Οι ανάγκες για μεγαλύτερη παραγωγή ποιοτικών προϊόντων αυξάνονται, και η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά πως θα συμβάλλει σε αυτό. Το BBTWINS είναι το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο, το οποίο θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Το έργο ανέπτυξε μια ψηφιακή πλατφόρμα βασισμένη στη λεγόμενη τεχνολογία «ψηφιακού διδύμου». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι παράλληλα με την παραγωγή, δημιουργείται ένα ψηφιακό αντίγραφο. Μέσω αυτού του αντιγράφου μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις και αλλαγές στις διαδικασίες παραγωγής της εκάστοτε μονάδας/επιχείρησης/βιοτεχνίας, χωρίς όμως να επηρεάζουν την πραγματική παραγωγή δημιουργώντας πιθανά αρνητικές συνέπειες, με σκοπό την βελτίωση της παραγωγής.
Το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, είναι από τους κύριους εταίρους του φιλόδοξου αυτού έργου, στα πλαίσια της διαρκούς ενασχόλησης με καινοτόμες έρευνες βελτιστοποίησης μεθόδων. Στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την πιο αποτελεσματική παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων και την αύξηση της παραγωγής, με γνώμονα την διατήρηση των θρεπτικών συστατικών – καθιστώντας τα τρόφιμα υγιεινά – και την ελαχιστοποίηση τυχόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας, το ότι ένα ψηφιακό δίδυμο του έργου έχει ανατεθεί στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βελβεντού ΔΗΜΗΤΡΑ, που επίσης συμμετέχει ως εταίρος στο έργο. Έτσι ο Συνεταιρισμός θα έχει τη δυνατότητα να «δοκιμάσει» και φυσικά να βελτιστοποιήσει τις διαδικασίες του σε ένα ιδιαίτερα καινοτόμο έργο, χωρίς να επηρεαστεί η συμβατική παραγωγή του. Κύριος στόχος είναι μέσα από τα ψηφιακά εργαλεία του προγράμματος και τα δεδομένα που θα έχουν συλλεχθεί, να βελτιωθούν οι μέθοδοι και οι ποσότητες παραγωγής, σε συνδυασμό με το βαθμό που θα ικανοποιηθούν οι τελικοί χρήστες των προϊόντων. Στα πλαίσια του έργου, θα υπάρξει δυνατότητα να γίνει προσομοίωση της διαδικασίας παραγωγής που θα προκύψει.
Εκτός από την βελτιστοποίηση της παραγωγής, θα διερευνηθούν επιλογές για την αξιοποίηση αποβλήτων που προκύπτουν από τη μεταποιητική διαδικασία, για την επεξεργασία της βιομάζας, παράλληλα με τη χρήση εναλλακτικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά.
Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους ερευνητές του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος να συλλέγουν και να αναλύουν τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, με σκοπό την επίτευξη των στόχων του έργου. Τα αποτελέσματα προβλέπεται πως θα είναι πολύ αισιόδοξα.