Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται η αύξηση των περιουσιακών κριτηρίων εως και 30% σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος, εν όψει της έναρξης από τις 15 Οκτωβρίου της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης .
Κούρσα τιμών
Οι τιμές αυξάνονται τόσο στο ηλεκτρικό ρεύμα, όσο και στο αέριο και το πετρέλαιο με αποτέλεσμα η λύση του γρίφου να γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ως εκ τούτου οι εναλλακτικές για τη θέρμανση του χειμώνα περιορίζονται και το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να ρίξει επιπλέον χρήμα προκειμένου να περιορίσει την επιβάρυνση από την αύξηση των τιμών.
Οι άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι η φετινή τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι αυξημένη εως και 40% σε σχέση με πέρυσι, χωρίς ωστόσο να μπορούν αυτή την στιγμή να είναι απόλυτα σίγουροι για το που θα σταματήσει η κούρσα ανόδου των τιμών. Η εκτίμηση είναι ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η τιμή θα κυμανθεί κοντά στο 1,05 με 1,10 ευρώ/λίτρο, ενώ στο 1,15-1,20 ευρώ/λίτρο θα είναι η τιμή στην περιφέρεια, με τα νησιά να είναι πολύ πιθανό να φτάσει και πάνω από το 1,20 ευρώ/λίτρο. Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση στο φυσικό αέριο, καθώς υπολογίζεται η τιμή να αυξηθεί έως και 100%. Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στους καταναλωτές προκειμένου να καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η κυβέρνηση μάλιστα θα πρέπει να αντιμετωπίσει ακόμα ένα πρόβλημα που προκαλεί η αύξηση των αντικειμενικών τιμών. Ο υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης γίνεται με βάση και την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των δικαιούχων, γεγονός που δημιουργεί κίνδυνο για χιλιάδες φορολογούμενους να δουν χωρίς να έχει αλλάξει η περιουσία τους να ξεπερνούν τα περιουσιακά όρια και να χάνουν το επίδομα θέρμανσης.
Δικαιούχοι
Το επίδομα από την περσινή περίοδο έχει αλλάξει από επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όπως ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, έγινε επίδομα θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι δικαιούχοι δεν είναι μόνο όσοι για να ζεσταθούν καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, όπως και οι καταναλωτές οι οποίοι κατοικούν σε οικισμούς πάνω από 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet.
1. Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ). Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.
2. Τα ανωτέρω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης, για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.
Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης για φέτος είναι αμετάβλητα και είναι:
α. Εισοδηματικά:
Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων θα πρέπει να ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Επίσης, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
β. Ακίνητης Περιουσίας:
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2020, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον ΚΦΕ, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2019, να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Πηγή: dikaiologitika.gr