Ο απολογισμός κατατέθηκε στη Γενική Συνέλευση την Κίνησης στις 31/10/2018 και ψηφίστηκε ομόφωνα
- Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΕΤΔΜ). Για την ψήφισή του συνεργαστήκαμε με το WWF /Ελλάς. Πρόκειται για μια ιδέα του οικολογικού χώρου που υιοθετήθηκε από δήμους κ άλλους φορείς και τελικά πήρε σάρκα και οστά μέσω του Υπουργείου ΥΠΕΝ μετά από χρονοβόρες πιέσεις. Το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει τη μεταλιγνιτική περίοδο με 20 εκ /έτος και θα αντλεί τα έσοδά από τα δικαιώματα εκπομπών CO2.
- Υποβολή αναλυτικών προτάσεων στα πλαίσια δημόσιας διαβούλευσης για τη μεταλιγνιτική μετάβαση και το ΕΤΔΜ (βλ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ).
- Συνεργασία με WWF/ Ελλάς και σε άλλα θέματα, όπως α) η Αίτηση ακύρωσης της απόφασης για τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και β) το πρόγραμμα EUKI για τη συνεργασία των λιγνιτικών περιοχών Ελλάδας, Γερμανίας, Βουλγαρίας, Πολωνίας.
- Σταθερή αντίδραση στο βρώμικο μοντέλο παραγωγής ενέργειας που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα. Δικαίωση της κριτικής μας για τη νέα μονάδα της ΔΕΗ, η βιωσιμότητα της οποίας αμφισβητείται πλέον κι από την ίδια τη Διοίκηση της ΔΕΗ! Το ίδιο ισχύει και για τις προς πώληση μονάδες Μεγαλόπολης και Μελίτης.
- Συμμετοχή στη διαβούλευση σχετικά με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) της Κοζάνης, για το οποίο υποβλήθηκε αναλυτικό υπόμνημά μας
- Συμμετοχή σε δίκτυο κατά της ηχορύπανσης των πόλεων
- Ανακοινώσεις και εμφανίσεις σε ΜΜΕ ράδιο – TV για διάφορα θέματα, όπως:
- την ενεργειακή πολιτική και την κλιματική αλλαγή
- τη συνεχιζόμενη εκτροπή του Τοπικού Πόρου από το βασικό του ρόλο
- τη μεγάλη κατολίσθηση του ορυχείου στους Αναργύρους και τις επιπτώσεις της όχι μόνο στους κατοίκους του χωριού, αλλά και στους φορολογούμενους λόγω της συμμετοχής του κράτους στην κάλυψη της ζημιάς
- τις λαθραίες υλοτομίες (δάσος Εξοχής κ.α)
- τη μεταλιγνιτική και το Ταμείο δίκαιης μετάβασης
- Kαταγγελίες στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για κρούσματα «μικρομεσαίας ρύπανσης», όπως η παράνομη καύση ξυλίτη, οι περιβαλλοντικοί όροι μονάδας ασφαλτομίγματος, η ρύπανση του Αλιάκμονα από εταιρεία γουνοδερμάτων.
- Διαμαρτυρία για πολεοδομικές αυθαιρεσίες & καταπατήσεις της Μονής Αγ. Αθανασίου στην Εράτυρα (Αναγκάστηκε να ασχοληθεί και η Πολεοδομία Δήμου Βοίου).
- Συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης σε διάφορα θέματα (κυρίως ενεργειακά), αλλά και κριτική σε άλλα (Τοπικός Πόρος, κοπή δέντρων στην Ιπποκράτους, ολιγωρία στην υλοποίηση ώριμων προτάσεων που έχουν υποβληθεί στην Αντιδημαρχία Πρασίνου, σχετικών με τη λαθροϋλοτομία, τα ρέματα, τις καταπατήσεις κ.α)
- Εκδήλωση προς τιμή του Χρ. Μπέσσα. Μετά από αίτησή μας στο Δήμο εγκρίθηκε και η αλλαγή ονομασίας της οδού Δωδεκανήσου (δίπλα στο σπίτι του) σε οδό Χρ. Μπέσσα.
- Ανακοίνωση για το χρέος της ΔΕΥΑΚ προς τη ΔΕΗ και τις ευθύνες των προηγούμενων δημοτικών αρχών που εδώ και 25 χρόνια δεν ενεργοποίησαν νομικά εργαλεία για να επιτύχουν «συμψηφισμούς» με τη ΔΕΗ.
- Ανακοίνωση αντίθεσης στο «περιβαλλοντικό τιμολόγιο» (έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα), η οποία επιδοτεί την κατανάλωση κι όχι την εξοικονόμηση ενέργειας και αντιπρόταση για την παραγωγική αξιοποίηση του σχετικού κονδυλίου (18-20 εκ./ έτος), ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
- Οργάνωση της επίσκεψης του Γαλλικού Τμήματος των «Μηχανικών χωρίς σύνορα» στην Κοζάνη (Δήμος/ ΔΕΗ/ ΤΕΕ/ Ακρινή / Ανάργυροι / ΛΚΔΜ) και παρουσίαση των προβλημάτων του τόπου.
- Διανομή έντυπου υλικού σχετικού με την προβολή του Βοίου και των υδροβιότοπων του Αλιάκμονα σε διάφορες εκδηλώσεις (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος κλπ).
- Υποστήριξη σχολείων σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Αξιοποίηση του παιδαγωγικού πακέτου του προγράμματος LEADER που υλοποίησε η Οικολογική Κίνηση με θέμα την ορνιθοπανίδα της λίμνης Πολυφύτου
- Αποστολή πληγωμένων ή δηλητηριασμένων πουλιών στο Σταθμό Περίθαλψης Θεσσαλονίκης
- Αλλαγή της νομικής μορφής της Οικολογικής Κίνησης, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Λύση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας και επαναλειτουργία με τη μορφή του Συλλόγου «Οικολογική Κίνηση Κοζάνης» και το παλιό καταστατικό.
Κοζάνη, Οκτώβριος 2018
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ