Θέματα συνεργασιών και κοινών δράσεων μεταξύ του Δήμου Φλώρινας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη και εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27.2.2024 στο γραφείο του Δημάρχου, συμμετείχαν ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου κ. Κωνσταντίνος Νίκου, η Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών κα Πηνελόπη Παπαδοπούλου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών κ. Φωκίων Παπαθανασίου και ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών κ. Ιωάννης Καστρίτσης.
👍 Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα για θέματα που αφορούν το Αμύνταιο και τη Φλώρινα 💙
Ο κ. Γιαννάκης εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την αμέριστη στήριξη του Δήμου Φλώρινας προς το Πανεπιστήμιο και αναφέρθηκε σε ζητήματα όπως η συνεργασία με το σύνολο των Σχολών και των τμημάτων, η υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών στην πόλη, η σύνδεση των λυμάτων του Πανεπιστημίου με το δίκτυο της πόλης, η συμμετοχή σε κοινά προγράμματα κ.ά.
Παράλληλα, ο κ. Γιαννάκης αναφέρθηκε στο θέμα της κατάργησης των δύο τμημάτων, Κινηματογράφου στη Σχολή Καλών Τεχνών και Επιστήμης Τροφίμων στη Γεωπονική Σχολή της Φλώρινας, που δημιουργήθηκαν με απολύτως ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά δεν λειτούργησαν μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα ο κ. Δήμαρχος ανέφερε: “Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελεί έναν στέρεο παραγωγικό και πολιτιστικό πυλώνα τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Μετά την απολιγνιτοποίηση και στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης η Φλώρινα και η Δυτική Μακεδονία επενδύουν και προσδοκούν πλέον περισσότερα από την ενίσχυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, διανοίγοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Ως Δημοτική Αρχή βρισκόμαστε διαρκώς σε αγαστή συνεργασία με τις αρχές των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και – στο βαθμό που μας αναλογεί – στεκόμαστε στο πλευρό των διδασκόντων και των φοιτητών, υποστηρίζοντας τα αιτήματά τους.
Η πρόσφατη κατάργηση των δύο τμημάτων, Επιστήμης Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής και Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών, απομειώνει το ακαδημαϊκό αποτύπωμα ενός Πανεπιστημίου με αξιόλογες ακαδημαϊκές διακρίσεις, αποδυναμώνει την εθνική μας θωράκιση, καθώς και έναν ζωντανό πνεύμονα πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής μας.
Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο θέμα της Παιδείας απαιτεί νηφάλιο και γόνιμο διάλογο με μακροπρόθεσμο όραμα και σχεδιασμό για το σύνολο της ακαδημαϊκής και τοπικής κοινωνίας.
H Δημοτική Αρχή εργάζεται μεθοδικά, μακριά από επικοινωνιακές πρακτικές, και σε πλήρη συνεννόηση με τις πανεπιστημιακές αρχές”.