι: «Ήμασταν τυχεροί που η διευθύντρια έκανε τη διακομιδή στην Πάτρα».
«Η ζωή ενός παιδιού μας αγγίζει όλους. Αναδεικνύονται με όλα τα περιστατικά, τόσο το θέμα της υποστελέχωσης αλλά και προβλήματα του ΕΚΑΒ. Γιατί δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι διασώστες, τη στιγμή που υπάρχουν προβλήματα ασθενοφόρων και έλλειψης γιατρών και ασθενοφόρων», τόνισε επίσης, ζητώντας η υγεία να μην μπαίνει στη λογική «κόστους – οφέλους» και κατέληξε αναρωτώμενος: «Πως θα έρθει να ζήσει κάποιος στη Δυτική Μακεδονία όταν υπάρχουν αυτά τα προβλήματα;».