«Θέμα χρόνου» χαρακτηρίζει σε άρθρο της η εφημερίδα του Μονάχου, Süddeutsche Zeitung, την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα συνεχίζοντας έτσι το διάλογο που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες και εντάθηκε μετά την αποκάλυψη από το Der Spiegel έκθεσης της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας. Στην απόρρητη έκθεση της Bundesbank γίνεται λόγος ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα ακόμα πακέτο διάσωσης το 2014 και πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές όλες αυτές τις διαδικασίες.
Στην ανάλυσή της η Süddeutsche Zeitung, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, εκτιμά ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ενδέχεται να μπει και πάλι στην ατζέντα των συζητήσεων μετά τις γερμανικές εκλογές δεδομένου ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλοί, οι στόχοι που έχουν τεθεί ιδιαίτερα φιλόδοξοι, ενώ το χρέος πολύ υψηλό.
Τα δύο βασικά ερωτήματα που διατυπώνει η εφημερίδα είναι τα εξής:
Πρώτον, θα υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους;
Το πιο πιθανό σενάριο, απαντά ο συντάκτης του κειμένου, είναι να υπάρξει μία νέα δανειακή βοήθεια, να γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων, αλλά και μείωση των επιτοκίων. Κι αυτό γιατί πρόκειται για ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολιτική ένταση μιας και ενδεχόμενο κούρεμα θα έπληττε κυρίως τους ευρωπαίους φορολογούμενους.
Δεύτερον, πότε θα χρειαστεί νέα βοήθεια η Ελλάδα;
Η εφημερίδα τονίζει καταρχήν ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ο,τιδήποτε σε σχέση με την Ελλάδα πριν από τις γερμανικές εκλογές. Έτσι, και επικαλούμενη και το εσωτερικό έγγραφο της Bundesbank, τοποθετεί χρονικά την όλη συζήτηση στις αρχές του 2014.
Ένα τρίτο ερώτημα με το οποίο ασχολείται η εφημερίδα είναι το ποιο θα είναι το ύψος της βοήθειας. Την απάντηση δίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιοργκ Κρέμερ, ο οποίος υπολογίζει το ύψος του χρηματοδοτικού κενού στα 2,1 δις. ευρώ για το τρέχον έτος και στα 2,3 δισ. ευρώ για το 2014. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι περισσότεροι επενδυτές περιμένουν ένα νέο σχέδιο χρηματοδότησης μέσα στους επόμενους 6 με 12 μήνες. Τέλος, αξιοσημείωτη είναι και η εκτίμηση του Γερμανού οικονομολόγου ότι ακόμη και ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το σύνολο της Ευρωζώνης.