Πολύ κόσμος βρέθηκε για τον Κώστα Καραμανλή χθες το βράδυ στη Φλώρινα με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Μανόλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή».
Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον σύλλογο «Ο Αριστοτέλης» έδωσαν το «παρών» οι σημερινοί βουλευτές της ΝΔ Γιώργος Αμανατίδης και Παρασκευή Βρυζίδου (Κοζάνης), Γιάννης Αντωνιάδης (Φλώρινας) και Ζήσης Τζηκαλάγιας (Καστοριάς), καθώς και ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι του καραμανλικού μπλοκ από τη Βόρεια Ελλάδα.
Πολλοί πρώην βουλευτές της καραμανλικής περιόδου, όπως ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο Αντώνης Μπέζας, ο Νίκος Τσιαρτσιώνης και ο Αλέκος Κοντός, οι πρώην περιφερειάρχες Σωτήρης Βόσδου και Ανδρέας Λεούδης, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ Γιώργος Σκόδρας και οι καραμανλικοί της Θεσσαλονίκης Βάκης Φραντζής, Τέλης Θωμόπουλος και Δημήτρης Δαρνάκας.
Το παρών έδωσε και ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος, πολλοί εκπρόσωποι φορέων της Φλώρινας, αλλά και πολύς κόσμος που ήρθε για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του βιβλίου, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Ολγα Τρέμη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το τέλος της ο Κώστας Καραμανλής χρειάστηκε πάνω από μισή ώρα μέχρι να βγει από την αίθουσα, καθώς χαιρετούσε τον κόσμο. Πάντως ο ίδιος δε μίλησε ούτε τοποθετήθηκε, ενώ παρακολούθησε τις ομιλίες από την πρώτη σειρά της εκδήλωσης.
Από τις ομιλίες ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές του πρώην υπουργού στην κυβέρνηση Καραμανλή, Χρήστου Φώλια για τον τρόπο που οι Αμερικάνοι αντιμετώπισαν τις συμφωνίες για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και για τον South Stream, η παρουσίαση της στρατηγικής των ΗΠΑ στα γεωπολιτικά θέματα που έκανε ο έτερος ομιλητής, πανεπιστημιακός Ιωάννης Μάζης και η πολιτική εκτίμηση του συγγραφέα του βιβλίου και δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη ότι η πολιτική που ακολούθησε η Κώστας Καραμανλής στα εξωτερικά θέματα «δεν ήταν ούτε φιλορωσική ούτε φιλοαμερικανική αλλά πατριωτική».
Από τη μεριά του ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στη γνωστή απόφαση του Ειρηνοδικείου Φλώρινας για την ίδρυση και λειτουργία σωματείου με την επωνυμία «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα», την οποία χαρακτήρισε «εθνικά επιζήμια και επικίνδυνη απόφαση».
Για τον Κώστα Καραμανλή σημείωσε ότι «υπήρξε ο πρωθυπουργός που είδε την εξουσία όχι ως αυτοσκοπό, αλλά ως ευκαιρία να ευημερήσει η πατρίδα και ο οποίος είχε πάντα το βλέμμα του στραμμένο στους πολλούς και στους μη προνομιούχους και όχι στους λίγους και στους έχοντες» Επισήμανε ότι η πολιτική του ήταν «πατριωτική, κοινωνική και φιλελεύθερη. Υπερέβη τα στενά όρια ενός κόμματος και έγινε υπερκομματική, και απευθύνθηκε σε όλους, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς στεγανά».
Τέλος αναφερόμενος στο βέτο του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008 το χαρακτήρισε ως «μία κομβική και ξεχωριστή σελίδα στην πρόσφατη ιστορία μας. Μία σελίδα για την οποία όλοι εμείς οι Μακεδόνες είμαστε περήφανοι».
Πηγή .makthes.gr