Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Αθανάσιου Πετραλιά. Το ραντεβού καθορίστηκε για τη μία (13:00) χθες το μεσημέρι στο Μαξίμου, όπου και πραγματοποιήθηκε παρουσία 8 εκπροσώπων της Π.Ε.Μ. Στην σύσκεψη συμμετείχε κι εκπρόσωπος από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, ο οποίος υπήρξε κι ο μοναδικός που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις με μπλόκο στον κόμβο του Φιλώτα.
Από τα σημαντικότερα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η επιστροφή του φόρου καυσίμων στους αγρότες, όπου φέτος το ποσό που θα διατεθεί είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας τα 76 εκατομμύρια ευρώ. Το συγκεκριμένο θέμα ανέβασε τους τόνους της συζήτησης, καθώς οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν να παγιωθεί αυτή η δαπάνη, με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους να επιμένουν ότι κάθε χρόνο θα γίνεται η συζήτηση και θα λαμβάνονται αποφάσεις.
Θετική ήταν η εξέλιξη στο θέμα των αποζημιώσεων στα μήλα, καθώς έλαβαν την δέσμευση ότι θα πληρωθούν όλες οι ποικιλίες (και η ποικιλία Φούτζι που αφορά τους δενδροκαλλιεργητές της περιοχής μας και ήταν μέχρι πρότινος εκτός) στις 10 Μαρτίου.
Επίσης, τα κεράσια, τα αχλάδια και τα σταφύλια θα συμπεριληφθούν σε β’ χρόνο.
Στο ζήτημα των αποζημιώσεων των ροδάκινων, θα γίνουν πληρωμές με 135€/στρέμμα, ενώ για όποιες περιοχές και παραγωγούς οι ζημίες είναι πάνω από 50%, η αποζημίωση θα ανέρχεται στα 150€/στρέμμα. Και σε αυτή την παραγωγή προστίθενται κι άλλες ποικιλίες, οι οποίες πριν ήταν εκτός αποζημιώσεων. Να σημειωθεί ότι εντάχθηκαν προς αποζημίωση και τα βερίκοκα, γεγονός που αφορά σημαντικό μέρος παραγωγών της Π.Ε. Κοζάνης.
Μια σημαντική δέσμευση ήταν η άμεση πληρωμή για το προανθικό του 2021 στην περιοχή της Φλώρινας και της Πέλλας, καθώς υπάρχει διαθέσιμο κονδύλιο, αλλά δεν έχουν προχωρήσει ακόμη οι πληρωμές. Για την περιοχή της Πέλλας, υπολείπεται ένα 30% στο προανθικό για τα κεράσια, το οποίο θα πληρωθεί κι αυτό, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των Υπουργών.
Μπορεί να φαίνεται ότι οι εξελίξεις είναι θετικές και να ικανοποιούν σημαντικό μέρος του αγροτικού κόσμου, εφόσον οι δεσμεύσεις υλοποιηθούν, παρ’ όλα αυτά υπήρξαν ζητήματα τα οποία δεν απαντήθηκαν, όπως η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Στο συγκεκριμένο θέμα, υπάρχει συμφωνία τόσο από τον αγροτικό χώρο όσο κι από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές, από τη στιγμή που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εμφανείς και ήδη προξενούν πολλά προβλήματα στις παραγωγές, αλλά δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την έναρξη των συζητήσεων και την επίλυση του προβλήματος.
Επίσης, ζητήθηκε να γίνει στελέχωση του ΕΛΓΑ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να μπορούν να γίνονται γρηγορότερα οι εκτιμήσεις και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος. Η λύση των εποχικών υπαλλήλων στον ΕΛΓΑ, έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει στο βαθμό που θα περίμενε ο αγροτικός κόσμος.
Στα πλαίσια της περιοχής μας, όπως μας δήλωσε ο κ. Αθανάσιος Διαμαντίδης από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου συμμετείχαν στην σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στην Φλώρινα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εστιάζοντας κυρίως στα προβλήματα της περιοχής μας.
Όπως μας είπε ο κ. Διαμαντίδης, ήταν οι μόνοι που έθεσαν το ζήτημα της συνδεδεμένης στην καλλιέργεια αραβόσιτου, καθώς λόγω απόφασης του ΥΠΕΝ για τα ύδατα της περιοχής, η συνδεδεμένη δεν καταβάλλεται. Υπήρξε δέσμευση του ΥΠΑΑΤ Γιώργου Γεωργαντά, ότι θα λυθεί το πρόβλημα και θα πληρώνονται κανονικά οι καλλιεργητές.
Σήμερα Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023, οι αγρότες του μπλόκου στον κόμβο του Φιλώτα σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν, ενημερώθηκαν για την διυπουργική συνάντηση της ΠΕΜ κι αποφάσισαν για τον τερματισμό της κινητοποίησής τους, αποχωρώντας με τα τρακτέρ τους από το μπλόκο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταματούν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους.
Μαρία Κοτζακόλιου