Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς, Μπάμπης Καραταγλίδης, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία Υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, στο πλαίσιο των επαφών του Πρωθυπουργού με τα Επιμελητήρια της Βόρειας Ελλάδας.
Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου παρουσίασε στον Πρωθυπουργό τη ζοφερή κατάσταση των επιχειρήσεων στην ΠΕ Καστοριάς και συνολικά της οικονομικής ζωής της περιοχής. Με επίσημα στοιχεία, ανέλυσε τα μοναδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Καστοριά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην απαγόρευση των εξαγωγών στον κλάδο της γούνας, που οδήγησε σε μείωση του ΑΕΠ της περιοχής κατά 35%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συνολική πτώση του κύκλου εργασιών του συνόλου των επαγγελμάτων, τη δραματική αύξηση της μετανάστευσης για την εξεύρεση εργασίας, και τη μείωση του ενεργού πληθυσμού, προκαλώντας περαιτέρω προβλήματα, όπως δημογραφική συρρίκνωση, γήρανση του πληθυσμού, και διατάραξη των κοινωνικών δομών.
Πέρα από τα αναλυτικά υπομνήματα που υπέβαλε για τα ζητήματα και αιτήματα των επιχειρηματικών κλάδων, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρότεινε κατά τον διάλογο με τον Πρωθυπουργό να επιλεγούν και να επικεντρωθούν οι συζητήσεις σε 2-3 κύρια ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά την Καστοριά.
Τα κύρια σημεία που τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ήταν:
• Φράγμα Νεστορίου
• Δημόσιες επενδύσεις
• Στήριξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων
• Προσέλκυση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων
Συγκεκριμένα, όσον αφορά το φράγμα Νεστορίου, υπογραμμίστηκε η σημαντικότητά του, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για την επανεκκίνησή του, δημιουργώντας δικαιολογημένες προσδοκίες στους κατοίκους της Καστοριάς, που αναμένουν λύση.
Ζητήθηκε επίσης η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στην Καστοριά, ιδιαίτερα στις υποδομές και στην ανάπτυξη κρατικών δραστηριοτήτων, ανάλογων με αυτές της Σχολής Αστυφυλάκων.
Για τη στήριξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων, προτάθηκαν:
• Ευέλικτες χρηματοδοτήσεις, ειδικά για μικρές επιχειρήσεις
• Ενισχυμένες επιδοτήσεις για το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων
• Χαρακτηρισμός του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού ως επαπειλούμενου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα επιδότησης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των εργαζομένων.
Τέλος, ζητήθηκε η διαμεσολάβηση του κράτους για την προσέλκυση και δημιουργία τουλάχιστον μίας μεγάλης ιδιωτικής επένδυσης στην Καστοριά.
Στο επόμενο χρονικό διάστημα, το Επιμελητήριο, σε συνεργασία και συντονισμό με τη Βουλευτή Καστοριάς κα Μαρία Αντωνίου, θα ξεκινήσει σειρά επαφών με τα αρμόδια Υπουργεία που εμπλέκονται στα ζητήματα της επιχειρηματικότητας της Καστοριάς.