Περίπου 55 υποθέσεις αντιμετώπισε η Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Τάσα Σιώμου, στη διάρκεια της θητείας των τριών ετών και πλέον στη θέση αυτή. Η δημιουργία των προβλημάτων που έφτασαν στον νεοσύστατο θεσμό, εδράζονται κυρίως στην οικονομική κρίση που μαστίζει την κοινωνία και τους πολίτες.
Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, στο πλαίσιο του απολογισμού των πεπραγμένων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κατά την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Τετάρτης, η Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, τόνισε ότι οι περιπτώσεις που αντιμετώπισε «αντανακλούν την αγωνία της κοινωνίας, την ανέχεια, τα θέματα των δανείων, της κοινωνικής πρόνοιας, των διαζυγίων, όχι τόσο προβλήματα ως προς την εξυπηρέτηση των πολιτών από την περιφέρεια». Υπογράμμισε την «άριστη συνεργασία» που είχε με τους υπαλλήλους των υπηρεσιών και με τις διευθύνσεις, τους οποίους ευχαρίστησε, ενώ εξήρε τη συμβολή δύο περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας και ενός της αντιπολίτευσης που έφεραν θέματα των πολιτών στον θεσμό που υπηρετεί.
Μιλώντας για την δημιουργία του θεσμού, η Τ. Σιώμου, σημείωσε: «Λόγω του φαινομένου της διαφθοράς τις τελευταίες δεκαετίες στην κοινωνικοπολιτική ζωή της χώρας, θεσπίζονται θεσμοί αντίρροποι, ούτως ώστε να αποκατασταθεί η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη του πολίτη προς την δημόσια διοίκηση και προς το κράτος. Αυτόν τον θεσμό υπηρετώ τα τελευταία χρόνια. Δεν έχω διαπιστώσει ιδιαίτερες περιπτώσεις κακοδιοίκησης». Ακόμη είπε πως «ο καινούργιος θεσμός είναι ανεξάρτητος θεσμός. Ναι μεν η εκλογή γίνεται από την περιφερειακή Αρχή, αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχει πλήρης αυτονομία και υποστήριξη διοικητική και νομική όταν χρειάζεται. Είναι ελεγκτικός θεσμός, δεν είναι αυτοδιοικητικός».