Πρόταση μέλους της Συγκλήτου για τις συγχωνεύσεις, η οποία αλλάζει τα δεδομένα και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις
Φρένο στις μετακινήσεις καθηγητών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε μεγάλα Πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης έβαλε η Σύγκλητος του Ιδρύματος, η οποία συνήλθε το μεσημέρι της Τετάρτης. Στο μεταξύ, στη συζήτηση για τις συγχωνεύσεις των Ανώτατων Ιδρυμάτων «έπεσε» μία νέα πρόταση η οποία προκάλεσε αίσθηση και θα συζητηθεί.
Με ψήφους 7 – 5 η Σύγκλητος επικύρωσε προηγούμενη απόφαση, σύμφωνα με την οποία δεν είχε δοθεί «πράσινο φως» για μετακινήσεις σε Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθηγητών που συμπλήρωσαν 15ετία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, κάνοντας χρήση πρόσφατου νόμου του περασμένου Αυγούστου. Τη σχετική εισήγηση που βάζει φραγμό στις μετακινήσεις, η οποία πέρασε κατά πλειοψηφία έφερε στη Σύγκλητο ο πρύτανης Αντώνης Τουρλιδάκης. Με την ίδια απόφαση σημειώνεται ότι επειδή οι μετακινούμενοι καθηγητές παίρνουν μαζί τους και τις πιστώσεις, μόνο στην περίπτωση που δοθούν πιστώσεις για νέες προσλήψεις στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, μόνο τότε θα επιτραπούν μετακινήσεις, πράγμα που θεωρείται δύσκολο να συμβεί. Πάντως, στη συνεδρίαση δεν έλειψαν και οι εντάσεις μεταξύ δύο μελών της Συγκλήτου, ένα εκ των οποίων τάχθηκε υπέρ των μετακινήσεων και ένα που τάχθηκε κατά. Χρειάστηκε να γίνει αναγκαστικό διάλειμμα και η συνεδρίαση συνεχίστηκε μόνο μετά που ηρέμησαν τα πνεύματα.
Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 4 είναι οι καθηγήτριες της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας που υπέβαλλαν επισήμως αίτηση μετακίνησης από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο ΑΠΘ, ενώ εκφράζονται φόβοι για μπαράζ μετακινήσεων στη συνέχεια. Μεταξύ αυτών είναι και η σύζυγος του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, η οποία είναι καθηγήτρια στην Παιδαγωγική Φλώρινας, γεγονός που πυροδότησε πολιτική αντιπαράθεση, καθώς ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ, Γιάννης Αντωνιάδης έκανε λόγο για «φωτογραφική διάταξη», προκειμένου να «εξυπηρετηθεί» η σύζυγος του πολιτικού στελέχους του υπουργείου. Επιπλέον ο βουλευτής υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος νόμος υπονομεύει και αποδυναμώνει τα περιφερειακά πανεπιστήμια.
Επίσης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ενημέρωσε τη Σύγκλητο για την πορεία της Επιτροπής Συγχώνευσης Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, λέγοντας ότι έγινε μία πρώτη προπαρασκευαστική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, ενώ ήταν προγραμματισμένη δεύτερη συνεδρίαση το περασμένο Σάββατο στην Κοζάνη, η οποία αναβλήθηκε. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ενώ η Επιτροπή συζητά τη συγχώνευση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, έπεσε στο τραπέζι πρόταση από μέλος της Συγκλήτου, το οποίο πρότεινε να μπει το Πανεπιστήμιο υπό την ομπρέλα ενός μεγάλου Πανεπιστημίου π.χ. ΑΠΘ ή Ιωαννίνων και να συγχωνευτεί με ένα απ’ αυτά. Το πιο ενδιαφέρον εδώ είναι ότι ο πρύτανης Α. Τουρλιδάκης σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη πρόταση, τη χαρακτήρισε ως «καλή ιδέα». Το βέβαιο είναι ότι η διατυπωθείσα θέση στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου θα προκαλέσει αντιδράσεις και πρώτα απ’ όλα αναμένεται η αντίδραση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.