Με την εξέταση του προέδρου της Τ.Κ. Ρυακίου και μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίστηκε σήμερα Τρίτη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης η δίκη στελεχών της ΔΕΗ, του νυν διευθυντή του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου και τριών πρώην διευθυντών του ίδιου ορυχείου, οι οποίοι κατηγορούνται για πλημμελή λήψη μέτρων για τη διαχείριση της τέφρας από την καύση λιγνίτη στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, με συνέπεια να πίνουν νερό με εξασθενές χρώμιο μέχρι το 2013 οι κάτοικοι τεσσάρων οικισμών της νυν Δημοτικής Κοινότητας Ελλησπόντου του Δήμου Κοζάνης.
Ο πρόεδρος του Ρυακίου χωρίς να αποδώσει ευθέως ευθύνες στους κατηγορούμενους εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι το χωριό του έπινε επί πολλά χρόνια νερό με εξασθενές χρώμιο, δηλώνοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει εάν φταίει η τέφρα για την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο νερό.
Ο διευθυντής του παραρτήματος του ΙΓΜΕ στην Κοζάνη, Υδρογεωλόγος Α. Στάμου κατέθεσε ότι η προέλευση του εξασθενούς χρωμίου στο νερό είναι γεωλογικής και όχι ανθρωπογενούς προέλευσης, ότι δηλαδή οφείλεται στη σύσταση των πετρωμάτων του υπεδάφους της περιοχής. Αυτό τουλάχιστον, σημείωσε, καταδεικνύει μελέτη που εκπονεί το ΤΕΙ με το ΙΓΜΕ που ανατέθηκε από την περιφέρεια για τον εντοπισμό εξασθενούς χρωμίου στο νερό του περιοχής Ελλησπόντου.
Την άποψη ότι είναι γεωγενές το εξασθενές χρώμιο στην εν λόγω περιοχή εξέφρασε και ο Καθηγητής Υδρογεωλογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Σταμάτης, επισημαίνοντας ότι από την απόθεση της τέφρας και του υδροφόρου ορίζοντα παρεμβάλλονται 80 μέτρα αργιλικά πετρώματα, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και αν εκλύεται τέφρα δεν μπορεί να περάσει εύκολα στον υδροφόρο, δηλώνοντας μάλιστα ότι αντίστοιχο πρόβλημα με εξασθενές χρώμιο στο νερό έχει εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.
Η εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίστηκε με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γ. Αδαμίδη, ο οποίος ανέφερε ότι το εν λόγω ορυχείο λειτουργούσε με βάση τον κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών που ήλεγχε η περιφέρεια και επιπρόσθετα η ΓΕΝΟΠ, ώστε να εξετάζεται εάν είναι ασφαλές το νερό που έπιναν οι εργαζόμενοι στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν μπορεί να αποδώσει ευθύνη στους διευθυντές του ορυχείου που βρίσκονται κατηγορούμενοι αλλά τους θεωρεί και υπόδειγμα για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους.
Η δίκη διακόπηκε λόγω παρέλευσης του ωραρίου και θα συνεχιστεί το πρωί της 7ης Φεβρουαρίου με την εξέταση και άλλων μαρτύρων υπεράσπισης, μεταξύ των οποίων Καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που εκπόνησαν μελέτη για το εξασθενές χρώμιο στην ύδρευση της περιοχής για λογαριασμό της ΔΕΗ.