Φρένο στο κοινοπρακτικό σχήμα ΔΕΗ-Κινέζων για την μονάδα «Μελίτη 2», έβαλε από το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ στην Πτολεμαΐδα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, «αδειάζοντας» τον παριστάμενο πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, ο οποίος υπήρξε πρωτεργάτης του εγχειρήματος.
Με δήλωση του στα ΜΜΕ και απαντώντας σε ερώτηση του «e-ptolemeos.gr» o Γ. Σταθάκης υπογράμμισε: «Η απόφαση των θεσμών είναι σαφής. Η ΔΕΗ δεν θα κάνει συμπράξεις ή τουλάχιστον δεν θα προσμετρώνται στο 40%». Πάντως, ο πρόεδρος της ΔΕΗ υπεραμύνθηκε της πολιτικής του για τις συμπράξεις, κάνοντας λόγο για «λάθος πολιτικές» που τις ακυρώνουν.
Ακόμη ο υπουργός Ενέργειας υποστήριξε ότι: «Η θέση μας είναι και παραμένει να διατηρήσουμε τη ΔΕΗ βασικό πυλώνα στο ενεργειακό μας σύστημα και να προσαρμόσουμε όλα τα άλλα δεδομένα στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις, που λίγο έως πολύ πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι χώρες».
Ακόμη ο Γ. Σταθάκης υποστήριξε ότι η θέση της κυβέρνησης «είναι πολύ σαφής», προσθέτοντας: «Διαβεβαιώσαμε ότι η δική μας θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι να κατοχυρωθεί στο μέγιστο δυνατό το ειδικό βάρος του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.»
Δεύτερη πρόκληση, κατά τον υπουργό Ενέργειας, «είναι η πρόκληση των ιδιωτικοποιήσεων. Απέναντι στο σενάριο της αντιπολίτευσης, της πλήρους ιδιωτικοποίησης όλου του ενεργειακού τομέα, εμείς προβάλαμε την συμφωνία που διατηρεί στη βασική μας στρατηγική που ακολουθήσαμε στον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος διατηρεί υπό δημόσιο έλεγχο το 51%. Στρατηγική μας οι συζητήσεις με τους θεσμούς είναι να διατηρήσουμε μόνο την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και να προχωρήσουμε στην απομείωση του ειδικού βάρους που έχει η ΔΕΗ στο λιγνιτικό πεδίο. Εκεί όμως βάζοντας και διασφαλίζοντας και τα επιχειρηματικά σχήματα που θα εμφανιστούν και μπορούν να έχουν συμμετοχή και σχήματα του δημοσίου ή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα διασφαλίζοντας ότι οι εργασιακές σχέσεις, οι θέσεις εργασίας θα παραμείνουν στο επίκεντρο της διαδικασίας μετάβασης λιγνιτικών μονάδων και λιγνιτωρυχείων».