Στη σύνταξη φακέλων έργων προκειμένου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να ξεκινήσει η συντήρηση και επισκευή των εγκαταστάσεων των ΤΟΕΒ, προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μετά την ολοκλήρωση της αποτύπωσης των προβλημάτων και των αναγκών που πραγματοποίησε το ΕΚΕΤΑ σε 10 από αυτά.
Την προηγούμενη εβδομάδα, για όλες τις ενέργειες ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να ξεκινήσει η ροή της χρηματοδότησης μέσω των 5εκ. ευρώ τα οποία θα πέσουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στους συνολικά 48 ΤΟΕΒ της Περιφέρειας.
Από αυτούς οι 33 δείχνουν να είναι ενεργοί, 13 ανενεργοί και 2 υπό σύσταση, ενώ σε μεγάλο βραχνά αυτήν την περίοδο αναδεικνύεται η δυσκολία διενέργειας Γενικών Συνελεύσεων για την εκλογή νέων Δ.Σ., λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το συγκεκριμένο θέμα βρήκε λύση μετά τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ που επιτρέπει πλέον τη δια περιφοράς σύγκλιση των Γενικών Συνελεύσεων, οι οποίες θα εγκρίνουν και τους απολογισμούς των προηγούμενων χρήσεων, ένα αίτημα που πρώτη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είχε θέσει στις αρχές Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην Περιφέρεια γίνεται προσπάθεια για τη σύσταση κεντρικής υπηρεσίας εγγείων βελτιώσεων, ενώ ο Περιφερειάρχης έχει ζητήσει με επιστολή του στη ΔΕΗ την αφαίρεση προστίμων και το διακανονισμό ρυθμίσεων για ΤΟΕΒ οι οποίοι κουβαλούν μεγάλα οικονομικά βάρη του παρελθόντος.
Στο ζήτημα της κατανάλωσης ενέργειας, το οποίο αποτελεί βασικό κομμάτι λειτουργίας των ΤΟΕΒ, στόχος της περιφερειακής αρχής είναι να πειστούν όλοι οι ΤΟΕΒ να συμμετέχουν στην ενεργειακή κοινότητα της Δυτικής Μακεδονίας, κάτι που όπως σχολιάζει στον «Π» ο εντεταλμένος σύμβουλος(αρμόδιος για θέματα ΤΟΕΒ), Θωμάς Μάνος, «θα αποτελέσει το μεγαλύτερο βήμα για την επόμενη μέρα των οργανισμών αυτών».
Άλλωστε ο στόχος του πρασινίσματος του πρωτογενή τομέα, αποτελεί κορυφαία επιλογή για την περιφερειακή αρχή, ενώ είναι σαφές πως το ενεργειακό κόστος για τους ΤΟΕΒ θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω της συμμετοχής τους στην ενεργειακή κοινότητα.
Τα ενεργά μέλη των ΤΟΕΒ σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, ξεπερνούν τις 5.000, με τη μερίδα του λέοντος να έχει η Π.Ε. Κοζάνης(2544), ενώ ακολουθούν Π.Ε. Φλώρινας(1269), Π.Ε. Καστοριάς(1074) και Π.Ε. Γρεβενών(134).
Η δυναμικότητα των ΤΟΕΒ ξεπερνά τα 148.000 στρ., ενώ οι συνολικές αρδευόμενες εκτάσεις φτάνουν τα 82.803 στρ., με την Π.Ε. Κοζάνης(32.511στρ.) να είναι η μόνη που αρδεύει περισσότερες δενδρώδεις(67,9%) απ’ ότι ετήσιες(31,9%) καλλιέργειες.
Στην Π.Ε. Καστοριάς(20.477στρ.) οι ετήσιες καλλιέργειες καλύπτουν το 86,63% ενώ οι δενδρώδεις το 13,77%
Στην Π.Ε. Φλώρινας(23.452στρ.) οι ετήσιες το 95,76% και οι δενδρώδεις το 3,47%, ενώ στην Π.Ε. Γρεβενών οι ετήσιες το93,71% και οι δενδρώδεις το 6,27%.
Ζήσης Πιτσιάβας