Αρχική > Ενέργεια > Συνάντηση Χατζηδάκη – ΓΕΝΟΠ με επίκεντρο τα εργασιακά – Τι ζητούν οι εργαζόμενοι για μετακινήσεις, ειδικό τιμολόγιο – Συζήτηση και για την απολιγνιτοποίηση -Τι λέει στον «Π» ο Γ.Γ. της ΓΕΝΟΠ Αντώνης Καρράς

Συνάντηση Χατζηδάκη – ΓΕΝΟΠ με επίκεντρο τα εργασιακά – Τι ζητούν οι εργαζόμενοι για μετακινήσεις, ειδικό τιμολόγιο – Συζήτηση και για την απολιγνιτοποίηση -Τι λέει στον «Π» ο Γ.Γ. της ΓΕΝΟΠ Αντώνης Καρράς

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Με …φόντο τη μεταλιγνιτική εποχή και μια ατζέντα με εργασιακά ζητούμενα αλλά και το μέλλον των υπαλλήλων της ΔΕΗ, συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, αντιπροσωπεία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν, αρχικά, από τον υπουργό, περισσότερη ευελιξία στις μετακινήσεις εργαζομένων, τόσο από τη ΔΕΗ, όσο και τον ΑΔΜΗΕ. Επίσης, οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ ζήτησαν άρση του πλαφόν στις αποδοχές που ισχύει τώρα και επανεξέταση της κατάργησης του ειδικού τιμολογίου ρεύματος για τους εργαζόμενους, ενώ σημαντικό αίτημα παραμένει για τη ΓΕΝΟΠ και η απορρόφηση των θυγατρικών Μελίτης και Μεγαλόπολης στις οποίες είχαν μεταφερθεί οι αντίστοιχες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής όταν επιχειρήθηκε η πώλησή τους.

Ειδικότερα, μιλώντας στον «Π» ο Γενικός Γραμματέας της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Αντώνης Καρράς, στην ατζέντα της συζήτησης τέθηκε η απολιγνιτοποίηση στη Δ. Μακεδονία και την Αρκαδία και το πώς θα βρει η «επόμενη μέρα» αυτές τις δύο περιοχές, θέτοντας το ζήτημα έλλειψης εργασίας. Μάλιστα ζήτησαν στην επιτροπή απολιγνιτοποίησης να συμμετέχει και η ΓΕΝΟΠ, ενώ όπως είπε ο υπουργός το σχέδιο διαβούλευσης για την απολιγνιτοποίηση θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τις Λιγνιτικές Μελίτης και Μεγαλόπολης, ο κ. Καρράς, τόνισε πως ζητήθηκε από τον υπουργό να ξαναγυρίσουν στον όμιλο, εφόσον δεν προκύπτει πώληση των θυγατρικών.  Ωστόσο αυτό τους τονίστηκε, ότι είναι θέμα και της επιχείρησης, με την ομοσπονδία να ζητάει διευκόλυνση μετακινήσεων μεταξύ των θυγατρικών.

Στον ΑΗΣ Μελίτης, λ.χ., υπάρχουν κενά πόστα στο κοντρόλ και από τη στιγμή που έκλεισε το Αμύνταιο, θα μπορούσε η Μελίτη να επανδρωθεί με εργαζόμενους των κοντρόλ του Αμυνταίου, ωστόσο ο νόμος δεν διευκολύνει τη μετακίνηση εργαζομένων από τη ΔΕΗ προς Λιγνιτική Μελίτης και Μεγαλόπολης και αντίστροφα. Ανάλογο αίτημα έγινε και για τις μετακινήσεις από και προς τον ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης, η ΓΕΝΟΠ ζήτησε προσλήψεις στον ΔΕΔΔΗΕ, που σύμφωνα με τον κ. Καρρά, υπάρχει τεράστια έλλειψη, τη στιγμή που όταν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα οι εργαζόμενοι δουλεύουν από το φιλότιμό τους, μιας και στην περιφέρεια υπάρχουν ελλείψεις. Επίσης, χρειάζονται εργαζόμενοι και στον ΑΔΜΗΕ και στον ΔΕΔΔΗΕ, που προωθούν, μάλιστα μεγάλα έργα, που απαιτούν προσωπικό.

Επίσης, η ομοσπονδία ζήτησε να επανέλθει το ειδικό τιμολόγιο για τους εργαζόμενους, που ήταν και στη συλλογική σύμβαση, με τον κ. Καρρά να λέει πως «σήμερα ο ΔΕΗτζής πληρώνει πιο ακριβά το ρεύμα από οποιοδήποτε απλό καταναλωτή σε άλλο πάροχο. Εξωθούμε 50.000 καταναλωτές, συνταξιούχους και ενεργούς εργαζόμενους, να πάνε σε άλλο πάροχο. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι ηθικό για μια εταιρεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρράς, καταλήγοντας πως: «Να αφήσει ο υπουργός να κάνει ένα ελεύθερο τιμολόγιο για εργαζόμενους και συνταξιούχους, που σήμερα τους έχει πελάτες και δεν πρέπει να τους χάσει».

Οι εργαζόμενοι χαιρέτησαν το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, με τον κ. Καρρά να κάνει λόγο για μια πρωτοβουλία «σεβασμού» προς το έργο των εργαζομένων, στον αντίποδα των πεπραγμένων της προηγούμενης κυβέρνησης. Επίσης, ο κ. Καρράς τόνισε πως αυτό το δικαίωμα πρέπει να δοθεί και στην υπόλοιπη επιχείρηση, μιας και κλείνοντας τις λιγνιτικές μονάδες, κάποιες υποστηρικτικές στο κέντρο δεν θα υπάρχει αντικείμενο εργασίας.

Τέλος, έγινε αναφορά, κατά πληροφορίες, για το κομμάτι των δεδουλευμένων, για εργαζόμενους σε νησιά λ.χ., όπου λόγω έλλειψη προσωπικού, υποχρεώνοντας των εργαζόμενο να δουλεύει υπερωριακά και να μην πληρώνεται και τα δεδουλευμένα του. Αντίστοιχο θέμα και για εργαζόμενους σε έργα, χωρίς τα επιδόματα ευθύνης. Αυτά τα αιτήματα πήγαν δικαστικά και οι πρώτες αποφάσεις ήταν υπέρ των εργαζομένων, με την ομοσπονδία να μην θέλει τη δικαστική οδό, ζητώντας λύση από το υπουργείο ή να γίνουν άμεσα προσλήψεις.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Καλά νέα από τα rapid test που έγιναν χθες και σήμερα στο ΛΚΔΜ

Κοινοποίησε το.... Facebook Twitter Print email Θετικά στοιχεία προέκυψαν από τα rapid test που έγιναν χθες Πέμπτη και σήμερα Παρασκευή ...