Τη Δευτέρα 14/05/2018, η Διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας υποδέχτηκε πενταμελή αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Χημικής Τεχνολογίας του Πεκίνου (Beijing University of Chemical Technology, BUCT) για την σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας.
Το Πανεπιστήμιο Χημικής Τεχνολογίας του Πεκίνου (Beijing University of Chemical Technology, BUCT) είναι ενός υψηλού επιπέδου Ακαδημαϊκό Ίδρυμα της Κίνας, που ιδρύθηκε το 1958 και υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Έχει συνολικά 14 σχολές (51 προπτυχιακά και 96 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών) στις οποίες φοιτούν 15.000 προπτυχιακοί και 6000 μεταπτυχιακοί φοιτητές (εκ των οποίων περίπου 1000 εκπονούν διδακτορικές διατριβές).
Τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου έχουν υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις και αρκετοί εξ αυτών έχουν γίνει αποδέκτες σημαντικών εθνικών βραβείων και/ή διακρίσεων. Αξίζει να αναφερθεί, ότι στα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου περιλαμβάνονται και 11 μέλη της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Το BUCT κατατάσσεται στο κορυφαίο 1% των Κινεζικών πανεπιστημίων στην προσέλκυση κονδυλίων, έχοντας προσελκύσει, από ανταγωνιστικά προγράμματα και τη βιομηχανία, 93 εκατομμύρια € το 2016. Σημειώνεται επίσης, ότι τα Τμήματα ‘Χημείας’, ‘Χημικής Μηχανικής’ και ‘Υλικών’ του BUCT κατατάσσονται στα κορυφαία 100 παγκοσμίως.
Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας φιλοδοξεί να αποτελέσει «γέφυρα» μεταξύ δύο πολιτισμών και μοχλό συνέργειας με τα ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Στα αναμενόμενα οφέλη συγκαταλέγονται:
- Διεύρυνση του διεθνή προσανατολισμού του Ιδρύματος και η καλλιέργεια σχέσεων με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητα της Κίνας, της πλέον ραγδαίας αναπτυσσόμενης οικονομίας στον πλανήτη.
- Συνεργασία των ερευνητικών ομάδων και εργαστηρίων του Ιδρύματος με στόχο την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων και τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Η συνεργασία αυτή αναμένεται ότι θα οδηγήσει και σε κοινές δημοσιεύσεις και υποβολή ερευνητικών προτάσεων.
- Ανάπτυξη και οργάνωση ανταλλαγών φοιτητών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων).
- Ανταλλαγή / αμοιβαίες επισκέψεις μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας με στόχο την προώθηση της επιστημονικής έρευνας και της διδασκαλίας.
- Διοργάνωση από κοινού επιστημονικών ή ερευνητικών δραστηριοτήτων (λ.χ. συνεδρίων, ημερίδων, εκδηλώσεων), κοινές ανακοινώσεις σε συνέδρια.