Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος ανταλλαγής μαθητών με τίτλο: «Πολιτισμός Μνήμης: Πύργοι – Μεσόβουνο – Ερμακιά», 12 μαθητές από το σχολείο Integrierte Gesamtschule της πόλης Delmenhorst της Γερμανίας με δύο συνοδούς καθηγητές, θα βρεθούν στην πόλη της Πτολεμαΐδας από την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 έως το Σάββατο 6 Μαΐου 2023.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το σχολικό έτος 2015 – 2016 με τη συμμετοχή μαθητών από την Γερμανία και συγκεκριμένα τις πόλεις Βρέμη και Delmenhorst και μαθητές Λυκείου από τον Δήμο Εορδαίας. Δεν πραγματοποιήθηκαν ανταλλαγές μαθητών κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊου.
Στόχος του προγράμματος είναι να αναπτύξουν σχέσεις και να γνωριστούν οι μαθητές από τις δύο χώρες, να μάθουν την ιστορία τους και μέσα από το πρόγραμμα αυτό να οδηγηθούν στην συναδέλφωση των λαών.
Οι μαθητές από την Γερμανία έρχονται έπειτα από την πρόσφατη επίσκεψη των παιδιών από την Ελλάδα, 9-17 Μαρτίου, ενώ θα φιλοξενηθούν στα σπίτια των Ελλήνων μαθητών, έχοντας την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα τόσο μεταξύ τους όσο και να ζήσουν από κοντά την λειτουργία των ελληνικών οικογενειών.
Κατά την παραμονή τους τα παιδιά θα ξεναγηθούν -μεταξύ άλλων- στην πόλη της Πτολεμαΐδας, θα συναντηθούν με τον Δήμαρχο Εορδαίας κ. Παναγιώτη Πλακεντά, θα επισκεφθούν την Ερμακιά και τον Μακεδονικό Τάφο Σπηλιάς, ενώ την Κυριακή 30 Απριλίου θα παραστούν στον χώρο του Μνημείου των Πεσόντων στους Πύργους Εορδαίας καταθέτοντας στεφάνι, συμμετέχοντας στο ετήσιο μνημόσυνο του Ολοκαυτώματος των Πύργων. Επίσης, θα επισκεφθούν το Μεσόβουνο, όπου θα γίνει η παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων, ξενάγηση και προσκύνημα στο μνημείο.
Μιλώντας στον «Π» ο υπεύθυνος καθηγητής του προγράμματος, κ. Νικόλαος Κυριάκου, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του προγράμματος, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορία του τόπου τους, αλλά διαπιστώνουν και τις τραγικές συνέπειες κι επιπτώσεις του Β’ Παγκοσμίου πολέμου μέσα από τις ξεναγήσεις στους μαρτυρικούς τόπους, αλλά και τις διηγήσεις των επιζώντων 1ης ή 2ης γενιάς.
Η διοργάνωση ενός τέτοιου προγράμματος κρύβει πολλές δυσκολίες, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου, επιδίωξη είναι να συμμετέχουν κυρίως παιδιά που κατάγονται από τα μαρτυρικά χωριά. Βέβαια αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, καθώς δεν μπορούν όλοι να φιλοξενήσουν παιδιά, ενώ η δυσκολία στη γλώσσα – επικοινωνία πολλές φορές λειτουργεί ως τροχοπέδη.
Τα παιδιά έχουν ως γλώσσα επικοινωνίας τα Αγγλικά κατά βάση, ενώ στο πρόγραμμα δραστηριοποιούνται κυρίως μαθητές της Β’ Λυκείου. Φέτος συμμετέχουν μαθητές από όλα τα Γενικά Λύκεια της πόλης και τις τάξεις Α’ & Β’ Λυκείου.