Φορείς και κάτοικοι του νομού Γρεβενών ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αποτρέψουν την κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου στο Βενέτικο ποταμό, καθώς θεωρούν ότι θα αλλοιωθεί το μοναδικό σε φυσικό κάλλος τοπίο, στην ορεινή περιοχή των Γρεβενών.
Τον περασμένο Νοέμβριο με καταλήψεις και στη συνέχεια με ασφαλιστικά μέτρα σταμάτησαν τις εργασίες του φράγματος που κατασκευάζεται στην Αλατόπετρα, σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες, ο οποίος απειλείται να στερέψει. Στη συνέχεια με ασφαλιστικά μέτρα, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Γρεβενών, ο δήμος Θ. Ζιάκα και η κοινότητα Φιλιππαίων, κατάφεραν να σταματήσουν το έργο, κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν.
Όμως η κοινοπραξία που κατασκευάζει το υδροηλεκτρικό έργο, έστειλε εξώδικο στους παραπάνω τοπικούς φορείς, παρά την ύπαρξη της απόφασης με αριθμό 367/2008 του ΣτΕ με την οποία διατάχθηκε η διακοπή των εργασιών. Με το εξώδικο αυτό η κοινοπραξία αξιώνει από τους παραπάνω φορείς και από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να της επιτρέψουν την έναρξη των εργασιών στο χώρο, προκειμένου να αποκαταστήσει ζημιές που προκλήθηκαν κατά την κατασκευή του έργου. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο νομάρχης Γρεβενών, Δημοσθένης Κουπτσίδης, ο δήμαρχος Θ. Ζιάκα, Χρήστος Πέτρου και ο κοινοτάρχης Φιλιππαίων, Κώστας Παλάσκας, χαρακτήρισαν «προσχηματική» την δήθεν αποκατάσταση των ζημιών, απαντώντας έναν ηχηρό «όχι» στο αίτημα της κοινοπραξίας. Αιτιολογώντας τη στάση αυτή ο νομάρχης Γρεβενών, σημείωσε: «Απαντάμε όχι γιατί η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της εταιρίας στις όποιες αποφάσεις έχουν παρθεί δεν μας πείθει για τις αγαθές της προθέσεις. Αποφασίσαμε από κοινού ότι πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ και να μείνει κλειστός ο δρόμος προς τον καταρράκτη μέχρι τον Ιανουάριο που θα εκδικαστεί τελεσίδικα το θέμα». Η άποψη του δημάρχου Θ. Ζιάκα είναι ότι «η κοινοπραξία επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, να μη χάσει κάποιες προθεσμίες, πιάνοντας το 70% των εργασιών μέχρι το δικαστήριο. Με δεδομένο ότι η προθεσμία παράδοσης του έργου είναι τον Ιούνιο του 2009, εάν τον Ιανουάριο έχει υλοποιήσει τα τρία τέταρτα των εργασιών, τότε θα μπορέσει ευκολότερα να ζητήσει από το ΣτΕ την αποπεράτωση του έργου». Ο πρόεδρος της κοινότητας Φιλιππαίων, σημείωσε ότι «προσπαθούν να εκβιάσουν μια κατάσταση για την οποία ήδη η τοπική κοινωνία έχει πάρει τις αποφάσεις της, για τις οποίες έχουμε ενημερώσει ακόμη και το γραφείο του πρωθυπουργού».
Οι τρεις προαναφερόμενοι τοπικοί παράγοντες, διεμήνυσαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε τη συνέχιση των εργασιών», καθώς πρέπει να σημειωθεί, όπως υποστηρίζουν «το φυσικό τοπίο θα υποστεί σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση». Αρκεί να σημειωθεί ότι ο πανέμορφος καταρράκτης θα χάσει το 75% των νερών του και θα απομείνει μόλις το 25% από τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού, με υπαρκτό τον κίνδυνο να στερέψει.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ