Το πουλόβερ ξεκίνησε να ξηλώνεται στην Κουμουνδούρου μετά τη χθεσινή αποχώρηση των «6+6», της ομάδας Τεμπονέρα και της «Ομπρέλας» από τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που αποτελούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών του οργάνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη αυτών των τριών τάσεων πολύ δύσκολα θα γυρίσουν σήμερα στις εργασίες της δεύτερης μέρας της ΚΕ, με αυτούς της «Ομπρέλας», μάλιστα, να φέρονται ότι έχουν αποφασίσει πως θα ανακοινώσουν εντός της ημέρας και την πλήρη αποχώρηση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, υπό διακύβευση με την ηγεσία του κόμματος, μοιάζουν να βρίσκονται οι σχέσεις και άλλων δεκάδων στελεχών της ΚΕ, οι οποίοι διαφωνούν κάθετα με την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τις 4 διαγραφές.
Επιπλέον, υπάρχει διάχυτη δυσαρέσκεια για την επιλογή του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσει τις εργασίες της ΚΕ με μια τόσο πολωτική ομιλία, αλλά και για τον τρόπο που ο Πάνος Ρήγας απέρριψε (ως επικεφαλής του προεδρείου της ΚΕ) το αίτημα των αποχωρησάντων να τεθεί σε ψηφοφορία το ζήτημα του δημοψηφίσματος στην έναρξη της συνεδρίασης. Επίσης, πολλοί επισημαίνουν ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα με τα δημοσκοπικά νούμερα του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζουν πτωτική πορεία.
Γεροβασίλη και άλλοι συνεχίζουν να διαφωνούν με το δημοψήφισμα
Σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσουν σήμερα στελέχη που συσπειρώνονται γύρω από την Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με το ζήτημα της πρότασης Κασσελάκη για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Ήδη, χθες, τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, ο Γιάννης Ραγκούσης και με πολύ ηπιότερο τρόπο, ο Νίκος Παππάς εξέφρασαν τη διαφωνία τους για το εν λόγω ζήτημα.
Επιπλέον και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνης Κοτσακάς, απάντησε επικριτικά στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος ζήτησε απόφαση από την ΕΔ μέσα σε μία βδομάδα (αλλιώς άμεση διενέργεια δημοψηφίσματος) ότι δεν εντέλλεται από κανέναν, αλλά λογοδοτεί μόνο στο Συνέδριο του κόμματος, από το οποίο εκλέχτηκε η ΕΔ. Τη διαφωνία τους με τη συγκεκριμένη πρόταση του προέδρου εξέφρασαν και οι δύο γραμματείς της Κεντρικής Επιτροπής, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης (αναπληρωτής).
Ενδεχόμενο νέας σύγκρουσης ή υποχώρησης του Στ. Κασσελάκη
Με αυτά τα δεδομένα, σήμερα το απόγευμα, είτε θα έχουμε μια υποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη, αποφασίζοντας να αποσύρει την πρόταση δημοψηφίσματος είτε μια υποχώρηση των διαφωνούντων που έχουν παραμείνει στη ΚΕ για το ίδιο ζήτημα.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην ΚΕ στη διενέργεια δημοψηφίσματος, όπως είχε κάνει στο διάγγελμα της Παρασκευής. Επομένως, για αρκετούς δεν αποτελεί λύση το εν λόγω ζήτημα απλά να μην περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο πολιτικής απόφασης της ΚΕ, αλλά θα πρέπει να αποσυρθεί η πρόταση από τον ίδιο το πρόεδρο ρητά.
Σε διαφορετική περίπτωση εμφανίζονται αποφασισμένοι να ζητήσουν να πραγματοποιηθεί σχετική ψηφοφορία για να απορριφθεί η πρόταση του προέδρου, όπως αυτή διατυπώθηκε αρχικά στο διάγγελμα της Παρασκευής και στη συνέχεια στην εναρκτήρια ομιλία της ΚΕ το Σάββατο το μεσημέρι. Και αυτό, διότι στο σχέδιο κειμένου που διανεμήθηκε χθες δεν περιλαμβάνονταν θέμα δημοψηφίσματος, όπως επισήμανε ο Γιάννης Ραγκούσης, καλώντας τον κύριο Κασσελάκη να ξεκαθαρίσει ρητά αν αποσύρει ή αν διατηρεί την εν λόγω πρόταση.
Φόβοι ότι ο Στ. Κασσελάκης θα συνεχίσει χωρίς να διαβουλεύεται
Το τελευταίο ζήτημα, σε συνδυασμό με τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η πρώτη μέρα της ΚΕ, ως διαδικασία, αλλά και το μείζον γεγονός των αποχωρήσεων, αρχίζουν να δημιουργούν την εικόνα διάλυσης του κορυφαίου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ. Και μια τέτοια εικόνα ενδεχομένως να έχει καταλυτικό ρόλο για τις εξελίξεις στο εξής, αφού πολλά από τα στελέχη τα οποία έχουν παραμείνει, αλλά έχουν διαφωνίες, αρχίζουν να νιώθουν ότι οι όποιες ενστάσεις τους στο μέλλον δεν θα λαμβάνονται υπόψη από τη νέα ηγεσία.
Άλλωστε, το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των 4 στελεχών, μοιάζει να είναι ένα μπρα ντε φερ εντυπώσεων για το ποιος έχει την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο Πάνος Σκουρλέτης αποχώρησε ήδη από το κόμμα την Παρασκευή, ενώ σήμερα αναμένεται να αποχωρήσουν και οι Νίκος Φίλης και Δημήτρης Βίτσας, μαζί με το σύνολο της «Ομπρέλας».
Περίπου το 1/3 και βάλε… αποχώρησαν από την Κεντρική Επιτροπή
Σε ότι αφορά τον αριθμό των αποχωρησάντων από την ΚΕ, πηγές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ τους υπολόγιζαν αρχικά γύρω στους 100-110, αλλά στη συνέχεια, αν και δεν φαίνεται να έχει γίνει κάποια καταμέτρηση, κατέβαζαν το νούμερο στους 80-85. Μολονότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει κάποια εκτίμηση που να πατά σε μετρήσιμα στοιχεία (παρά μόνο αν πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία σήμερα το βράδυ και διαπιστωθεί ο αριθμός όσων παρέμειναν), ίσως ένας αριθμός μεταξύ 110 και 120 μελών της ΚΕ να είναι σχετικά αντιπροσωπευτικός της κατάστασης. Εξάλλου, υπάρχουν ακόμη αρκετά στελέχη που αμφιταλαντεύονται, όπως φέρεται και ο Γιάννης Δραγασάκης.
Σήμερα οριστική αποχώρηση της «Ομπρέλας» και τη Δευτέρα ανεξαρτητοποίηση Τσακαλώτου
Το (σχεδόν) βέβαιο είναι ότι σήμερα 44 (ίσως λίγο περισσότερα) μέλη της ΚΕ που εντάσσονται στην «Ομπρέλα» θα ανακοινώσουν την επίσημη και οριστική αποχώρηση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τη Δευτέρα, επιπλέον, αναμένεται η βουλευτική ανεξαρτητοποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τον οποίο θα ακολουθήσει ενδεχομένως και η βουλευτής Φλώρινας, Πέτη Πέρκα.
Αδύνατη η συμβίωση με Κασσελάκη για Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα, Ηλιόπουλο, Χαρίτση
Τέλος, οι «6+6» και η ομάδα Τεμπονέρα, θα εξετάσουν τη στάση τους τις επόμενες μέρες. Όπως όλα δείχνουν, το μόνο που μπορεί να τους κρατήσει στην Κουμουνδούρου θα ήταν μια συμφωνία με στελέχη που έμειναν στην ΚΕ αλλά δεν πιστεύουν στην ηγεσία Κασσελάκη, με στόχο να ξεκινήσουν διαδικασίες αμφισβήτησης του προέδρου.
Δεδομένου, όμως, ότι οι διαφωνούντες που παραμένουν δεν εμφανίζονται αποφασισμένοι για κάτι τέτοιο, είναι αρκετά πιθανό ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει και η δική τους οριστική έξοδος από την Κουμουνδούρου. Σε μια τέτοια περίπτωση, ανοίγει και ο δρόμος για ενδεχόμενη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας μαζί με τον κύριο Τσακαλώτο, για την οποία απαιτούνται 10 βουλευτές.
Πηγή: dnews