Έντονη είναι η κινητικότητα που παρατηρείται στον αγροτικό χώρο, καθώς επίκειται απόφαση να ξαναβγούν και φέτος τα τρακτέρ στους δρόμους, ενώ προάγγελος των μπλόκων είναι οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας την επόμενη εβδομάδα στην Κοζάνη, σύμφωνα με απόφαση της σύσκεψης αγροτικών συλλόγων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Άργος Ορεστικό, από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων σε συνεργασία με την Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, παρουσία του γνωστού αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα.
Η απόφαση για τα αγροτικά μπλόκα αναμένεται να ληφθεί σε πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Νοεμβρίου στη Λάρισα. Κατόπιν απόφασης που ελήφθη στο Άργος Ορεστικό, η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει στην πανελλαδική σύσκεψη. «Το θέμα των μπλόκων θα συζητηθεί στη Λάρισα στην πανελλαδική σύσκεψη, καθώς η όποια απόφαση είναι ένα ζήτημα που αφορά το σύνολο των αγροτών», δήλωσε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μόσχος, ο οποίος μεταφέροντας το κλίμα της σύσκεψης στο Άργος Ορεστικό, σημείωσε ότι «υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση στον αγροτικό κόσμο, μία αγανάκτηση η οποία συνοδεύεται από την διάθεσή του να αγωνιστεί και να κλιμακώσει τον αγώνα. Όσο για τα μπλόκα με τρακτέρ, το κλίμα ήταν πολύ θετικό. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στη Λάρισα, παρουσία αγροτικών συλλόγων και Συντονιστικών απ’ όλη τη χώρα και εκτιμώ ότι η απόφαση θα είναι θετική».
Επίσης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας, στις 22 Νοεμβρίου στην Κοζάνη. Μία συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου οι αγρότες να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους κατά της απόφασης του οργανισμού για μείωση κατά 8% των επιδοτήσεων. Η άλλη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στον ΕΛΓΑ, όπου ο αγροτικός κόσμος θα εκφράσει την διαμαρτυρία του επειδή πολλές ζημιές από περσινές θεομηνίες είναι απλήρωτες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν έγιναν ούτε οι εκτιμήσεις των ζημιών.
Μία απόφαση που θεωρείται σημαντική για την περαιτέρω πορεία του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, είναι η δημιουργία νέων αγροτικών συλλόγων σε χωριά ή ομάδες χωριών και η ίδρυση Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Δυτικής Μακεδονίας, καθώς συνδικαλιστές του χώρου συνδέουν αυτή την εξέλιξη με την ενδυνάμωση των αγώνων των αγροτών. Τέλος, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν αγροτικές συσκέψεις στα χωριά, προκειμένου να συζητηθεί τόσο η δημιουργία συλλόγων και ομοσπονδίας, όσο και το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτικών αιτημάτων. Στο πλαίσιο αυτό πέρα από τα προαναφερόμενα αιτήματα που σχετίζονται με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις αποζημιώσεις των ΕΛΓΑ, κυριαρχούν τα προβλήματα με την υπερφορολόγηση και το ασφαλιστικό των αγροτών, καθώς και με τις τιμές των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.