Μπορεί η πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ να «κλείδωσε» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ωστόσο η συγκεκριμενοποίηση της συμφωνίας εξελίσσεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Το βέβαιο είναι ότι από τις προς πώληση μονάδες, δεν εξαιρούνται ούτε η υπό κατασκευή «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5», ούτε η «ΜΕΛΙΤΗ 2», αντιθέτως όλες ανεξαιρέτως οι μονάδες βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Τα παραπάνω κατέστησαν σαφή από τη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελευταίος ομολόγησε ότι το θέμα είναι τόσο σύνθετο, ώστε για την ώρα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει κανείς πόσες και ποιες μονάδες θα πωληθούν, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί καμία μονάδα. Από την πλευρά τους τα συνδικάτα διαμηνύουν την αντίθεσή τους σε ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων, αλλά πολύ περισσότερο τονίζουν πως «δεν τίθεται για συζήτηση η πώληση μονάδων που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής ή είναι αδειοδοτημένες», εννοώντας φυσικά την «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5» και την «ΜΕΛΙΤΗ 2».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, Γιώργο Αδαμίδη, στη συνάντηση μεταξύ ΓΕΝΟΠ και υπουργού Ενέργειας, επιβεβαιώθηκε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού είναι ένας «άλυτος γρίφος». Το βασικό είναι σε ποια βάση θα υπολογιστεί το προαναφερόμενο ποσοστό. Στην εγκατεστημένη ισχύ που είχε η ΔΕΗ όταν εκδόθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, ή στην τωρινή εγκατεστημένη ισχύ που μειώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια; Έτσι κι αλλιώς η εξίσωση που καλείται να επιλύσει ως τον προσεχή Ιούλιο ο σύμβουλος που θα προσληφθεί άμεσα από την ΔΕΗ, προκειμένου να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα της επιχείρησης, και να υποδείξει ποιές μονάδες θα πουληθούν και με ποιόν τρόπο, απαρτίζεται από τουλάχιστον τρεις δύσκολες μεταβλητές: Την παραγόμενη ενέργεια και απόδοση της κάθε μονάδας, τον χρόνο ζωής της, και φυσικά την θερμογόνο δύναμη καθενός από τα λιγνιτικά πεδία που η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται.
Λόγω της συνθετότητας του προβλήματος, αλλά και επειδή οι υποψήφιοι επενδυτές αναμένεται να ζητήσουν και υδροηλεκτρικά – αν και δεν αναφέρονται στη συμφωνία που έκλεισε – το πιθανότερο είναι ότι το market test του φθινοπώρου να αποτύχει. Έτσι, οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση μονάδων αντί για τον Ιούνιο του 2018 που προβλέπονται θα μετατεθούν στα τέλη του ίδιου έτους ή στις αρχές του επόμενου. Αυτό δεν θα το ήθελε καθόλου η επόμενη κυβέρνηση, καθώς θα κληθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα, ωστόσο η παρούσα κυβέρνηση καλοβλέπει σε μία τέτοια εξέλιξη.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το πολύπλοκο θέμα της εξειδίκευσης της απόφασης για πώληση του 40% των λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων θα συζητηθεί σε νέα συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή 5 τρέχοντος με τον Μανόλη Παναγιωτάκη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ.