Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου 12 Ιουλίου 2025 σε βοσκότοπο έξω από τον οικισμό Άγιος Δημήτριος του Δήμου Κοζάνης, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση και έντονη ανησυχία στους κατοίκους.
Η πυρκαγιά, που έκαψε ξερά χόρτα και πλησίασε επικίνδυνα τα πρώτα σπίτια του χωριού, αντιμετωπίστηκε χάρη στην άμεση αντίδραση των κατοίκων και τη γρήγορη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης. Η εστία τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και κατασβέστηκε προτού προκληθούν ζημιές.
Σε επείγον έγγραφό της προς τις αρχές, η Τοπική Κοινότητα Αγίου Δημητρίου μέσω του προέδρου της, Ηλία Τεντσογλίδη, εκφράζει την έντονη ανησυχία των κατοίκων και ζητά την άμεση παρέμβαση της Περιφέρειας και του Δήμου για τον καθαρισμό οικοπέδων, ρεμάτων και δημοσίων χώρων.
Αναλυτικά το έγγραφο:
ΠΡΟΣ :
Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας
Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Κοζάνης
Αντιπεριφερειάρχη Πολίτικης Προστασίας
Δήμαρχο Κοζάνης
Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας
Πυροσβεστική υπηρεσία Κοζάνης
Μ.Μ.Ε.
Επείγον θέμα
Κύριοι,
Σήμερα Σάββατο 12 Ιουλίου 2025 το μεσημέρι, σε βοσκότοπο έξω από το χωριό του Αγίου Δημητρίου, εκδηλώθηκε φωτιά που έκαψε ξερά χόρτα !!!
Η φωτιά πλησίασε τα πρώτα σπίτια, όμως, ευτυχώς, χάρη στην άμεση παρέμβαση των κατοίκων και τη γρήγορη ανταπόκριση της Πυροσβεστικής, τους οποίους ευχαριστούμε, η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο και τελικά έσβησε.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι εντός του χωριού υπάρχουν πολλά οικόπεδα που δεν έχουν καθαριστεί.
Πολλοί από τους ιδιοκτήτες τους ζουν στο εξωτερικό, ενώ κάποια έχουν δεσμευθεί από τράπεζες.
Επίσης, υπάρχουν εγκαταλελειμμένα σπίτια, γεμάτα ξερά χόρτα ύψους άνω του ενός μέτρου, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνα.
Παράλληλα, υπάρχουν και ρέματα που δεν έχουν καθαριστεί, παρότι υπήρχε σχετική δέσμευση.
Το ίδιο ισχύει και για πολλούς δημόσιους χώρους, για τους οποίους έχει ήδη ενημερωθεί ο Δήμος Κοζάνης.
Όλα τα παραπάνω μας ανησυχούν ιδιαίτερα, αν λάβουμε υπόψη μας ότι η σημερινή πυρκαγιά εκδηλώθηκε την ημέρα και σβήστηκε γρήγορα, καταλαβαίνουμε τον κίνδυνο που θα υπήρχε αν είχε συμβεί νύχτα, με σοβαρές πιθανότητες να κινδυνέψουν σπίτια και ανθρώπινες ζωές !!!
Παρακαλούμε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Σας ευχαριστούμε πολύ.
Για την Τοπική Κοινότητα
Ο Πρόεδρος
Τεντσογλίδης Ηλίας