Σε κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων οδηγούνται οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας, που ετοιμάζουν κάθοδο με τα τρακτέρ, από διάφορες περιοχές, στο κτήριο της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, στη ΖΕΠ, για την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, σε κάλεσμά του ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Αμυνταίου καλεί σε συγκέντρωση τους αγρότες της περιοχής Αμυνταίου, στις 11.30 το πρωί της Τρίτης στον κόμβο Αντιγόνου, προκειμένου να γίνει, ακολούθως, κάθοδος στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας στη ΖΕΠ. Το κάλεσμα απευθύνεται προς τους αγρότες των περιφερειακών ενοτήτων των Γρεβενών, της Κοζάνης και της Καστοριάς και γίνεται σε συνέχεια της πανελλαδικής συνάντησης των εκπροσώπων των κινητοποιούμενων αγροτών που έγινε στην Νίκαια της Λάρισας και αποφασίστηκε να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις.
Οι αγρότες αιτούνται την διενέργεια περιφερειακού συμβουλίου με αποκλειστικά αγροτικά θέματα για συζήτηση και λήψη απόφασης για στήριξη των αιτημάτων και του αγώνα των αγροτών της Δυτικής Μακεδονίας.
Θυμίζουμε πως προχθές Σάββατο στην Κοζάνη έγινε διαμαρτυρία αγροτών από τις περιοχές Κοζάνης, Σερβίων και Βελβεντού, έξω από το δημαρχείο, με παρόμοια αιτήματα.
Τα θέματα που θέτουν για συζήτηση και που αποτελούν αιτήματα προς την κυβέρνηση είναι:
1) Η αντιμετώπιση της υπέρμετρης αύξησης του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, λιπάσματα, ηλεκτρικό ρεύμα, ζωοτροφές, φυτοφάρμακα).
2) Η κατασκευή των υποδομών (φράγματα, αρδευτικά δίκτυα)
3) Η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ κυρίως
α) ως προς τον χαρακτηρισμό του καύσωνα,
β) αποζημιώσεις των οπωροφόρων δέντρων στο προανθικό στάδιο.
4) Η δημιουργία υποδομών για την ταυτοποίηση των προϊόντων της ΔΜ ταυτόχρονα με εντατικούς ελέγχους στην αγορά για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων.
5) Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης σε όλους τους αγρότες.
6) Η ένταξη στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (πρώην ΠΣΕΑ) των φασολιών και μήλων του 2019,της φακής και των ρεβιθιών του 2020, των σιτηρών, φακής, ρεβιθιών, τριφυλλιών, καπνών του 2021 στη Δυτική Μακεδονία.
7) Η στελέχωση του ΕΛΓΑ Δ. Μακεδονίας και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του.
8) Η διασφάλιση των συνδεδεμένων ενισχύσεων των βρώσιμων οσπρίων και η αύξηση στα αναρριχόμενα φασόλια λόγω κόστους παραγωγής.
9) Η υιοθέτηση της πρότασης των κτηνοτροφικών φορέων της Ελλάδας για τη συνδεδεμένη ενίσχυση των βοοειδών.
10) Η απόσυρση του κανονισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια παρελθόντων ετών.
11) Η απλούστευση των διαδικασιών για τους εργάτες γης. Η επιδότηση μέσω ΟΑΕΔ των ημερομισθίων των εργατών στην φυτική και ζωική παραγωγή.
12) Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της βίαιης απολιγνιτοποίησης.
13) Η χρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης των επιλαχόντων της δράσης 4.1.1 του ΠΑΑ 2014-2020 (Σχέδια Βελτίωσης).
14) Η αποπεράτωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης της Δυτικής Μακεδονίας.
15) Η απαγόρευση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις.
16) Η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος των αγροτών.
17) Η μη ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων.