Η περιβαλλοντική αναβάθμιση του ΑΗΣ θα ακύρωνε την παραπομπή και θα άνοιγε το δρόμο για την παράταση της λειτουργίας του
Την έναρξη των διαδικασιών παραπομπής της Ελλάδας για την παραβίαση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2010/75/ΕΕ περί βιομηχανικών ρύπων «φέρνει» η συνέχιση λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων στο Αμύνταιο, σύμφωνα με στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν.
Όπως συμπληρώνει το ίδιο στέλεχος, το οποίο βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή (8/12) στην Αθήνα, ο μόνος τρόπος για να δοθεί παράταση «ζωής» στις εν λόγω μονάδες είναι να εκσυγχρονιστούν περιβαλλοντικά για να μειωθούν οι εκπεμπόμενοι ρύποι κάτω από τα όρια της Οδηγίας.
Μάλιστα, όπως συμπληρώνει, το σκεπτικό υπό το οποίο εξετάζει αιτήματα παρατάσεων η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος έχει να κάνει αποκλειστικά με την προκαλούμενη ρύπανση και την προοπτική μείωσής τους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλες παράμετροι, όπως η ενεργειακή ασφάλεια ή η λειτουργία τηλεθερμάνσεων.
Επομένως, ένα αίτημα για τον ΑΗΣ Αμυνταίου θα μπορούσε να ευοδωθεί, μόνον αν προβλέπει την περιβαλλοντική αναβάθμισή τους.
Σύμφωνα πάντως με όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ επεξεργάζεται μία νέα πρόταση για υποβολή προς τις Βρυξέλλες για την παράταση «ζωής» των μονάδων, στην οποία θα περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός τους μέσω συνεργασίας με ιδιώτη επενδυτή.
Μάλιστα, πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανώλης Παναγιωτάκης, είχε αναφέρει πως ο σχετικός διαγωνισμός θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο του 2019, ώστε να επιλεγεί ο στρατηγικός εταίρος από τις τέσσερις εγχώριες επιχειρήσεις (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Όμιλος Κοπελούζου, Ιntrakat) που έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.
Μέχρι πάντως να αποκρυσταλλωθεί το σχήμα και να σταλεί το σχετικό αίτημα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης η χώρα είναι υπόλογη για παραβίαση της Οδηγίας.
Κι αυτό γιατί πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι 17.500 ώρες λειτουργίας των εργοστασίων στο Αμύνταιο, τις οποίες η Κομισιόν θεωρεί πως δικαιούνται με την ένταξή τους στο καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας της Οδηγίας.
Προσμέτρηση δοκιμαστικής λειτουργίας
Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως οι μονάδες δικαιούνται 32.000 ώρες.
Μάλιστα, πρόσφατα ο υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Δραγασάκης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος, υπέγραψαν κοινή υπουργική απόφαση που αποσαφηνίζεται ότι στην περίοδο λειτουργίας κάθε μονάδας προσμετράται και η δοκιμαστική λειτουργία, με συνέπεια να είναι πλήρως καλυμμένη η συνέχιση της λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου, όπως αναφερόταν στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως στο παρελθόν η Κομισιόν έχει απορρίψει ελληνικά αιτήματα για επέκταση της «ζωής» του ΑΗΣ στις 32.000 ώρες, με το στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν να αφήνει να εννοηθεί πως για τις Βρυξέλλες τα δεδομένα παραμένουν ίδια.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα «αγγίζει» και τις πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Κρήτης, καθώς με το ίδιο σκεπτικό θα εξετάσει η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος και ένα αίτημα παράτασης της λειτουργίας τους πέρα από τις 31 Δεκεμβρίου 2019, οπότε και λήγει η προθεσμία παρέκκλισής τους από την κοινοτική Οδηγία 2010/75 περί Βιομηχανικών Εκπομπών (IED).
Επομένως, ένα αίτημα που δεν θα προβλέπει τον εκσυγχρονισμό τους, αλλά λόγους όπως π.χ. η ασφάλεια τροφοδοσίας του νησιού, θα είχε μικρές πιθανότητες επιτυχίας.
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με κύκλους της ΡΑΕ, η διατήρηση σε λειτουργία των τοπικών πετρελαϊκών σταθμών αποτελεί την πρώτη λύση για τη διασφάλιση της ηλεκτροδότησης της Κρήτης από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Πηγή: worldenergynews.gr