Φίλες και φίλοι
Η 8η Μάρτη, έρχεται τραγικά να θυμίσει ότι μετά από τόσα χρόνια, συνεχίζουμε να παλεύουμε για τα ίδια προβλήματα, με τα ίδια αιτήματα.
Το σύνθημα “γυναίκα βγές μπροστά” έχει ουσιαστικά περιεχόμενο, μόνο αν υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των γυναικών εργατουπαλλήλων, των μισθωτών, των επιστημόνων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτισσών, των ανέργων, των συνταξιούχων γυναικών, των φοιτητριών, των νέων μητέρων, των γυναικών προσφύγων – μεταναστριών.
Κι αυτό γιατί το κράτος απαλλάχτηκε από την ευθύνη της κοινωνικής πολιτικής και ρίχνει το βάρος της φροντίδας των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ, του νοικοκυριού στις πλάτες των γυναικών. Όλα τα μέτρα που προωθούνται κατακερματίζουν τη ζωή της γυναίκας. Οι πλευρές εργασία – μητρότητα και οικογένεια – δουλειές του σπιτιού προβάλλονται αποσπασμένα το ένα από το άλλο και όχι ως δικαιώματα που δεν πρέπει να έρχονται σε αντίθεση το ένα με το άλλο.
Συνεχίζεται η πολιτική που χτίζεται πάνω στα θεμέλια των δικών μας τσακισμένων δικαιωμάτων. Η “μεταμνημονιακή εποχή” χτίζεται πάνω στους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους που παραμένουν σε ισχύ. Οι γυναίκες δεινοπαθούν μεταξύ ανεργίας και ευέλικτης εργασίας χωρίς δικαιώματα, υφίστανται την εργοδοτική τρομοκρατία και αντιμετωπίζουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας και δίνουν μάχη να τα βγάλουν πέρα με μισθούς και συντάξεις πείνας καθώς και με τη φορολεηλασία. Εφαρμόζεται ο μνημονιακός νόμος Βρούτση που κατάργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ανακυκλώνεται η ακραία φτώχεια και πανηγυρίζουν για τα λίγα ευρώ παραπάνω στον κατώτατο μισθό.
Το επόμενο διάστημα ενόψει των εκλογών θα ενταθεί η ενορχηστρωμένη προσπάθεια προς τις γυναίκες προκειμένου να εγκλωβιστούν στη λογική του μικρότερου κακού.
Τα τελευταία 41 χρόνια η ΟΓΕ έχει τη δική της συμβολή στην οργάνωση χιλιάδων γυναικών ανά την Ελλάδα, στη συνειδητοποίηση της σχέσης της γυναικείας ανισοτιμίας και της μη ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών σε σχέση με την καπιταλιστική εκμετάλλευση.
Στην Ελλάδα το ποσοστό των εργαζομένων γυναικών είναι 41,7%.
Το ποσοστό των γυναικών που συνδικαλίζονται είναι 12,5%. Ποιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην ύπαιθρο. Μόλις τα δύο τελευταία χρόνια υπήρξε γυναικεία συμμετοχή στους αγροτικούς συλλόγους, στα μπλόκα των αγροτών, στις Πανελλαδικές συσκέψεις που αποφασίζουν για την πορεία του αγώνα.
Ο Σύλλογος Γυναικών Πτολεμαΐδας (μέλος της ΟΓΕ), καλεί τις εργαζόμενες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες, τις άνεργες, τις νέες μητέρες να μη συμβιβαστούν με τη φτώχεια και τη μίζερη ζωή, να οργανωθούν στον σύλλογό μας και ποιο δυναμικά να δίνουμε το παρών στους αγώνες για να διεκδικήσουμε ποιο αποτελεσματικά ό,τι μας ανήκει.