Υπεραισιόδοξες αποδεικνύονται οι εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί το Νοέμβριο του 2015, όταν και εξαγγέλθηκε η δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στις εγκαταστάσεις της πρώην λιπασματοβιομηχανίας ΑΕΒΑΛ στην Πτολεμαΐδα. Καθώς, ενώ στόχος ήταν να λειτουργήσει η δομή αυτή το 2018 είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου, διότι το όλο εγχείρημα εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα σε αρκετά πρώιμη φάση. Διότι θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο, ενώ άγνωστο παραμένει πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να εκπονηθούν στη συνέχεια μελέτες εφαρμογής και να δημοπρατηθούν τα έργα για το συγκεκριμένο έργο.
Και μπορεί βέβαια να ακούμε κάθε τόσο διάφορα από εκπροσώπους της περιφερειακής αρχής Δυτικής Μακεδονίας για το μεγαλόπνοο αυτό έργο και τη φιλοδοξία της να αποτελέσει η ΑΕΒΑΛ πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης για στελέχη της Πολιτικής Προστασίας όχι μόνο της χώρας μας αλλά της Ευρώπης και των Βαλκανίων, να γίνει δηλαδή ένα από τα 3-4 κέντρα εκπαίδευσης Πολιτικής Προστασίας που θα υπάρχουν στην Ευρώπη, αλλά όλα δείχνουν ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για να μπει το έργο αυτό σε τροχιά υλοποίησης. Ο λόγος είναι ότι ο σχεδιασμός βρίσκεται ακόμα σε αρχικό σχεδόν στάδιο αφού οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από όσα ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΑΝΚΟ ΑΕ, Γιώργος Αμανατίδης, ερωτηθείς σχετικά από τον «Π» εάν ολοκληρώνεται σύντομα το επιχειρησιακό σχέδιο για το συγκεκριμένο έργο και την εν γένει πρόοδο του έργου. «Είμαστε ακόμα σε φάση σχεδιασμού. Είναι σε εξέλιξη το master plan, το επιχειρησιακό σχέδιο που εκπονείται από την ΑΝΚΟ. Βρισκόμαστε στο στάδιο σχεδιασμού, δηλαδή τι χρήση θα έχει, πως θα αδειοδοτηθούν τα κτήρια της ΑΕΒΑΛ που θα χρησιμοποιηθούν για το Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, αλλά για να δημοπρατηθεί θα χρειαστούν μελέτες εφαρμογής.»
Ανέφερε ειδικότερα ότι «ασχολούμαστε με τις χρήσεις του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή τι κτήρια χρειάζεται, από πού θα έχει έσοδα, από πού θα χρηματοδοτηθεί. Στη συνέχεια όταν εγκριθεί ο σχεδιασμός αυτός μπορεί να απαιτηθεί και έγκριση τοπικού ρυμοτομικού και στην πορεία να ανατεθούν οι μελέτες εφαρμογής. Θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι χρειάστηκε για να γίνει η Πυροσβεστική Σχολή της Πτολεμαΐδας, γιατί εκεί ήταν ένα τεχνικό έργο ενώ εδώ είναι επιχειρησιακός σχεδιασμός.»
Στο ερώτημα πόσο χρόνο εκτιμά ότι θα πάρει η όλη διαδικασία ο κ. Αμανατίδης είπε ότι «το master plan θα πάρει κάποιους μήνες», τονίζοντας όμως ότι «δεν μπορεί να οριοθετήσει κανείς επακριβώς σε τι φάση βρίσκεται, καθώς είναι χρονοβόρα διαδικασία και αλλάζουν συνεχώς το θεσμικό πλαίσιο. Δεν μπορώ να δώσω κάποιο χρόνο γιατί οι διαδικασίες αυτές χρειάζονται χρόνο». Επαναφέροντας στη διάρκεια της συζήτησης το ίδιο ερώτημα ο κ. Αμανατίδης ρισκάρισε την πρόβλεψη ότι «ίσως μέχρι τέλος του 2019 να έχει ολοκληρωθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για το Κέντρο Πολιτικής Προστασίας».