Η Εγνατία Οδός, που διασχίζει την Ελλάδα από το δυτικότερο άκρο της (Ηγουμενίτσα) μέχρι τα ανατολικά σύνορα (Κήποι Έβρου), ως τμήμα του Διευρωπαϊκού Οδικού δικτύου αποτελεί έναν από τους πιο σύγχρονους και υψηλών προδιαγραφών οδικούς άξονες της Ελλάδας. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος των αυτοκινητοδρόμων των Κάθετων Αξόνων Λαγκαδάς – Σέρρες – Προμαχώνας και Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή έχει αποδοθεί σε κυκλοφορία. Όπως όλοι οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι διεθνών προδιαγραφών, διαθέτει εξοπλισμούς και συστήματα ασφαλείας, με στόχο τη διευκόλυνση και την ασφάλεια του ταξιδιώτη.
Στην Εγνατία Οδό λειτουργούν συστήματα διαχείρισης μετεωρολογικών πληροφοριών οδού (Road Weather Information Systems, RWIS) σε διάφορα σημεία της οδού. Η μεταφορά και επεξεργασία των μετεωρολογικών δεδομένων γίνεται τηλεματικά στα αντίστοιχα τοπικά Κέντρα Ελέγχου Κυκλοφορίας των σηράγγων. Τα συστήματα συλλογής/καταγραφής μετεωρολογικών δεδομένων και τοπικής πρόγνωσης οδικών καιρικών φαινομένων όπως ο παγετός, ο άνεμος κ.λπ. συμβάλλουν σημαντικά στην έγκαιρη πληροφόρηση των οδηγών αλλά και στη βελτιστοποίηση των εργασιών χειμερινής συντήρησης.
Η Εγνατία Οδός είναι ένας από τους πιο ορεινούς αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης. Περισσότερα από 200 συνεχόμενα χιλιόμετρα βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 500 μέτρων, ενώ το μέγιστο υψόμετρο ξεπερνά τα 1.000 μέτρα, στην περιοχή του Μετσόβου.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι συνθήκες που επικρατούν στον αυτοκινητόδρομο ενδέχεται ν΄αλλάξουν απότομα. Επιπλέον, είναι σύνηθες να παρουσιάζονται σημαντικά διαφορετικές συνθήκες σε γειτονικά τμήματα του οδικού δικτύου. Οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες και η έλευση χειμερινών συνθηκών ποικίλει σημαντικά, τόσο κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, όσο και από χρονιά σε χρονιά, ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι οδηγοί που διατρέχουν την οδό πρέπει να δείχνουν αυξημένη προσοχή και να ακολουθούν τις βασικές συμβουλές ασφαλούς οδήγησης:
- Οδηγείτε πάντα συντηρητικά και ποτέ επιθετικά.
- Μην κινείστε στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. Στη Λ.Ε.Α. επιτρέπεται μόνο η κυκλοφορία των οχημάτων άμεσης επέμβασης και έκτακτης ανάγκης (Τροχαία, Πυροσβεστική, Ασθενοφόρα κ.λπ.).
- Μη σταματάτε για κανένα λόγο το όχημα επί της οδού.
- Ποτέ μην υπερβαίνετε τα όρια ταχύτητας όπως αυτά καθορίζονται από την οδική σήμανση και τον ΚΟΚ. Οι πινακίδες ορίων ταχύτητας δεν καθορίζουν την ταχύτητα που πρέπει να κινείστε αλλά το ανώτατο όριο ταχύτητας, σε κανονικές συνθήκες κυκλοφορίας.
Σε περίπτωση ομίχλης:
Στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού, καθώς και σε άλλους αυτοκινητόδρομους, παρουσιάζονται τοπικά περιστατικά πυκνής ομίχλης με αποτέλεσμα την υψηλή επικινδυνότητα συγκρούσεων εξαιτίας της περιορισμένης ορατότητας.
Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» στα τμήματα του αυτοκινητόδρομου με εγκατεστημένα συστήματα τηλεματικής διαχείρισης της κυκλοφορίας (κυρίως τμήματα με σήραγγες) εφαρμόζει προκαθορισμένο σενάριο για συνθήκες ομίχλης, παρέχοντας ενημέρωση στους οδηγούς μέσω των πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων (VMS) και των μεταβλητών ορίων ταχύτητας (VSLS).
Στα τμήματα του αυτοκινητόδρομου που δεν υπάρχουν συστήματα τηλεματικής (κυρίως τμήματα ανοιχτής οδοποιίας) και επειδή η οδήγηση κάτω από συνθήκες ομιχλώδεις είναι δύσκολη, ο τρόπος που οδηγούμε πρέπει να προσαρμοσθεί σύμφωνα με τους παρακάτω απλούς κανόνες:
- Μειώστε ταχύτητα: Το πρώτο και σημαντικότερο είναι η ταχύτητα οδήγησης.
- Ανάβετε πάντα τα μεσαία φώτα και τα ειδικά φώτα ομίχλης. Τα μεγάλα φώτα προκαλούν αντανάκλαση και κουράζουν.
- Να διατηρείτε πάντα μεγάλη απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα και να μην κινήστε σε φάλαγγα.
- Αποφεύγετε τα προσπεράσματα παρά μόνον εάν υπάρχει σοβαρή ανάγκη.
- Προκειμένου να διατηρήσετε τη σωστή πορεία πάνω στο δρόμο, παρακολουθείτε συνεχώς τις λευκές διαγραμμίσεις στο κατάστρωμα της οδού.
- Eφόσον κρίνετε ότι η ορατότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, είναι καλύτερα ν’ ακινητοποιήσετε το όχημά σας πάντοτε εκτός της οδού, σε χώρο στάθμευσης ή ΣΕΑ, και όχι στο έρεισμα ή στη Λ.Ε.Α.,
Σε περίπτωση βροχής – χιονιού:
Η οδήγηση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως είναι στην περίπτωση έντονης βροχόπτωσης και χιονόπτωσης, χρειάζεται αυξημένη προσοχή, αλλά και ιδιαίτερη ψυχραιμία.
Οδηγώντας σε βρεγμένο ή χιονισμένο οδόστρωμα πρέπει:
- Να οδηγείτε με μικρότερη ταχύτητα.
- Να κρατάτε τις αποστάσεις ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα.
- Να αποφεύγετε τις απότομες αλλαγές πορείας, καθώς και τις απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις.
- Τα ελαστικά του αυτοκινήτου να είναι σε καλή κατάσταση.
- Να γνωρίζετε να τοποθετείτε τις αλυσίδες στο όχημά σας, ώστε να το κάνετε όταν χρειαστεί.
- Εάν το όχημά σας ακινητοποιηθεί για οποιοδήποτε λόγο στην οδό, εξέλθετε από αυτό και σταθείτε πίσω από τα στηθαία ασφαλείας, αναμένοντας την έλευση βοήθειας.
Κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου η “Εγνατία Οδός Α.Ε.” λαμβάνει όλα τα προληπτικά μέτρα προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στη μετακίνηση των οχημάτων, των οδηγών τους και των επιβατών.
Σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων οι οδηγοί των φορτηγών (άνω των 3,5 τόνων) που πρόκειται να ταξιδέψουν στην Εγνατία Οδό, θα πρέπει να επικοινωνούν με την Τροχαία της περιοχής από την οποία θα διέλθουν, για το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας των μεγάλων οχημάτων.
Οι οδηγοί των υπόλοιπων οχημάτων θα πρέπει να έχουν αλυσίδες για τα οχήματά τους και να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στις προειδοποιήσεις της Τροχαίας και στην ηλεκτρονική σήμανση επί του αυτοκινητόδρομου.
Για πληροφορίες και για άμεση βοήθεια, εφόσον κινείστε επί της Εγνατίας Οδού, επικοινωνήστε με τον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης, στο τηλ. 1077.