Ευρεία συζήτηση για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μετά τη συγχώνευση ΑΕΙ και ΤΕΙ πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης Κοζάνης παρουσία του υπουργού παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αντώνη Τουρλιδάκη, του Πρύτανη του ΤΕΙ Στέργιου Γκανάτσιου, του Δημάρχου Λευτέρη Ιωαννίδη. Το λόγο είχαν επίσης και αντιπρυτάνεις, εκπαιδευτικοί των ιδρυμάτων, εκπρόσωποι φορέων, θέτοντας προβληματισμούς και ερωτήματα για την επόμενη ημέρα.
Ο κ. Τουρλιδάκης έθεσε μεταξύ άλλων τα συστημικά προβλήματα της περιοχή, την ανεργία, ότι οι νέοι εγκαταλείπουν την περιοχή , λέγοντας πως το πανεπιστήμιο μπορεί να αλλάξει τους ρυθμούς ανάπτυξη στην περιοχή. Αναφέρθηκε στην έρευνα που γίνεται στο ίδρυμα, θίγοντας επίσης το θέμα της συνεισφοράς του πανεπιστημίου στην κοινωνική ιστότητα, φέροντας το παράδειγμα του τμήματος μηχανικών περιβάλλοντος, όπου σπουδάζουν φοιτητές από Πτολεμαΐδα. Επίσης, αναφέρθηκε στους ακαδημαϊκούς του ιδρύματος που παράγουν υψηλό επίπεδο έρευνας, μιλώντας για ανάγκη βελτίωσης του επιπέδου διδασκαλίας. Μίλησε για τη μεταβατική προσπάθεια που είναι πολύ σημαντική, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και την συμβολή του πανεπιστημίου. Τόνισε πως η δημιουργία κοινωνικού πλούτου στην περιοχή μέσω του πανεπιστημίου είναι κάτι θετικό, αλλά αυτό πρέπει να είναι απόρροια στην βελτίωση του ακαδημαϊκού επιπέδου του πανεπιστημίου. Επίσης, μίλησε για τις απειλές στο πλάνο συγχώνευσης, που είναι η κατάργησης της βαθμίδας των ΤΕΙ, λέγοντας πως πρέπει να αποφύγουν ώστε τα τμήματα να έχουν χαμηλή εισαγωγική βάση. Έθεσε το θέμα της αναβάθμισης των παροχών προς των φοιτητών , ενώ ζήτησε τη δέσμευση του υπουργού για περισσότερους καθηγητές και περισσότερα χρήματα για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.
Ο κ. Γκανάτσιος τόνισε πως κάποιες χρονικές συγκυρίες βολεύουν τα μικρά πανεπιστήμια και κάποιες φορές τα μικρά και κάποιες άλλες τα παραρτήματα ζητούν ανεξαρτητοποίηση. Τόνισε πως δεν υπήρξε κανείς που δεν επιθυμούσε τη συγχώνευση, ενώ στην αρχή κάποιοι ζητούσαν στην αρχή να γίνει μια hard core συγχώνευση με λίγα τμήματα , θέμα για το οποίο “μέχρι απειλές δεχόμασταν, όπως είπε. Είπε ακόμη ότι είναι επιτυχία ότι δεν δέχθηκαν τα 19 τμήματα που πρότεινε αρχικά το υπουργείο. Έθιξε, επίσης, εκτενώς, το κομμάτι του αυτοδιοίκητου, λέγοντας πως δυστυχώς δεν υφίσταται. ‘Έθιξε το θέμα σύνδεσης των πανεπιστημίων με την παραγωγή, αφού οι νέοι δεν έχουν τη νοοτροπία του επιχειρηματία αλλά τη νοοτροπία του εργάτη. Επίσης, τόνισε πως οι 25.000 φοιτητές του ΤΕΙ με τον τζίρο που γίνεται, φέρνουν έναν πλούτο 4 δις ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία, στο οποίο συνεισέφερε το ΤΕΙ στην περιοχή. Επίσης, είπε πως στην αρχή υπήρξαν διαφωνίες με το Πανεπιστήμιο αλλά τελικά βρέθηκε η χρυσή τομή. “Το πανεπιστήμιο φοβόταν το μέγεθος και εμείς φοβόμασταν τον ελιτισμό των μικρών. Τα βρήκαμε όμως”, είπε κλείνοντας.
Ακολούθησε εκτενής συζήτηση και τον λόγο πήραν εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας, των επιμελητηρίων της περιοχής κ.ο.κ.