Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 22/06 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πτολεμαΐδας, η ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, το EMPLOY EDU και το New York College.
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από μαθητές Λυκείου, στην πλειοψηφία τους από την Β’ και Γ’ τάξη, αλλά και γονείς που ήθελαν να ενημερωθούν για τις επιλογές που μπορούν να έχουν τα παιδιά τους για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους, αναφορικά με τις σχολές και τις σπουδές.
Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Δρ Χρήστος Ταουσάνης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Διδάκτωρ Α.Π.Θ. Ο κ. Ταουσάνης κέρδισε το ενδιαφέρον των μαθητών, με προβολές βίντεο κι επεξηγώντας απλά και κατανοητά στοιχεία για πολλές σχολές και τμήματα που υπάρχουν στο μηχανογραφικό που θα κληθούν σε λίγες μέρες να συμπληρώσουν οι μαθητές, αλλά και για τους μαθητές μικρότερων τάξεων του Λυκείου, οι οποίοι θα βρεθούν κι αυτοί στην ίδια θέση.
Σε δηλώσεις του στον «Π» ο κ. Ταουσάνης ανέφερε ότι βρίσκεται για μία ακόμη χρονιά στην πόλη της Πτολεμαΐδας, καλεσμένος του Συλλόγου Φροντιστών Δυτικής Μακεδονίας, για να βοηθήσει τα παιδιά σε μία τόσο χρήσιμη επιλογή, όπως είναι ο σχεδιασμός της σταδιοδρομίας τους.
Όπως ανέφερε, γενικότερα η ενημέρωση αυτή η γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, σε μία προσπάθεια να βοηθηθούν τα παιδιά για τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους, αποτελώντας βασική αποστολή για τον ίδιο, καθώς ακόμη και σήμερα, πολλά παιδιά και γονείς αγνοούν βασικές πληροφορίες.
Για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, ο κ. Ταουσάνης ανέφερε:
« Στο μηχανογραφικό είναι 3 βασικοί κανόνες που πρέπει να εφαρμόσουμε.
Ο πρώτος έχει να κάνει με το να εκφράσουμε τις αρχικές μας επιθυμίες, να εκφράσουμε τα θέλω μας.
Ο δεύτερος είναι να γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις δυνατότητες των τμημάτων που έχουμε μπροστά μας και μπορούμε να επιλέξουμε. Πχ τα μεταπτυχιακά, τα επαγγελματικά δικαιώματα είτε είναι οτιδήποτε σχετίζεται με το να έχουμε μια καλή εικόνα για το προφίλ ενός τμήματος.
Και ο τρίτος, να ξέρουμε τις δευτερεύουσες πληροφορίες που έχουν να κάνουν είτε με τις μεταγραφές είτε με τις αντιστοιχίες των τμημάτων ή και γενικότερα τι έρχεται και έξω στην αυριανή αγορά εργασίας.»
Σε ερώτησή μας για το αν θα πρέπει τα παιδιά να ενημερώνονται για τα μαθήματα που θα κληθούν να παρακολουθήσουν στις σχολές που θα επιλέξουν κι αν μπορούν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες αυτών, ο κ. Ταουσάνης τόνισε ότι είναι μία παράμετρος που θα πρέπει να λάβουν επίσης υπόψιν τους τα παιδιά στις τελικές επιλογές τους.
Τα παιδιά και οι γονείς με το πέρας της παρουσίασης του κ. Ταουσάνη, έθεσαν τις ερωτήσεις τους κι ακολούθησε διάλογος, λύνοντας βασικές απορίες.
Από την πολύ καλή παρουσίαση του Συμβούλου Σταδιοδρομίας, κρατήσαμε αυτό που ανέφερε για τις καταστάσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα τα παιδιά, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της γρήγορης αλλαγής των δεδομένων, κυρίως στο επαγγελματικό κομμάτι και της απασχόλησης γενικότερα. Συνεπώς, τα παιδιά θα πρέπει να επιλέξουν σχολές και τμήματα που να τους δίνουν πολλές επαγγελματικές εναλλακτικές διεξόδους και προοπτικές.