Τις δράσεις της χώρας που θα χρηματοδοτηθούν από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης παρουσίασαν «ψηφιακά» και μέσω γιγαντοοθόνης, οι έλληνες υπουργοί, στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, σήμερα το πρωί.
Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και η Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη βρέθηκαν στο Αμύνταιο και συγκεκριμένα στο εκλεκτό και πρότυπο οινοποιείο «Κτήμα Άλφα», προκειμένου να παρουσιάσουν τις δράσεις αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της χώρας.
Οι δύο υπουργεί αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη ενός ακόμα πιο ποιοτικού και πολυσχιδούς τουριστικού προϊόντος, μέσω της αναβάθμισης υποδομών, της καλύτερης προβολής της χώρας και της καλλιέργειας εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
«Επιλέξαμε το ακριτικό Αμύνταιο Φλώρινας προκειμένου να παρουσιάσουμε το πλάνο του Υπουργείου Τουρισμού για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου “Ελλάδα 2.0”» σημείωσε ο Υπουργός Τουρισμού, λέγοντας πως :
«Βρισκόμαστε στο “Κτήμα Άλφα”, ένα πρότυπο οινοποιείο που ιδρύθηκε το 1997 στο Αμύνταιο, εδώ, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Η ανάπτυξη του οινοτουρισμού και του αγροτουρισμού αποτελεί μέρος του Πράσινου Πυλώνα του προγράμματός μας για την ποιοτική αναβάθμιση του Ελληνικού Τουρισμού. Σε αυτόν εντάσσονται έργα Πράσινης Ανάπτυξης, ψηφιοποίησης και οργάνωσης των προορισμών μέσω των Destination Management Organizations (DMOs), καθώς και η ανάδειξη νέων εξειδικευμένων μορφών τουρισμού, οργανικά ενταγμένων στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας» υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης.
«Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο “Γαλάζιος”, ο οποίος αναφέρεται στον θαλάσσιο τουρισμό και περιλαμβάνει μεγάλα έργα υποδομής σε εγκαταστάσεις όπως λιμένες και μαρίνες, τη διαμόρφωση προσβάσιμων παραλιών, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη θάλασσα, όπως τα καταδυτικά πάρκα. Όλες μας οι δράσεις, κατατείνουν:
α) στην επέκταση της τουριστικής περιόδου σε προοπτική ολόκληρου του έτους,
β) στην ανάδειξη νέων προορισμών και, κυρίως
γ) στην επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης» επισήμανε ο Υπουργός Τουρισμού.
Τα έργα που έχουν σχεδιαστεί αποσκοπούν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη προορισμών που θα προσελκύουν επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και την επιτάχυνση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης σε περιοχές, υπηρεσίες και αγαθά που βρίσκονται στον πυρήνα της τουριστικής δραστηριότητας”.
Θέσεις εργασίας και απολιγνιτοποίηση
Η πρόεδρος της ΕΕ έκανε λόγο από την πλευρά της για μια εντυπωσιακή δουλειά που παρουσιάζεται για τον Ελληνικό τουρισμό, τονίζοντας πως «είναι προφανές ότι ξέρετε από πού έρχεστε, το κάνετε πιο σύγχρονο και την ίδια στιγμή προστατεύετε το περιβάλλον».
Ο Πρωθυπουργός, σε αυτό το σημείο προσέθεσε πως η περιοχή παράγει μερικά εξαιρετικά και εντυπωσιακά κρασιά, λέγοντας, επίσης, πως πρόκειται για την περιοχή που παρήγαγε την περισσότερη από την ηλεκτρική μας ενέργεια. Χαρακτηριστικά είπε πως «κάτω από το χώμα που βλέπετε υπήρχαν τα μεγαλύτερα λιγνιτικά πεδία, τα οποία στο παρόν κλείνουν. Αυτή είναι η περιοχή. Μπορείτε, λοιπόν, επίσης, να δείτε το μέλλον των νέων θέσεων εργασίας που θέλουμε να δημιουργήσουμε στην περιοχή που θα πρέπει να περάσει τη δύσκολη μετάβαση, εγκατάλειψης του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» (σ.σ. μεταφορά από τα αγγλικά e-ptolemeos).